TÉMA

František Kupka

Slovenská národní galerie vystavuje hvězdy české moderny a poválečnou architekturu

Slovenská národní galerie připravila dvě výstavy, které se dotýkají českého umění. Pod názvem Hvězdy připomíná umělce české moderny, jako byli František Kupka, Emil Filla nebo Toyen. Druhá výstava se věnuje výjimečným stavbám realizovaným v Československu od šedesátých let do sametové revoluce.
21. 9. 2023|

Chantal Poullainová převzala Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Francie tak ocenila její dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a trvalé přispívání k šíření francouzské kultury v Čechách. Udělení řádu je rovněž oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Ceremoniál se uskutečnil na francouzském velvyslanectví v Praze.
12. 9. 2023|

Pohled do těla i komunikace s jinými světy. Mystiky či ezoteriky byli školení umělci i laici

V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je k vidění výstava Zbožní zítřka: Umění vidět. Pod trochu tajemným názvem skrývá velice vzrušující pohled na české výtvarné umění spojené společným jmenovatelem – duchovnem a jeho hledáním. A také nalézáním.
27. 8. 2023|

Předsedkyně Akademie věd Zažímalová dostala nejvyšší francouzské vyznamenání

Předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová převzala ve středu na francouzském velvyslanectví v Praze Řád čestné legie, což je nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Francie tak ocenila přínos Zažímalové na vědecké spolupráci mezi Českem a Francií. Zažímalové předal insignie rytířky Řádu čestné legie francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.
7. 12. 2022|

Výstavy českého umění: jedna shrnuje 120 let ve zrychlené lekci, další posílá z galerie ven

Dvě pražské galerie se ohlížejí za etapami českého umění. Galerie Zdeněk Sklenář připravila přehledovou výstavu Nepřestávej toužit, která ilustruje vývoj výtvarné scény za posledních sto dvacet let. Galerie Jaroslava Fragnera v instalaci Z galerie ven! mapuje porevoluční umění v tuzemském veřejném prostoru.
9. 8. 2022|

Obraz Bohumila Kubišty vytvořil český aukční rekord, prodal se za 123,6 milionu korun

Obraz Bohumila Kubišty vytvořil nový tuzemský aukční rekord. Dílo s názvem Staropražský motiv se na nedělní aukci v Praze prodalo za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.
29. 5. 2022|

Zemřela mecenáška Meda Mládková. Obdivovala Kupku a pomáhala umělcům za železnou oponou

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla v úterý brzy ráno zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Uvedla to Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila. Vystavila v něm mimo jiné rozsáhlou sbírku moderního umění, kterou věnovala Praze.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 12:19|

Kupka a Mucha se po Paříži potkali i na pražské výstavě

František Kupka a Alfons Mucha se po šestaosmdesáti letech setkávají na společné výstavě. Uspořádala ji nová výstavní síň v bývalém pavilonu postaveném pro světovou výstavu Expo 58 na pražské Letné. Instalace je volnou připomínkou první společné expozice těchto malířů v Paříži.
9. 3. 2022|

Nehledejte motivy, nechte na sebe díla Františka Kupky působit, radí kunsthistorik

František Kupka patří k nejoceňovanějším českým výtvarníkům. Jeho obrazy se na aukcích prodávají za rekordní částky. Přitom během života, který z velké části prožil v Paříži, často čelil nepochopení. Malíř považovaný za zakladatele abstraktního umění se narodil před sto padesáti lety, 23. září 1871, v Opočně na Rychnovsku.
23. 9. 2021|

Waldes stvořil knoflíkové impérium Koh-i-noor, padl za oběť nacistům. Připomíná ho výstava

Národní technické muzeum otevírá výstavu Jindřich Waldes: podnikatel, sběratel, mecenáš. Připomene osobnost muže, kterému se říkalo světový král knoflíků a který stojí za vynálezem stiskacího knoflíku, takzvané patentky. Jeho továrna z roku 1902 vyráběla ve své době polovinu světové produkce těchto knoflíků. Společnost Waldes a spol. se za třicet let vypracovala na firmu produkující všechny druhy kovové galanterie s pobočkami nejen v Evropě, ale i v Americe. Dnes funguje pod jménem Koh-i-noor. Výstava potrvá až do 31. ledna příštího roku.
21. 9. 2021|

Požár v Muzeu Kampa nebyl trestným činem. Policie má podezření na zanedbání ochrany

Policisté vyloučili, že by se při loňském požáru pražského Muzea Kampa stal trestný čin. Mají ale podezření na spáchání přestupku, a to zanedbání požární ochrany. České televizi to v pátek řekl policejní mluvčí Jan Daněk. O pokutě rozhodnou pražští hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kavky může dosáhnout několika tisíc korun.
19. 2. 2021|

Tuzemský aukční rekord Toyen vydržel krátce. První místo nově uzmul Kupka

Na nedělní aukci v Praze padl nový český aukční rekord. Za obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II zaplatí kupec 90,24 milionu korun včetně aukční přirážky. Rekord se podařil také Theodoru Pištěkovi. Jeho obraz Adieu, Guy Moll se stal nejdráže prodávaným dílem žijícího autora v Česku. Prodal se za 21,2 milionu korun (s aukční přirážkou se cena vyšplhá na 25,44 milionu korun).
29. 11. 2020|

Ministerstvo kultury přispěje Muzeu Kampa na opravy děl po požáru

Ministerstvo kultury finančně pomůže Nadaci Jana a Medy Mládkových s restaurováním uměleckých děl zasažených zplodinami požáru. Nadace spravuje sbírku umístěnou v Muzeu Kampa, kde minulý týden hořelo v technické místnosti. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí po prohlídce muzea řekl, že pomoc státu může být v jednotkách milionů korun.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 18:35|

Plameny způsobily v Muzeu Kampa škody přes 10 milionů korun, mohlo by částečně otevřít za dva týdny

Muzeum Kampa by se po středečním požáru mohlo částečně otevřít do 14 dnů, uvedl to předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Škoda na technickém zázemí muzea, kde hořelo, je podle něj přes deset milionů korun. Umělecká díla zasažená při požáru mazlavým popílkem z kouře se budou muset restaurovat, náklady na jejich očištění a sanaci depozitáře budou jeden až dva miliony korun, dodal.
17. 7. 2020|

Národní galerie v nové sezoně nasazuje Kolíbala, Gebauera i Poea. A přidává brutalismus

Národní galerie Praha otevírá ve své hlavní budově, Veletržním paláci, čtyři nové výstavy. Sezonu zahajuje večer 5. března „grand openingem“ pro veřejnost. První návštěvníci si tak budou moci projít retrospektivní výstavu Kurta Gebauera, ohlédnutí za instalací Stanislava Kolíbala z benátského bienále a díla, k nimž české výtvarníky inspiroval E. A. Poe. Čtvrtou novinkou je výstava věnovaná pražským brutalistním stavbám.
5. 3. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Patřil prezidentu Benešovi. Nyní se obraz Františka Kupky prodal za 20 milionů

Obraz Františka Kupky z raného období Pískaři na Seině ze sbírky prezidenta Edvarda Beneše, datovaný do roku 1907, se na sobotní aukci v Praze prodal za 16 milionů korun. I s aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 19,8 milionu korun. Oznámil to Miloš Svoboda za pořádající společnost European Arts. Vyvolávací cena byla 15,5 milionu korun.
2. 11. 2019|

Palčivost trhliny. Zemřel výtvarník Karel Malich

Několik dní po svých pětadevadesátých narozeninách zemřel sochař, malíř a grafik Karel Malich. Jeho odchod potvrdil České televizi galerista Zdeněk Sklenář. Novátor abstraktního umění se zapsal především jako autor typických drátěných plastik. Malichovou největší inspirací byla krajina, jeho dílo se vyznačuje neobvyklou citlivostí pro zobrazování energií a sil v přírodě.
24. 10. 2019|

Na pouhé dva dny je vystaven nejdražší obraz Františka Kupky. Stál 78 milionů

Ve výstavní síni v areálu zámku v Opočně je jenom tuto sobotu a neděli možné si prohlédnout obraz Plochy příčné II. od Františka Kupky. Malba bude k vidění pouhé dva dny, poté se vrátí do soukromé sbírky. V květnu byl obraz vydražen za 78 milionů korun a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí.
21. 9. 2019|

„Co za tím je, prosím vás?“ Století odhodlané mecenášky Medy Mládkové

Přežije-li kultura, přežije národ. Motto ze zdi pražského Musea Kampa provází celý profesní život zakladatelky této výstavní instituce – Medy Mládkové. Sběratelky, historičky umění a mecenášky, která se svým manželem vybudovala jednu z nejrozsáhlejších soukromých sbírek Františka Kupky. Díla dnes jednoho z nejdráže prodávaných českých výtvarníků darovala Praze, kam se po letech emigrace hned v roce 1989 vrátila. A 8. září zde slaví sté narozeniny. Století jejího života je příběhem odhodlání a také vlastenectví.
8. 9. 2019|

Akustické experimenty ve vizuálním umění: hřmotiče, elektrický proud i bouchnutí víkem klavíru

Jak moc se změnilo výtvarné umění, když do něj vstoupil zvuk, mohou posoudit a zároveň si i vyzkoušet návštěvníci aktuální výstavy v Galerii hlavního města Prahy. Instalace Zvuky, kódy, obrazy se zaměřuje na akustický experiment ve vizuálním umění: od inspirace hudbou přes zvukové objekty až k videoartu.
16. 6. 2019|
Komiks

Abstraktní obraz Františka Kupky se vydražil za rekordní sumu

Padl český aukční rekord. Abstraktní obraz Františka Kupky Plochy příčné II. se v aukci Galerie Kodl v Praze na Žofíně prodal za 65 milionů korun. Předchozím nejdražším obrazem bylo také Kupkovo dílo Série C I. Protihodnoty, které se před třemi lety vydražilo za 62 milionů. Obraz z rekordní aukce zůstane v Česku.
30. 5. 2019|

Kupka překonal vlastní aukční rekord. Za jeho obraz zaplatí nový majitel 78 milionů korun

Obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II se na aukci v Praze vydražil za 65 milionů korun. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun. S dosaženou cenou se obraz stal novým rekordmanem českých aukcí a také nejdražším Kupkovým vydraženým obrazem posledních let vůbec.
26. 5. 2019Aktualizováno26. 5. 2019, 15:27|

V Brně vystavují umělce okouzlené Afrikou

Inspiraci českých výtvarníků africkým kontinentem a jeho kulturou shrnuje výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Okouzlení Afrikou, jak zní název instalace, vzbuzuje přes sto osmdesát děl od pětašedesáti autorů.
19. 5. 2019|