TÉMA

EGAP

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Dodavatel energií pro Liberty je v insolvenci. Vláda chce po hutní firmě plán restrukturalizace

Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh, napsala ČTK. Firma, která dodává energie huti Liberty Ostrava, uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půlrokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Vůči věřitelům má Tameh závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát situaci nehodlá řešit mimořádnou půjčkou pro hutní podnik. Vláda po Liberty požaduje věrohodný plán restrukturalizace. O společnosti chce kvůli jejímu podnikání v dalších státech hovořit i s Evropskou komisí.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:21|

Exmanažeři pojišťovny EGAP jsou definitivně osvobozeni. Nejvyšší soud odmítl dovolání Stříže

Případ bývalých manažerů státní pojišťovny EGAP Jiřího Skuhry a Karla Plevy definitivně končí. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž neuspěl s dovoláním proti osvobozujícímu rozsudku. České televizi to sdělil mluvčí zastupitelství Petr Malý. Stříž chtěl případ týkající se projektu výstavby cementárny ve Vietnamu vrátit na začátek. Podle Nejvyššího soudu ale bylo jeho dovolání neopodstatněné.
12. 12. 2023|

Huť Liberty Ostrava požádala soud o ochranu před věřiteli, dluží miliardy

Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Uvedl to server HN.cz. Ke konci října podle něj firma dlužila přes tři miliardy korun. Huť chtěla individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, firmou Tameh. Krajský soud v Ostravě návrh přijal. Liberty má nyní třicet dnů na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium firma podle serveru uvedla, že počítá se vstupem investora a chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 19:50|

Reportéři ČT: Ostravské hutě nemají ani na základní suroviny, majitel vyvedl za hranice miliardy

Poprvé ve své sedmdesátileté historii ostravské hutě odstavily vysoké pece a přestaly vyrábět železo. Liberty Ostrava sice v minulých letech vydělaly miliardy korun, ty ovšem jejich majitel Sandžív Gupta vyvedl do zahraničí. Hutím teď kriticky chybí, nemají za co nakupovat základní suroviny, dluží dodavatelům a hrozí, že tisíce lidí přijdou o práci. V září navíc musel stát za Liberty uhradit 1,5 miliardy za nesplacený úvěr. Státní pojišťovna, která se za půjčku zaručila, dnes okolnosti, za kterých k tomu došlo, vysvětlovat odmítá. A nekomunikuje ani vedení firmy, zjistili Reportéři ČT.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 14:24|

Státní pojišťovna EGAP zaplatila za Liberty Steel pohledávku jeden a půl miliardy korun

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 16:04|

Liberty Ostrava čelí potížím s financováním a poklesem poptávky. Uzavírá jeden z důležitých provozů

Ostravská huť Liberty řeší vážné problémy s financováním a poklesem poptávky po výrobcích. Uzavírá tak jeden ze zásadních provozů – největší koksárenskou baterii. Ta je podle Liberty neefektivní a vzhledem k přebytku kapacit na světovém trhu ztrátová. Vedení společnosti ale tvrdí, že všichni pracovníci z tohoto provozu by měli najít uplatnění uvnitř Liberty Ostrava.
28. 8. 2023|

Soud potřetí osvobodil exmanažery pojišťovny EGAP v kauze cementárny ve Vietnamu

Soud v pondělí i potřetí nepravomocně osvobodil dvojici exmanažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), kteří čelí stíhání za porušení povinnosti při pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Žalobce znovu žádal pro Jiřího Skuhru čtyřleté vězení, pro Karla Plevu pak tříletý podmíněný trest. Chce také, aby zaplatili škodu způsobenou pojišťovně. Částka už podle něj přesáhla 416 milionů korun a bude se dále zvyšovat.
17. 1. 2022|

Exmanažeři EGAP budou i nadále stíháni, odvolací soud jim zrušil osvobozující rozsudek

Obvodní soud pro Prahu 1 musí znovu projednat případ bývalých manažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jiřího Skuhry a Karla Plevy stíhaných kvůli pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Rozhodl o tom odvolací senát, který zároveň zrušil osvobozující rozsudek nad oběma muži. Někdejší členové představenstva EGAP, jimž hrozí v případě prokázání viny dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu v kauze od počátku odmítají.
22. 6. 2020|

Exportní pojišťovna loni podpořila vývozce ve 33 zemích. Ztrátu ale prohloubila na téměř tři miliardy

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni prohloubila ztrátu na 2,9 miliardy korun. Jde zejména o důsledek dodatečné tvorby rezerv na pojistné události. V roce 2016 EGAP prodělal 1,25 miliardy korun. Pojistné fondy pojišťovny byly doplněny o částku 2,8 miliardy korun ze státního rozpočtu. Vyplývá to ze zprávy o plnění české exportní strategie let 2012 až 2020, kterou minulý týden projednala vláda.
9. 4. 2018|