TÉMA

UNESCO

V Pompejích našli zachovalou fresku s motivem z řecké mytologie
Na archeologickém nalezišti v Pompejích v jižní Itálii se našla velmi dobře zachovalá freska s mytologickým motivem. Na nástěnné malbě jsou postavy sourozenců Frixose a Hellé. Podle vedení naleziště má freska velmi kvalitní provedení a obrovskou hodnotu, napsaly agentury ANSA a AFP.
2. 3. 2024|ČTK
Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan
Stát a Správa železnic (SŽ) budou pokračovat v přípravě nové vrchní konstrukce železničního mostu na Výtoni. Zároveň budou ve spolupráci s Prahou hledat místo, kde by mohla původní konstrukce dále sloužit jako most, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že stát projekt nového mostu, který vzešel z architektonické soutěže, podrobí mezinárodně uznávanému posouzení vlivu na kulturní dědictví. V plánu jsou i jednání s mezinárodní organizací UNESCO. Nynější konstrukce výtoňského mostu by se mohla přesunout do Modřan.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:24|ČTK
Česko má další zápis na seznamu UNESCO, uspělo s nominací ruční výroby skla
Česká republika má od nynějška další zápis na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, uspěla s nominací ruční výroby skla, na které se podílelo dalších pět evropských zemí. Návrh schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně. Česko má nyní na seznamu UNESCO dohromady devět tradic, zvyků a řemeslných technik. Jako první byl před osmnácti lety zapsán slovácký tanec verbuňk, naposledy loni vorařství.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 23:07|ČTK
UNESCO označilo Jericho za palestinskou památku, Izraelci to odmítají
Spor mezi Izraelci a Palestinci vyvolalo přidání prastarého sídelního pahorku Jericho na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Organizace totiž při svém oznámení, které učinila tento měsíc, označila lokalitu za palestinskou pamětihodnost. Izrael takové označení odmítá.
24. 9. 2023|
Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO
Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:52|
Reportéři ČT: Zbourat, či nezbourat? Na osudu mostu pod Vyšehradem se odborníci neshodnou
Budoucnost železničního mostu v Praze pod Vyšehradem už několik měsíců rozděluje památkáře, architekty a stavitele v otázce, zda jej zbourat či nikoliv. Například podle názoru památkářů se jedná o vzácnou památku v pražské zóně UNESCO, pro jiné je to však vysloužilá a rozpadající se stopa minulosti. Zúčastněné strany zatím ve sporu nemohou najít společnou řeč, ani případnou dohodu na kompromisu. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
5. 9. 2023|
Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu
Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 19:50|Matěj Lucovič
Pašijové hry v Hořicích na Šumavě se staletou tradicí chtějí na seznam UNESCO
Pašijové hry v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku by se do konce roku mohly dostat na národní seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky. Jejich pořadatelé navíc usilují i o zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, což by se mohlo povést příští rok, míní starosta městyse Martin Madej (Pro Hořice). Divadelní amfiteátr v Hořicích na Šumavě si v rámci své návštěvy Jihočeského kraje prohlédl prezident Petr Pavel.
19. 7. 2023|
Změny klimatu ohrožují památky v Číně, varuje Greenpeace
Mimořádně vydatné deště způsobené změnami klimatu ohrožují prastaré buddhistické nástěnné malby v umělých jeskyních na severozápadě Číny, varovali zástupci východoasijské pobočky ekologické organizace Greenpeace. V nebezpečí se ocitly památky v Tun-chuangu a Čang-jie v provincii Kan-su, z nichž některé jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.
18. 7. 2023|
Svazek obcí se na sněmu postavil proti zamýšlenému národnímu parku Křivoklátsko
Nedávno založený Svazek obcí Křivoklátska na prvním oficiálním sněmu odmítl národní park Křivoklátsko, jehož vyhlášení zamýšlí ministerstvo životního prostředí. Hlavním posláním svazku, jehož členem je dvacet osm obcí, je spolupráce v oblasti ochrany přírody s respektem ke kulturní jedinečnosti regionu.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 13:34|
Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa
Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|
Spojené státy se po pěti letech vrátily do UNESCO. Čína a Rusko byly proti
Spojené státy se vrátily do Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), kterou opustily v roce 2018 za tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na mimořádném zasedání v Paříži jejich návrat schválila velká většina členů organizace. Proti byla Čína či Rusko.
30. 6. 2023|
Experti zkoumají díly mostu podobného ohroženému vyšehradskému. Správa železnic trvá na jeho zbourání
Přesný technický stav pražského železničního mostu pod Vyšehradem se pokoušejí zjistit odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT tak, že detailně zkoumají části nedávno odstraněného podobného mostu z Děčína. Správa železnic chce most pod Vyšehradem nahradit novou konstrukcí, což ale vyvolalo diskusi a částečně také odpor. Zachování původního mostu žádá petice s 16 tisíci podpisy a vyzvalo k tomu také UNESCO. Podle železničářů ale vychází agentura OSN z neúplných informací a chce jí zaslat další.
28. 6. 2023|
Plošina Nazca odkrývá stále nová tajemství. Německá matematička tomu pomohla z žebříku
Tajemné obrazce objevené na peruánské planině Nazca a v okolí přitahují vědce a návštěvníky po celá desetiletí. Výzkumníci objevují stále nové vzory. Geoglyfy, obrovské postavy i zvířata vytesané do jihoamerické pouště, jsou staré více než dva tisíce let. Rozluštit jejich tajemství se v zárodku výzkumu snažila německá matematička Maria Reicheová, která zemřela před 25 lety, 8. června 1998. Většinu života strávila na poušti, kde obrazce studovala pomocí žebříku i koštěte.
8. 6. 2023|
UNESCO napsalo českému státu, aby se neboural železniční most na Výtoni
Centrum světového dědictví UNESCO napsalo v dopise českému ministerstvu kultury, že by měl být v Praze zachován železniční most na Výtoni. Důvodem je podle centra fakt, že je stavba důležitou součástí panoramatu Prahy a její význam je daný i jejím prohlášením za kulturní památku ČR. Majitelem je Správa železnic, která plánuje most opravit, počítá ale s tím, že nynější nýtovanou konstrukci nahradí nová.
6. 6. 2023|
Českou pivní kulturu chce svaz dostat na seznam UNESCO
Výrobci piva usilují o zápis české pivní kultury na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svaz výrobců už se záměrem uspěl v Jihočeském kraji. Spotřeba piva v Česku roste navzdory zvyšujícím se cenám, víc ho ale lidé vypijí doma než v hospodách.
23. 5. 2023|
Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň
Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|
Válka způsobila kulturnímu dědictví Ukrajiny škody za miliardy dolarů, vyplývá ze zprávy UNESCO
Rok války Ruska proti Ukrajině způsobil kulturnímu dědictví napadené země škody za 2,6 miliardy dolarů (asi 56 miliard korun). Ruská redakce BBC vyčíslení uvedla s odvoláním na údaje zveřejněné u příležitosti návštěvy generální ředitelky UNESCO Audrey Azoulayové v Kyjevě. Setkala se s prezidentem Volodomyrem Zelenským, aby projednali možné zařazení města Černihiv na seznam světového dědictví.
4. 4. 2023|
Kvůli požáru v Banské Štiavnici mimořádně zasedne slovenská vláda. Pavel nabídl pomoc s opravou památek
Po sobotním rozsáhlém požáru v Banské Štiavnici, který poničil historické budovy v centru tohoto středoslovenského města, je situace stabilizovaná. Při požáru nikdo nezemřel ani nebyl zraněn. Kvůli požáru, který zasáhl sedm budov, také mimořádně zasedne slovenská vláda. Pomoc Slovensku při obnově zničených a poškozených památek v neděli nabídl i český prezident Petr Pavel, který kvůli tomu telefonoval se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Mělo by jít hlavně o zapojení odborných restaurátorů.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 20:03|
V historickém centru Banské Štiavnice zachvátil požár několik domů
V Banské Štiavnici na středním Slovensku hořelo několik budov v historickém centru. Na místě zasahují desítky dobrovolných i profesionálních hasičů a povoláni byli i vojáci. Do města dorazili také premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Požár vypukl v dopoledních hodinách pravděpodobně kvůli elektrickému zkratu v jedné z budov, potom se rozšířil na několik sousedních domů, které jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 20:06|
Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku
Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|
Reportéři ČT: Stát uvažuje poprvé od revoluce o vyvlastnění památky. Nádraží Vyšehrad hrozí zřícení
Secesní nádraží Vyšehrad v Praze se dál rozpadá. V památkové oblasti jde o největší ostudu Prahy, která zatím nenašla způsob, jak cennou budovu ležící v ochranném pásmu UNESCO zachránit. Světová organizace pro kulturu navrhuje vyvlastnění soukromého spekulanta. Takové řešení v Česku ale nebylo v případě kulturní památky po roce 1989 nikdy uplatněno a vzhledem k historii vzbuzuje velké emoce. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
28. 2. 2023|
Metal s mongolským hrdelním zpěvem. Kapelu The Hu oceňuje i UNESCO
Mongolská kapela The Hu mísí rock a metal s tradiční hudbou své země. Typické pro takzvaný „hunnu rock“ je mimo jiné zapojení hrdelního zpěvu. Od minulého roku je The Hu držitelem titulu „Artist for Peace“ udělovaného organizací UNESCO – jako první zástupce tvrdší muziky.
10. 1. 2023|
Památkáři zrušili soutěž na opravu zámku a Panského domu v Litomyšli
Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu. Tendr se neúměrně prodloužil a nestihla by se využít dotace od Evropské unie. Památkáři nyní přepracovávají původní projekt, aby mohli využít alespoň dotaci ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví, informovala mluvčí NPÚ Sychrov Lucie Bidlasová.
2. 1. 2023|