TÉMA

Populace

Polsko trápí demografická krize, do půlky století mohou ubýt miliony obyvatel

Polsko čelí demografické krizi. Porodnost je v zemi jedna z nejnižších v Evropě. V prosinci a lednu přišlo na svět poprvé v novodobé historii Polska méně než dvacet tisíc dětí za jeden měsíc. Úbytek obyvatelstva navíc zrychluje, nejvíc na venkově.
18. 3. 2024|

Na Slovensku pokračuje úbytek obyvatelstva. Bilanci tlumí migrace

Počet obyvatel Slovenska se loni opět snížil, a to meziročně o 4105 na zhruba 5,42 milionu. Pokles tlumila migrace. Vyplývá to ze středečních údajů slovenského statistického úřadu. Podle vládní analýzy z roku 2023 čeká zemi stárnutí populace a úbytek obyvatelstva.
6. 3. 2024|

„Čína zestárla dříve, než stačila dostatečně zbohatnout.“ Populační trable ohrožují ambice Pekingu

Druhým rokem v řadě v Číně klesla populace. Druhá největší světová ekonomika k takovému scénáři směřovala dlouhé roky, přesto není jisté, že je na úbytek obyvatel, jejich stárnutí a tenčící se pracovní sílu připravena. Demografické změny mají dalekosáhlé důsledky pro ambice Pekingu i celosvětovou ekonomiku.
30. 1. 2024|

V Česku žije téměř jedenáct milionů lidí. Přibývá jich hlavně migrací

Za první tři čtvrtletí letošního roku přibylo 54 700 obyvatel České republiky na 10,88 milionu. Víc lidí zemřelo, než se narodilo a za nárůstem tedy opět stála migrace. Ve srovnání s loňskem bylo narozených dětí o jedenáct procent méně, přičemž se porodnost snížila u žen všech věkových skupin do 45 let. O více než deset procent méně bylo proti loňskému roku i sňatků a rovněž ubylo zemřelých a rozvodů. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 20:22|

Svět žízní. Nedostatkem vody trpí už čtvrtina populace a krize se prohloubí, varuje zpráva

Světu začíná docházet pitná voda. Tvrdí to nová zpráva, která uvádí, že už nyní trpí nedostatkem životadárné tekutiny asi čtvrtina lidí, přičemž do roku 2050 jich přibude nejméně další miliarda. Příčiny jsou dvě: rostoucí poptávka a klimatické změny.
28. 8. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Proti trestu smrti je v Česku poprvé více než polovina lidí, ukázal průzkum

V Česku poprvé převažují podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odpůrci trestu smrti nad jeho zastánci. S tím, aby v Česku existoval trest smrti, nyní souhlasí 42 procent lidí, zatímco 51 procent je proti. V porovnání s rokem 1992, odkdy se CVVM na otázky spojené s trestem smrti dotazuje, je počet odpůrců trestu smrti téměř čtyřnásobně vyšší. Vyplynulo to z jarního průzkumu.
25. 7. 2023|

Slabé ročníky z 90. let dospěly a novorozenců rychle ubývá. Zato je v Česku víc cizinců

Porodnost v Česku se podle dat porodnic ve velkých městech blíží nejslabší úrovni z druhé poloviny 90. let. V prvním letošním pololetí ubylo novorozenců ve srovnání s minulým rokem téměř o desetinu. Naopak je v republice více cizinců než kdy dříve. Jejich počet již překročil milion, což je především důsledkem ruské agrese, která vyhnala velké množství Ukrajinců. Na některých místech, kde je přírůstek obyvatel nejrychlejší, není připravena potřebná infrastruktura.
14. 7. 2023|

Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.
29. 6. 2023|

„Riziko je alarmující.“ Ministerstvo zdravotnictví se zaměří na prevenci srdečních chorob

Ministerstvo zdravotnictví chce v nadcházejícíh deseti letech bojovat proti nejčastější příčině úmrtí v Česku, kterou jsou nemoci srdce a cév. Pomoct by měl podle resortu zdravotnictví a České kardiologické společnosti takzvaný Národní kardiovaskulární plán 2023–2033. Na tiskové konferenci odborníci uvedli, že s nemocemi srdce se nyní léčí každý čtvrtý Čech a do budoucna bude pacientů ještě přibývat.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 20:19|

Mapy odhalí turecké vnitřní rozpory i vnější ambice

Turecko bývá ve volbách v posledních desetiletích celkem čitelně rozděleno: západ volí liberální opozici, jihovýchod kurdské kandidáty a široký střed Stranu spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Příčiny tohoto rozdělení i zahraničněpolitické důrazy jednotlivých sil může osvětlit pohled na některé mapy.
9. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 07:17|

Japonskou vesnici zaplnili hadroví panáci, ostrovní stát trápí úbytek obyvatelstva

Japonsko, třetí největší ekonomiku světa, ohrožuje stárnutí a úbytek obyvatel. Podle odhadů klesne do roku 2050 jejich počet pod sto milionů, to je o pětadvacet milionů méně než dnes. Třetina je starších pětašedesáti let a rodí se méně dětí než dřív. Úbytek pociťuje zejména venkov, z něhož se lidé stěhují do měst. Mnoha komunitám hrozí zánik.
5. 5. 2023|

Čína po třech stoletích přišla o své prvenství. Nejlidnatější zemí světa je nyní Indie

Poprvé za téměř tři století se mění čelo pomyslného žebříčku nejlidnatějších zemí planety. Podle analytiků z Organizace spojených národů (OSN) má Indie v těchto dnech dosáhnout počtu 1,42 miliardy obyvatel, a předstihnout tak Čínu. Ekonomové rovněž předpovídají, že tato země, kde je polovina obyvatel mladších třiceti let, bude v příštích letech nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou světa.
14. 4. 2023|

Čína nově uznává nemanželské děti. Dosud se musely obejít bez vzdělání i lékařů

Čína zrovnoprávňuje svobodné matky a nemanželské děti. Jde o další ze snah úřadů zastavit prudký pokles počtu obyvatel v důsledku dlouholeté politiky jednoho dítěte. Nemanželské děti stejně jako ty, které se narodily jako druhé a další v pořadí, donedávna neměly nárok na vzdělání a lékaře. Jejich matky navíc úřady trestaly.
17. 3. 2023|

Energetická krize pomalu končí, ale Česko čekají další výzvy, míní experti

Ekonomové a odborníci na energetiku se shodují, že energetická krize, která začala loni v létě raketovým nárůstem cen elektřiny a plynu, pomalu ale jistě končí. Ceny energií budou i nadále pozvolna klesat, ale odborníci zároveň varovali, že se podobná krize může opakovat. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom hovořili výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a mezinárodní konzultant pro plynárenství Vratislav Ludvík, který se v daném odvětí pohybuje od sedmdesátých let.
12. 3. 2023|

Nedostatek míst v domovech pro seniory má vyřešit novela. Ministerstvo plánuje zlepšit terénní péči

Lidí v důchodovém věku přibývá a míst v domovech pro seniory není dost. Kvůli stárnutí populace navíc kapacity dále klesají a aktuálně čeká na umístění do domovů deset až patnáct tisíc lidí. V některých regionech čekají i rok. Situaci by měla pomoci vyřešit novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela má rovněž nastavit pravidla pro terénní péči, díky které mohou senioři žít doma a nemusí zbytečně odcházet do pobytových zařízení.
4. 3. 2023|

Růst čínské ekonomiky loni zpomalil, obyvatel poprvé za šest desetiletí ubylo

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta. Oproti roku 2021 je to o 5,1 procentního bodu méně. Výsledek také zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta. Na vině pomalejšího růstu čínské ekonomiky jsou vládní omezení vyplývající z čínské nulové tolerance nákazy covidem-19, napsaly agentury AP a Reuters. Podle Reuters a agentury Kjódó historicky nejvyšší úmrtnost od roku 1974 spojená s pandemií a nízká porodnost také vedly k úbytku obyvatel. Čínská populace se zmenšila o 850 tisíc lidí, informovaly agentury s odvoláním na čínský statistický úřad.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 12:19|

Jižní Korea zažívá demografickou krizi. V zemi se rodí stále méně dětí

Jižní Korea zažívá mimořádnou demografickou krizi. Lidé tam čím dál méně vstupují do manželství, a především se v zemi rodí stále méně dětí. Počet novorozenců se za posledních pětadvacet let snížil o dvě třetiny. Na jednu korejskou ženu podle statistik připadá 0,8 nově narozeného dítěte. To je vůbec nejnižší hodnota na celém světě.
25. 11. 2022|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

V Číně letos poprvé od velkého hladomoru zřejmě ubude lidí. Trend by mohl mít zásadní důsledky

V Číně žije více než šestina světové populace. Po čtyřech desetiletích, kdy se počet obyvatel Číny zvýšil z 660 milionů na 1,4 miliardy, ale letos poprvé od velkého hladomoru v letech 1959 až 1961 obyvatel s nejvyšší pravděpodobností ubude, předpovídají modely.
31. 5. 2022|

Počet lidí v Česku se blíží k historickému maximu 11 milionů. Podíl na tom mají Ukrajinci

Počet lidí, kteří jsou na území Česka, se blíží historickému maximu. Ukazují to data Českého statistického úřadu a ministerstva vnitra. Součet počtu obyvatel a uprchlíků z Ukrajiny je nyní 10,835 milionu. To je téměř stejné množství obyvatel, jaké měly Čechy, Morava a Slezsko před začátkem druhé světové války.
4. 5. 2022|

Ruští lidskoprávní aktivisté utíkají přes Turecko na Západ. Někteří získali česká víza

Do Turecka podle odhadů zamířily desítky tisíc Rusů, kteří utíkají z vlasti před cenzurou a potlačováním lidských práv. Důvody jsou hlavně logistické. Pro vstup nepotřebují víza a Istanbul je vedle Bělehradu jedinou evropskou destinací, kam z Moskvy stále létají přímé spoje. Někteří z nich v turecké metropoli získali česká víza.
10. 4. 2022|

Blízký východ trápí nezvykle suché měsíce. Zima je přitom jediným obdobím v roce, kdy prší

Blízký východ se potýká se suchým začátkem zimy. Izrael i některá další místa ve východním Středomoří hlásí výrazně podprůměrné srážky. Období mezi listopadem a březnem je přitom jediné v roce, kdy v regionu prší. Rostoucí populace i zdejší zemědělství přitom vodu nutně potřebují.
12. 12. 2021|

Pandemie covidu zřejmě úplně vymazala ze světa jeden z kmenů chřipky. Nebyl pozorován už 18 měsíců

Podle několika studií je velmi pravděpodobné, že jeden ze čtyř typů chřipkového viru, které kolují mezi lidmi, zcela vymizel – z velké části díky pandemii covidu-19 a opatřením, která ho měla potlačit. Zásadní vliv ale mělo také očkování.
1. 11. 2021|