TÉMA

Žižkov

Řidiči na pražském Žižkově musí počítat s komplikacemi v Hartigově ulici, začaly opravy vodovodu a silnice
V Hartigově ulici na pražském Žižkově začaly opravy vodovodu, silnice a chodníků. Pro řidiče i chodce to znamená omezení v dopravně vytíženém úseku. Ve směru do centra auta jezdí v části ulice v jednom pruhu.
5. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Pokuty a penále pro ÚSTR dosahují až 84 milionů
Někdejší sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v Praze na Žižkově zůstává neobyvatelné kvůli nepovedené rekonstrukci, která vznikla za bývalého vedení. Finanční úřad pro hlavní město Prahu vyměřil instituci čtyři pokuty. Jejich zaplacení ale nebude možné ani letos, ani v roce 2024, míní náměstek ředitele ÚSTR Kamil Nedvědický. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli redaktor Karel Vrána a kameraman Roman Šantúr.
14. 11. 2023|
Už ne Koněvova, ale Hartigova. V Praze mění cedule s nápisy v nově přejmenované ulici
V Praze 3 začala výměna uličních nápisů v Hartigově ulici, která do neděle nesla název Koněvova. Jednu z prvních nových cedulí spolu s tabulí přibližující osobnost prvního žižkovského starosty Karla Hartiga odhalili zástupci Prahy 3 u křížení ulice s Tachovským náměstím. Výměna nápisů má být uzavřena do konce října, obyvatelé ulice mají nyní půl roku na výměnu dokladů.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 18:58|
Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží
Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|
Letní počasí pomáhá restauracím k větším tržbám, chybí ale zahraniční turisté
Léto zvedá tržby restauracím, hosté mají větší zájem hlavně o podniky, které nabízejí i venkovní posezení. Podle provozovatelů stravovacích zařízení je ovšem oproti předchozím rokům znát, že se v plné míře nevrátili zahraniční turisté a že domácí klientela šetří jak na pokrmech, tak na nápojích.
24. 7. 2023|Matěj Lucovič
Pavel diskutoval se zástupci Prahy o nedostatečných kapacitách ve školách
Prezident Petr Pavel na návštěvě pražského magistrátu řešil se zástupci vedení hlavního města a jeho částí zejména kapacity ve školství, dotkli se i dopravy či bydlení. Stát by podle prezidenta mohl využít část peněz z plánované půjčky od Evropské unie na posílení školských kapacit v metropoli. Prezidentský pár se v úterý zúčastnil také shromáždění k uctění památky obětí komunismu na pražském Újezdě.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 16:25|
Z pražské Koněvovy ulice bude od října Hartigova
Koněvova ulice v Praze 3 se bude od 1. října jmenovat Hartigova podle prvního starosty obce Žižkov. Na návrh Prahy 3 to v pondělí schválili radní hlavního města. Přejmenování se podle informací městské části bude týkat asi pěti tisíc lidí, kteří si budou muset ve lhůtě šesti měsíců od změny názvu bezplatně vyměnit občanské průkazy. Radnice k tomu spustí informační kampaň a webové stránky.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 14:12|
Skončila oprava trati z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Tramvaje začnou jezdit v sobotu
Pražský dopravní podnik dokončil opravu trati a estakády z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Cestující se tramvajemi svezou poprvé po čtrnácti měsících v sobotu 3. června. Podnik opravil kompletně koleje i jejich podloží a sanoval rovněž most, po kterém trať vede.
2. 6. 2023|
Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze
Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
19. 5. 2023|Alžběta Mubeenová
Bývalá ředitelka pozemkového úřadu v Praze Benešová opět dostala v kauze Bečvářova statku podmínku
Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové tříletý podmíněný trest v kauze takzvaného Bečvářova statku. Uznal ji vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Žena byla spolu s dalšími dvěma úředníky – Janem Horákem a Petrem Chmelíkem – obžalovaná z toho, že nezákonně přiřkla Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun.
1. 2. 2023|
Jsem optimista, za pár desítek let to bude jinak, říká o soužití s majoritou romský novinář
Podvodné praktiky realitních kanceláří, šikana od učitelů a policie stranící skinheadům. Novinář Patrik Banga popsal své dětství a dospívání v romské komunitě na pražském Žižkově během devadesátých let. Jeho příběh Skutečná cesta ven vyšel loni na podzim a setkal se s velkým čtenářským zájmem. Pozornosti se dostává i tvorbě dalších současných romských autorů.
27. 1. 2023|
Opravy kanalizace a plynovodu budou komplikovat dopravu v pražské ulici Jana Želivského
Opravy kanalizace, vodovodu a plynovodu budou téměř celý letošní rok komplikovat dopravu ve frekventované ulici Jana Želivského v Praze 3. Jako první se uzavřel úsek pro auta od Basilejského náměstí směrem na Ohradu, poté bude ulice neprůjezdná v opačném směru od Koněvovy k Olšanské. Téměř na dva týdny se kvůli opravě portálu uzavřel pro pěší a cyklisty také Žižkovský tunel pod pražským vrchem Vítkov.
16. 1. 2023|
Opravy vodovodu na pražském Žižkově omezí provoz tramvají v Seifertově ulici
Opravy vodovodního řadu v ulicích Seifertova a Víta Nejedlého na pražském Žižkově omezí od pondělí provoz tramvají. Práce mají skončit v pondělí 5. prosince a nebudou mít vliv na zásobování obyvatel pitnou vodou. Zhruba desítka tramvajových linek bude jezdit po změněných trasách, vyplývá z informací webu dopravního podniku.
28. 11. 2022|
Praha se chystá na čtvrtou linku metra. Nemusí být poslední
Se stavbou čtvrté linky pražského metra se počítalo už při zahájení výstavby na konci 60. let 20. století. Jak šel čas, měnila se místa, kudy má metro projíždět; pouze barva zůstala stejná. Současnou podobu dostala linka na konci 80. let, přičemž plány prošly drobnými úpravami. Předpokládá se i další rozšíření déčka na sever, kam ale případně povede metro z Náměstí Míru, zatím nebylo rozhodnuto. Jednou z variant bylo Náměstí Republiky, podle druhé by měla trasa zamířit na Žižkov a dále do Vysočan. Do budoucna by přitom k lince D mohly přibýt i další: třeba okružní linka, kterou má v Evropě třeba metro v Moskvě, v Oslu nebo v Kodani.
22. 10. 2022|vkl
Armádní muzeum Žižkov se po rekonstrukci slavnostně otevřelo, lidé mohou přijít od 28. října
Za účasti válečných veteránů, prezidenta Miloše Zemana a dalších politiků se v Praze otevřelo zrekonstruované Armádní muzeum Žižkov. Po čtvrteční ceremonii za účasti Miloše Zemana se pro veřejnost otevře až 28. října. Návštěvníkům nabídne novou expozici zachycující vojenské dějiny českého území od osídlení Slovany až po současnost. Výstavní plocha se oproti minulosti ztrojnásobila.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 18:04|
Ústavní soud zrušil odměnu za vyklizení squatu Klinika. Poprvé byla vysoká, podruhé nízká
Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Usnesl se na tom Ústavní soud (ÚS) a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.
12. 10. 2022|daz
Na židovském hřbitově vznikl památník z rozřezaných náhrobků, které byly v dlažbě na Václavském náměstí
Památník Návrat kamenů odhalili na Starém židovském hřbitově v Praze na Žižkově. Vznikl z rozřezaných náhrobků, které byly desetiletí součástí dlažby na Václavském náměstí v hlavním městě. Autory pietního pomníku jsou Lucie a Jaroslav Rónovi.
7. 9. 2022|
Pražské městské části kritizují Metropolitní plán. Chtěly by nižší budovy nebo větší ochranu zeleně
Na pražský magistrát dorazily tisíce návrhů na změny Metropolitního plánu. Městským částem se nelíbí například podoba Břevnovské radiály nebo uspořádání plánovaných tras metra. Přály by si ale také nižší budovy v některých lokalitách nebo lepší ochranu zeleně. Podle předběžných čísel je k plánu na magistrátu přes čtyři tisíce podání. Ta však mohou obsahovat více podnětů, celkový počet zaslaných připomínek proto bude výrazně vyšší. Podání i připomínky Praha ještě sčítá, osoby i insituce je mohly podávat do 30. června.
13. 7. 2022|Klára Burešová
„Až za 20 let uvidíme, jestli o tom někdo uvažoval.“ Landscape festival vyhlíží přeměnu pražských nádraží
Instalace ukazující odstín pražského vzduchu, nová vyhlídková věž nebo pocta Hrabalovi vznikly v hlavním městě jako součást Landscape festivalu. Akce se snaží opakovaně rozproudit debatu o úrovni veřejného prostoru mezi veřejností, architekty, developery, politiky i umělci. Prostřednictvím umělecko-architektonických intervencí zaměřuje letos pozornost na proměnu čtyř dopravních uzlů metropole. Důležitým tématem je také ekologie.
28. 6. 2022|
Jak vznikala unikátní série spotů ZLO|ČINY heydrichiády: Tvůrci dbali i na nejmenší detaily
Autentické repliky, dobové kostýmy i skutečné lokace klíčových historických událostí nabídla série spotů, které rekonstruují události heydrichiády. Diváci je v posledních týdnech mohli pravidelně sledovat ve vysílání České televize. Tvůrci chtěli přiblížit tuto významnou kapitolu českých dějin nejen co nejvěrněji, ale postavit diváky do role protagonistů. Klíčové momenty tak sledují „jejich očima“.
25. 6. 2022|Marek Martinovský
V domě v Praze 3 vybuchly páry po instalaci montážní pěny, dva muži mají popáleniny
V Soběslavské ulici v Praze 3 ve čtvrtek odpoledne v obytném domě vybuchly nahromaděné páry po instalaci montážní pěny. Dva muži jsou popálení na hrudníku a v obličeji. Z domu bylo evakuováno zhruba 20 lidí, zhruba po hodině už se ale mohli začít vracet domů. Řekli to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a Kateřina Suchánská a mluvčí pražských zdravotnických záchranářů Jana Poštová. Hasiči tak upřesnili původní informace o výbuchu plynu.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 19:43|
Rozřezané náhrobky, které skončily jako dlažební kostky, se vrátí v památníku. Židovská obec na něj vybírá peníze
Příběh více než šesti tisíc kamenů z rozřezaných židovských náhrobků, které skončily jako dlažba na Václavském náměstí, se chýlí k závěru. Pražská židovská obec vyhlásila sbírku na podporu nového památníku, který bude stát na starém hřbitově na Žižkově.
19. 6. 2022|
Zlu je potřeba se postavit, jako to udělali parašutisté, prohlásila Čaputová
Historické propojení Česka a Slovenska zdůraznila při návštěvě Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijela při příležitosti 80. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Památku hrdinů odboje připomněla mimo jiné na Žižkově, kde promluvila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oba přirovnali odboj vůči nacismu k odporu Ukrajinců vůči ruské invazi.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 18:45|daz
Mezi Ohradou a Palmovkou jenom autobusem. V Praze začala oprava tramvajové trati, potrvá rok
Obyvatelé Prahy se od pondělí na víc než rok musí obejít bez přímého tramvajového spojení mezi Ohradou a Palmovkou. Pražský dopravní podnik (DPP) začne s opravou trati včetně estakády, po které koleje vedou. Rekonstrukce má trvat do května 2023 a stát skoro 240 milionů korun, změnily se kvůli ní trasy osmi tramvajových linek. Místo tramvají pojedou mezi Ohradou a Palmovkou náhradní autobusy.
28. 3. 2022|