TÉMA

Opava

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva
Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Šperk nalezený loni v Opavě je z mladší doby bronzové. Má jít o ozdobu hlavy
Zlatý šperk nalezený loni při orbě v Opavě-Kateřinkách pochází z mladší doby bronzové. Potvrdili to experti, kteří nález zkoumali. Podle nich šlo o ozdobu hlavy. Téměř totožná zlatá ozdoba byla v 80. letech minulého století nalezena také v polských Krzanowicích, řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Předmět bude do konce týdne vystaven v bruntálském zámku. Ve střední Evropě je doba bronzová datována přibližně 2300 až 800 let před naším letopočtem.
1. 11. 2023|
Pomáhal vězňům a pašoval jejich dopisy. Odbojáře Hadaše s kolegy odsoudili k smrti
Archivy stále vydávají nové příběhy protinacistických i protikomunistických odbojářů. Většina z nich končila na popravištích. Stejně jako Vladislav Hadaš a jeho dva spolubojovníci. Od jejich oběšení teď uplynulo 70 let.
31. 10. 2023|
Severní obchvat Opavy je hotov. Silničáři pracují ještě na jižní větvi
Silničáři otevřeli západní úsek severní větve obchvatu Opavy. Nová komunikace je dlouhá přes pět kilometrů a stála bez DPH téměř miliardu korun. Navazuje na východní část, která je v provozu od roku 2019. Celý severní obchvat je tak dokončený. Pracuje se ale ještě na jižní větvi, část je již dokončena, další úseky se připravují. Vše by mělo být hotovo do konce roku 2030.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 13:44|
Opava zaplatila za chytré semafory 35 milionů korun. Situace je horší než dříve, tvrdí primátor
Opavu trápí problémy s chytrými semafory. Ukázalo se, že technologie za téměř 35 milionů korun funguje nepřesně, někdy se svévolně zapíná a vypíná, případně hlásí neexistující problémy. Nový systém měl v dopravě upřednostnit MHD nebo složky Intergrovaného záchranného systému, podle vedení města je však nyní situace ještě horší, než byla před spuštěním projektu.
8. 9. 2023|
Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní
Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|
Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí
Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|
Z-Group bus odříká spoje na Opavsku, kraj hledá způsob, jak dopravce nahradit
Společnost Z-Group bus odřekla pro příští dny desítky autobusových spojů, které u ní objednává Moravskoslezský kraj. Dopravu omezí hlavně na Opavsku. Nedávno se s výpadky spojů téhož dopravce potýkali cestující na Novojičínsku. Firma to vysvětluje akutním nedostatkem řidičů. Kraj kvůli opakovaným problémům začal zkoumat možnost, jak dopravce vyměnit. Ten dal však najevo, že něčemu takovému není nakloněn.
27. 7. 2023|
Nové vlaky pro Moravskoslezský kraj mají zpoždění. Provoz se kvůli tomu prodraží
Moravskoslezskému kraji se od letošního prosince prodraží provoz vlaků na lince z Ostravy-Svinova do Opavy, a to o 30 korun za kilometr. Kvůli pozdnímu dodání vlaků ze strany Škoda Transportation přijdou České dráhy o dotaci 227 milionů korun určenou na deset let provozu. Informoval o tom server Zdopravy.cz.
26. 7. 2023|
Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí
Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|
Déšť podemlel železnici ve Frenštátě. V Olomouci po zásahu bleskem shořel sklad obuvi
Vydatný déšť v pátek odpoledne podemlel železniční trať ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Vlaky v daném úseku musejí výrazně zpomalit a nabírají zpoždění. V Olomouci po zásahu bleskem shořela budova, ve které byla uskladněna zdravotní obuv. Nikdo se při požáru nezranil. Také na Opavsku museli zasahovat hasiči. Voda z přívalového deště tam vytopila na dvacet nemovitostí.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 20:11|
Začala rekonstrukce zchátralé opavské Bredy. Jako první se mění všechna okna
Bývalý obchodní dům Breda v Opavě převzali stavebníci. Po letech chátrání vzácné a památkově chráněné budovy začala její rekonstrukce. Po ní bude mít obnovenou fasádu, okna i některé interiérové prvky. Město za opravu historického skvostu zaplatí 300 milionů korun – násobně více, než za kolik ho koupilo.
31. 5. 2023|
Opavský fotograf Horálek počtyřicáté vyhrál prestižní ocenění snímek dne NASA
Když v červenci roku 2014 NASA vydala českému astronomovi Petru Horálkovi první astronomický snímek dne, nemohl tehdy ještě vědec z Fyzikálního ústavu v Opavě tušit, že o necelých devět let později bude nositelem tohoto ohodnocení rovnou čtyřicetkrát. Nejnovější úspěšná fotka je z pláže ostrova v Indickém oceánu.
29. 5. 2023|
Pošta nabídne po zrušení poboček k odkupu asi tři stovky nemovitostí. Utržit může zhruba miliardu
Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z tří set rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun. Kraje a obce se také snažily poštu přesvědčit, aby některé pobočky nerušila, v několika případech se výjimky podařilo dojednat.
12. 5. 2023|
Rekonstruovaný památník v Hrabyni opět připomene těžká válečná léta
Národní památník druhé světové války v Hrabyni na Opavsku po rozsáhlé rekonstrukci opět bude moci navštívit veřejnost. Přibližně čtyřicet milionů korun stál nákup moderní audiovizuální techniky, světel, vitrín či výroba nebo úprava exponátů. Slezské zemské muzeum získalo dotaci 35 milionů korun. Dalších přibližně pět milionů investovalo ze svého rozpočtu. Výstavu Těžká léta 1938–1945 uvidí zájemci v sobotu 29. dubna.
24. 4. 2023|
Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana
Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|
PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné
Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.
19. 4. 2023|
Když Balabán a Csudai dělají totéž, není to totéž
Oba se na umělecké scéně etablovali už koncem osmdesátých let minulého století, oba jsou dnes respektovaní výtvarníci a také pedagogové. Oba ve své tvorbě hledají jistotu v blízkém okolí. Až do poloviny května mají ostravský malíř Daniel Balabán a slovenský umělec Ivan Csudai společnou také výstavu v opavském Domě umění. Jmenuje se trefně: Když dva dělají (to)též.
9. 3. 2023|
Trojitá konjunkce na středečním nebi. Pokud nebudou mraky, uvidí lidé tělesa kousek od sebe
Ve středu se k sobě na večerní obloze přiblíží planety Venuše a Jupiter s Měsícem. Takzvaná konjunkce nastává v momentě, kdy se k sobě objekty na obloze přiblíží z pozice pozorovatele. Tato trojitá konjunkce bude viditelná už za soumraku po 17:00 nízko nad západo-jihozápadním obzorem.
22. 2. 2023|
Zelená kometa mezi dvěma vozy. Český snímek pořízený ze Slovenska ocenila NASA
Astronomickým snímkem dne označila NASA v úterý kompozici českého fotografa Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě. Ten na snímku „A Comet and Two Dippers“ neboli Kometa a dva vozy zachytil kometu C/2022 E3 ZTF, která je nyní při vhodných podmínkách viditelná i pouhým okem.
7. 2. 2023|
Prezident Zeman jmenoval čtyři nové rektory
Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval čtyři rektory vysokých škol. Do roku 2027 povedou Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral.
4. 1. 2023|
V opavské MHD začali jezdit asistenti přepravy. Cestujícím mají poradit, ale i zkontrolovat jízdenky
V opavské městské hromadné dopravě začali jezdit asistenti přepravy. Město se inspirovali tím, jak fungují v nedaleké Ostravě, kde se podle dopravního podniku po jejich zavedení zlepšila situace co do množství cestujících bez jízdenky. V Opavě mají asistenti kromě kontroly jízdenek a dodržování dalších přepravích podmínek také cestujícím pomáhat například s přestupy.
27. 12. 2022|
Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu
Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|
Rektorem Ostravské univerzity akademický senát zvolil Petra Kopeckého
Novým rektorem Ostravské univerzity (OU) by se měl stát Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty. V prvním kole volby o tom v pondělí rozhodl Akademický senát OU. Kopecký získal 23 hlasů z celkového počtu 38 senátorů, ke zvolení bylo potřeba hlasů minimálně dvacet.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 14:36|