Havajský činitel, který nespustil sirény při požáru, odstoupil. Svého rozhodnutí nelituje

Šéf úřadu pro krizové situace na havajském ostrově Maui Herman Andaya rezignoval ve čtvrtek krátce poté, co prohlásil, že nelituje, že nespustil sirény, jež by obyvatele varovaly před zničujícím požárem, který si vyžádal nejméně 111 obětí. Informovala o tom agentura AP. Úřady stále pohřešují přes tisíc lidí.

Andaya své rozhodnutí hájil tím, že měl obavu, že zvuk sirén, který se běžně používá při varování před tsunami, by během požáru přiměl obyvatele běžet „mauka“, což na Havaji znamená do hor nebo vnitrozemí. „V takovém případě by běželi do ohně,“ tvrdí Andaya.

Rozhodnutí nepoužít sirény spolu s nedostatkem vody, který hasičům ztěžoval práci, a únikovými cestami zahlcenými vozidly, v nichž poté mnoho lidí uhořelo, vyvolalo značně negativní odezvu mnoha obyvatel.

Starosta Richard Bissen přijal Andayovu rezignaci s okamžitou platností, oznámil okres Maui na Facebooku. Andaya jako důvod svého odchodu z funkce uvedl blíže nespecifikované zdravotní důvody. „Vzhledem k závažnosti krize, které čelíme, můj tým a já na tuto klíčovou pozici co nejrychleji někoho dosadíme a těším se, že to brzy oznámíme,“ uvedl Bissen.

Nepoužití sirén místní média označují za chybný krok a součást řady komunikačních problémů, které přispěly k chaosu po vypuknutí požáru. Havajské ostrovy mají podle svého tvrzení nejrozsáhlejší systém venkovních výstražných sirén na světě, který byl vytvořen po tsunami v roce 1946, jež si vyžádalo více než 150 obětí.

Maui bylo minulý týden dějištěm jednoho z nejtragičtějších požárů v dějinách Spojených států, když oheň hnaný silným větrem zdevastoval město Lahaina, kde dosud žilo na 13 tisíc lidí. Pracovníci se speciálně vycvičenými psy i více než týden po katastrofě dál prohledávají trosky, zatímco úřady evidují stovky nezvěstných.

Kritika se snáší také na energetickou společnost Hawaiian Electric, a to vzhledem k podezření, že bezprostřední příčinou požárů na Maui mohly být poruchy elektrického vedení. Podle deníku The New York Times už společnost v této souvislosti čelí nejméně čtyřem žalobám. Právníci mimo jiné argumentují, že dodavatel elektřiny měl vypnout proud, když bylo jasné, že se k suchu na ostrově přidá silný vítr.