Vichr strhával elektrické vedení, oheň pak sežehl Lahainu. Správce sítě na Maui čelí kritice

Devastující požáry na Havaji (zdroj: ČT24)

Požár na havajském ostrově Maui má už 111 obětí, přes tisíc lidí se pohřešuje. Příčinu požáru úřady zatím nestanovily. Mezi lidmi se ale šíří videa ohňů po pádu elektrického vedení. Havajský správce elektrické sítě čelí rostoucí kritice za to, že nevypnul včas proud, přestože na ostrově vál velmi silný vítr, u něhož hrozilo, že stožáry povalí. Úřady pak obhajují svůj postup, kdy v době požáru neaktivovaly výstražné sirény, které by lidi přiměly k rychlejší evakuaci.

Právě spadlé sloupy pod napětím možná zapříčinily jeden z nejničivějších požárů v amerických dějinách. Jedno z videí natočil před osmi dny obyvatel Maui Shane Treu. Při větru o síle hraničící s hurikánem spadl naproti jeho domu sloup elektrického vedení, který strhl na zem dráty pod proudem.

„Na zemi to zkratovalo, padlo to rovnou do suché trávy, sršelo to a najednou se vzňal oheň,“ popisuje Treu. Zavolal hasiče, kteří oheň uhasili. Vítr ho ale později znovu roznítil a hnal po vyprahlých lukách do historického města Lahaina.

Deník The Washington Post (WP) dokumentuje vznik jiného ohniska v centrální části Maui v noci na minulé úterý. Bezpečnostní kamera tam v lese zachytila ostrý záblesk, který se zdá být výsledkem pádu stromu na vedení. Krátce poté byl les v plamenech, přičemž ve stejném okamžiku senzory v nedaleké obci Makawao zaznamenaly narušení elektrické rozvodné sítě. Výsledný požár byl prvním z incidentů nahlášených na začátku minulého týdne, píše WP. 

Horizont ČT24: Počet obětí na Maui dál roste (zdroj: ČT24)

Oheň stále není zcela pod kontrolou

Požáry na Maui vypukly, když Havaj zasáhl silný vítr související s hurikánem Dora, který se přehnal jižně od souostroví. Kombinace větru a suché vegetace způsobila rychlé šíření plamenů, které zaskočily obyvatele města Lahaina, kde zůstaly desítky mrtvých a přes dva tisíce poničených budov.

Hasiči i po týdnu dál bojují s plameny. Požár u Lahainy na západním pobřeží se podařilo dostat pod kontrolu z 85 procent. Požár u města Kula ve střední části ostrova je pod kontrolou ze 75 procent, dál tam hoří v těžko přístupných oblastech.

Přímo v Lahaině jsou celé bloky spálené do základů. Těla obětí prošla kremací. Ostatky najdou jen speciálně cvičení psi, kterých je na místě dvacet. Téměř dvě stě záchranářů prohledalo zatím něco přes třetinu spáleniště. 

Dorazili také koroneři a patologové, provizorní márnice a laboratoře pro identifikaci stopového množství DNA. „Bude to velmi, velmi obtížný úkol. A trpělivost bude nesmírně důležitá, vzhledem k počtu obětí,“ upozornil Jonathan Greene z úřadu reakce na katastrofy při ministerstvu zdravotnictví USA.

Stále se pohřešují stovky lidí, což ovšem zdaleka neznamená, že jsou všichni po smrti. Kontaktování nezvěstných, mezi nimiž mohou být i turisté, je poměrně složité a deník The New York Times podotýká, že po dřívějších smrtících požárech v USA byl počet pohřešovaných zprvu dramaticky vyšší než konečná bilance obětí.

Přeživší kritizují úřady

Město Lahaina mělo 13 tisíc stálých obyvatel, kteří nedostali prakticky žádné varování. Plamenům unikali sami, často na poslední chvíli. Nyní jsou traumatizovaní. „Na to máme sirény, zkouší je každý měsíc. Proč fungují na elektřinu, když elektřina vypadla a nemohli je použít? To se ptám, tomu nerozumím,“ poznamenala evakuovaná z Lahainy.

V době prudce se šířícího požáru a výpadku mobilního signálu nezněly varovné sirény. Na ostrově jich je 80, pro případ tsunami. Úřady trvají na tom, že chybu neudělaly. „Kdybychom té noci spustili sirény, báli jsme se, že to lidi vyžene do hor. A kdyby se to stalo, jeli by rovnou do ohně,“ tvrdil Herman Andaya z mauijského úřadu pro řešení krizových situací.

Místní kritizují také poskytovanou pomoc. Přeživší si proto vytvořili vlastní humanitární centrum. Vodu a jídlo navozili přes zakázané silnice. Organizují se i proti těm, kdo je chtějí zneužít. „Realitní makléři volají rodinám, které přišly o všechno, a nabízejí, že odkoupí jejich nemovitost. Za zlomek ceny. Je to urážlivé,“ prohlásil obyvatel Lahainy a dobrovolník Paele Kiakona.

Hlavní cesta do Lahainy se po týdnu otevřela, v noci ale platí omezení pro nerezidenty. Prezident Joe Biden po kritice federální pomoci řekl, že se na místo vypraví, nechce ale komplikovat humanitární úsilí. Dorazí proto až příští pondělí.