TÉMA

Český hydrometeorologický ústav

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
včeraAktualizovánopřed 6 h hodinami|

Mrznout bude i v následujících nocích, varuje ČHMÚ. Pěstitelé už sčítají škody

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout. V noci na čtvrtek budou přízemní mrazíky zejména v jižní polovině Čech a na severu republiky a v noci na pátek hrozí mráz, nejen přízemní, na celém území, varovali meteorologové. První škody kvůli studeným nocím hlásí pěstitelé zeleniny, ovoce i vinaři, zároveň mluví o oddálení sklizně a možných odbytových problémech.
24. 4. 2024Aktualizovánovčera v 13:34|

Česko má za sebou další mrazivou noc. Podle meteorologů bude chladné počasí pokračovat

Chladné počasí bude v Česku pokračovat i v druhé polovině týdne. Meteorologové varují před mrazy na západě území. Ve středu se zejména na východě přidá sněžení. Na horách napadne až deset centimetrů sněhu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve stromů, na horách se zhorší sjízdnost vozovek. Mrazivá byla také na většině míst v Česku noc z pondělí na úterý. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 18:52|

Chladné počasí vydrží do pátku, víkend přinese oteplení

Většinu pracovního týdne vydrží v Česku chladné počasí. Přes den teploty nepřekročí deset stupňů Celsia, v noci a k ránu bude dál mrznout, ve vyšších polohách sněžit. Až před víkendem se začne oteplovat, v neděli se už teploty budou pohybovat kolem dvaceti stupňů a začátkem příštího týdne dál porostou, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 12:16|

Na Jizerce klesly teploty pod minus deset stupňů, v Krkonoších napadlo čtvrt metru sněhu

Sever Čech se probudil do mrazivého rána. Na Jizerce v Jizerských horách klesly teploty pod minus deset stupňů Celsia, jinak je ale většinou jen kolem minus dvou až minus čtyř stupňů. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Kromě Krkonoš silně sněžilo taky na Šumavě nebo v Beskydech.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 16:34|

V částech Česka pokryl hory čerstvý sníh, v Beskydech má dál přibývat

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až dvacet centimetrů sněhu. Největší přírůstky naměřili meteorologové na Šumavě, kde na hřebenech napadlo i kolem třiceti centimetrů. Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varovali meteorologové.
20. 4. 2024Aktualizováno20. 4. 2024, 15:01|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 19:32|

Ke konci týdne se v Česku opět oteplí. Někde může být až 26 stupňů

Teploty v Česku se ke konci týdne vrátí nad dvacet stupňů Celsia, v neděli může být zejména na jihovýchodě země až 26 stupňů, rána budou ale chladná, v pátek se mohou objevit ještě přízemní mrazíky. Jinak meteorologové očekávají převážně polojasno, většinou bez deště. Na začátku příštího týdne se pak opět ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Už uplynulý víkend a začátek tohoto týdne byl nadprůměrně teplý, v neděli Česko zažilo letošní první tropický den, teploty přesáhly třicet stupňů Celsia.
11. 4. 2024|

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. V Praze bylo 28,5 stupně

V Česku bylo i v pondělí nebývale horko. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,5 stupně. Šlo také o nejteplejší 8. duben v historii měření. Po velmi teplém začátku týdne se má v Česku z úterý na středu výrazně ochladit. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 18:39|

Tropický den přišel do Česka o dva měsíce dřív než loni

Česko v neděli zažívá letošní první tropický den. Nejvyšší teplotu naměřili v Českých Budějovicích, a to 30,9 stupně Celsia. Na jihu Čech padly rekordy na všech stanicích měřících alespoň třicet let. Loni byl první tropický den až 18. června. Dosud byl první tropický den v roce zaznamenán nejdříve 17. dubna, a to v roce 1934, tehdy bylo ve Vlašimi třicet stupňů Celsia.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 18:28|

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Česko čeká víkend s letními teplotami, v neděli mohou vystoupat až na 27 stupňů

V Česku bude o víkendu na začátek dubna nezvykle teplo, v sobotu teploty mohou vystoupat na 21 až 25 stupňů Celsia, v neděli meteorologové očekávají až 27 stupňů. Letní teploty pak mají vydržet i na začátku příštího týdne. Teď ve čtvrtek a v pátek má být ještě převážně oblačno, teploty zřejmě nepřesáhnou dvacet stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 10:29|

Prachu ze Sahary přilétly stovky tisíc tun

Nad Českem prošel o Velikonocích oblak písečného prachu ze Sahary. Bylo to nepřehlédnutelné – místo očekávaného jasného počasí bylo mlhavo, na některých místech bylo i chladněji, než mělo být, a také se hůř dýchalo. I když oblak pouštního prachu není ve střední Evropě ničím výjimečným, tentokrát o sobě dal vědět citelněji než obvykle. Podle meteorologa a proděkana Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Michala Žáka ho bylo velké množství a dostal se do nižších vrstev atmosféry. Podle Jáchyma Brzeziny z Českého hydrometeorologického ústavu se nepodařilo chování prachu předpovědět, meteorologové ho ještě budou zkoumat. Saharskému prachu se věnoval pořad 90‘ ČT24.
2. 4. 2024|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

Smog kvůli saharskému písku stále trápí Moravskoslezský kraj a Brno

Smog kvůli saharskému písku, který se dostal do ovzduší, trvá v Moravskoslezském kraji a v Brně. Český hydrometeorologický ústav postupně odvolává smogovou situaci, která ráno ještě platila v celých Čechách i na některých dalších místech na Moravě. Přes den se mrak písečného prachu přesouval na sever, kde se odpoledne objevil déšť a bouřky, které pomáhají vzduch pročistit.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 20:55|

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:58|

Česko zažilo mrazivou noc. Na Šumavě hlásí i minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval o tom v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.
26. 3. 2024|

V noci by mohla být v Česku vidět polární záře, odhadují vědci

Díky sobotní silné erupci na Slunci by v neděli večer a v noci mohla být vidět i z území Česka polární záře, která je v nižších zeměpisných šířkách vzácná. Informoval o tom Astronomický ústav Akademie věd ČR. Podle meteorologů bude s ohledem na oblačnost větší šance vidět úkaz na Vysočině, Moravě a ve Slezsku.
24. 3. 2024|

Aprílové počasí přichází již v březnu, týden má přinést mrazy i teploty nad patnáct stupňů

Výrazné teplotní rozdíly přinese počasí v týdnu, v němž začne astronomické jaro. Začal velmi chladným ránem, na které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na mráz ve vegetačním období, přičemž i den bude poměrně chladný a noc na úterý i úterní den mají být ještě chladnější. V polovině týdne se ale čeká prudké oteplení, maxima se zřejmě zvednou až dvojnásobně a také noci budou rázem docela teplé. Konec týdne by však zase měl přinést pozvolné ochlazení.
18. 3. 2024|

Březen, za kamna vlezem? Letos pranostiky nefungují

Pranostiky jsou vlastně předpovědi počasí, které vycházejí ze staleté historické zkušenosti – ty první u nás pocházejí nejméně ze 16. století. Současné počasí ale ukazuje, že pro poznání dnešních trendů nefungují, klima se už příliš změnilo.
15. 3. 2024|

V pátek bude až 17 stupňů, v neděli ráno ale hrozí přízemní mrazíky

V pátek mohou teploty přes den vystoupat až na sedmnáct stupňů Celsia, poté se mírně ochladí. I tak se denní teploty většinou udrží nad deseti stupni. V neděli ráno ale hrozí přízemní mrazy, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
14. 3. 2024|

Týden má být oblačný s přeháňkami a deštěm. Teploty zřejmě vystoupají až k patnácti stupňům

V tomto týdnu bude v Česku zataženo až oblačno, s přeháňkami nebo deštěm, na horách může sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty mají postupně stoupat, zpočátku zůstanou zřejmě mírně nad deseti stupni Celsia, o víkendu se mohou pohybovat až kolem patnácti stupňů. Teplotně nadprůměrné počasí vydrží podle dlouhodobého výhledu ještě minimálně tento a příští týden.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 18:28|

Jihomoravské hasiče zaměstnal silný vítr, lámal stromy

Silný vítr zasáhl část republiky, především východ Čech a jižní Moravu. Právě tam vyjížděli hasiči hlavně k popadaným stromům a větvím. Český hydrometeorologický ústav rozšířil původní výstrahu, která se týkala především českomoravského pomezí a jižní Moravy. Výstraha platí do půlnoci z neděle na pondělí.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 20:56|

V pátek bude k ránu mrznout, v neděli se teploty vyšplhají ke čtrnácti stupňům

V pátek k ránu mohou teploty klesnout hlavně v Čechách až k minus pěti stupňům, ale o víkendu budou stoupat. V pátek ještě nepřekročí deset stupňů, v sobotu budou maxima kolem dvanácti stupňů a v neděli ukáže teploměr až čtrnáct stupňů Celsia. Z obou víkendových dnů se víc slunce ukáže v sobotu, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
7. 3. 2024|