Česko zažilo mrazivou noc. Na Šumavě hlásí i minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval o tom v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.

„Postupně se začne díky přílivu teplého vzduchu oteplovat,“ uvedl ČHMÚ. Teploměry v úterý odpoledne naměří zřejmě dvanáct až šestnáct stupňů Celsia. Noční mrazy už tento týden nejspíš nehrozí.

„Bude ale poměrně větrno, a to hlavně ve východní polovině území, kde čekáme čerstvý jihovýchodní až jižní vítr s nárazy do sedmdesáti kilometrů v hodině, na horách kolem devadesáti kilometrů v hodině,“ poznamenali meteorologové. V platnosti je výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Platí od úterních devíti hodin do středečního večera.

Ranní mrazy nejsou v březnu v Česku výjimečným jevem, a to nejenom v mrazových lokalitách. Koncem loňského března noční mrazíky poškodily na Moravě část kvetoucích stromů v sadech. Teplota v noci z 28. na 29. března 2023 klesala na některých místech v moravských a slezských nížinách i pod minus sedm stupňů Celsia.