TÉMA

Jeseník

Lázeňská města chtějí poplatky i od hostů, kteří přijíždějí „na pojišťovnu“. Provozovatelé jsou proti
Lázeňská města by chtěla znovu vybírat poplatky i od hostů, kterým hradí pobyt pojišťovny. Peníze od nich v minulosti dostávala, a to do roku 2020. Oslovené radnice tvrdí, že i pro zmíněné návštěvníky zajišťují řadu služeb. Provozovatelé lázní jsou naopak proti změně.
8. 4. 2023|
Vláda jednala v Jeseníku, výjezdní zasedání chce opakovat několikrát ročně
Aktuální vládní návštěva Olomouckého kraje a schůze v Jeseníku by neměly být posledními podobnými akcemi. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu řekl, že výjezd, při němž ministři celý den poznávají problémy regionu, chce opakovat třikrát až čtyřikrát do roka. Loni k tomu neměl podle jeho slov kabinet prostor, po prvním půlroce mandátu se druhý věnoval předsednictví EU. Ambicí vlády je podle premiéry postupně navštěvovat i další regiony Česka.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:18|
Odboráři protestovali před sídlem vlády. Připojil se i Babiš nebo Konečná
Odboráři se v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Na pódiu se střídali vedle odborářů i politici opozičních hnutí a mimosněmovních stran. Jako první vystoupili šéf poslanců SPD Radim Fiala a předseda ČSSD Michal Šmarda. Mluvili o minimální penzi, inflaci či cenách potravin. Kritizovali vládu. Následovala šéfka komunistů Kateřina Konečná a lídr ANO Andrej Babiš. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) demonstraci odborů do jisté míry zneužili představitelé politických stran, které nevyhrály minulé volby.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:14|
Policie našla pohřešovaného chlapce z Kroměříže, je v pořádku
Policie našla pohřešovaného šestnáctiletého chlapce z Kroměříže, je v pořádku. Na webu to uvedla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Pátralo se od začátku týdne.
21. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 20:24|
Ukrajinská firma vyrábí na Jesenicku. Chce pomoci snížit nezaměstnanost
Z Charkova do České Vsi u Jeseníku přesunula výrobu firma Vegetus. Specializuje se na veganské a vegetariánské uzeniny. Loni z ostřelovaného města evakuovala část svých pracovníků. Nabídne ale místo i dalším lidem a může tak snížit nezaměstnanost na Jesenicku.
20. 1. 2023|
Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku
Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|Natálie Lošková, Markéta Prauzková
Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení
V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 19:20|
Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko
Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|
Mladí praktičtí lékaři do Jeseníku nechtějí. Město by mohlo mít problém i s pediatry a zubaři
Městu Jeseník hrozí nedostatek praktických lékařů. Řada z nich je v důchodovém věku, mladší lékaři ale do regionu nepřicházejí. Naposledy se bez praktika ocitly téměř dva tisíce lidí na začátku srpna, kdy ve městě skončila další obvodní lékařka. Starostka Jeseníku kvůli tomu už dokonce jednala s ministrem zdravotnictví.
15. 8. 2022|
Odklad se každoročně týká pětiny českých předškoláků. Stát se dosud neúspěšně snaží o nápravu
Více než třicet procent dětí na Jesenicku nenastoupilo v minulém školním roce do školy včas, docházku měly odloženou. Ve vysokém počtu odkladů ale není okres jedinečný, na Hodonínsku a Mostecku v řádném termínu nenastoupilo asi dvacet čtyři procent předškoláků a pozdní nástupy do škol jsou běžné napříč celou republikou. Vyplývá to z analýzy České školní inspekce nazvané České školství v mapách. Situace se navíc v čase nemění navzdory přijímaným opatřením; za poslední desetiletí odklady v průměru dosahují dvaceti procent.
2. 6. 2022|Klára Burešová
Začala stavba přeložky „jedenáctky“ u Postřelmova. Má odvést hustou dopravu z Bludova
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče na Šumpersku. Přeložka pomůže odklonit hustou automobilovou dopravu z Bludova, kolem kterého povede také nový obchvat ve směru na Šumperk. Stavbu přeložky za 318 milionů korun má na starost společnost Strabag, která v tendru nabídla nejlepší cenu.
9. 5. 2022|
Na začátku bylo pátrání amatérského historika po osudu válečného zajatce. Teď mají v České Vsi muzeum
V České Vsi na Jesenicku vzniklo Válečné muzeum, které se věnuje padlým československým vojákům z první světové války, válečným zajatcům z druhé světové války, ale i osudům vojáků z novodobých misí. Zázemí našlo v bývalé zbrojnici, jejíž prostory prošly v uplynulých měsících rozsáhlou rekonstrukcí za 7,5 milionu korun.
25. 4. 2022|
Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu
V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|
Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň
Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|
Pod Krkonošemi, Jeseníky a Šumavou může tání zvednout hladiny řek
V podhůří západních Krkonoš a také Jeseníků může tání sněhu od pondělního poledne zvednout hladiny toků, varují meteorologové. Až druhé povodňové stupně na řekách čekají od pondělního večera do středy v Pošumaví. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Také druhý lednový den padaly v Česku teplotní rekordy. Hlásí je téměř polovina stanic měřících třicet a více let.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 18:59|
V částech Libereckého a Olomouckého kraje hrozí kvůli tání a dešti vzestup řek
Na východě Libereckého a severu Olomouckého kraje hrozí do sobotního poledne vzestup hladin některých řek a potoků. Na Jilemnicku mohou místy dosáhnout i druhého stupně, kdy už se voda vylévá z břehů. Důvodem je tání sněhu spolu s očekávaným deštěm, vyplývá z aktualizovaného varování, které v pátek ráno zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 12. 2021|
Stavba větrné elektrárny u Jívové rozděluje obyvatele obce. Spolek podal správní žalobu
U obce Jívová na rozhraní Olomouckého a Moravskoslezského kraje začne stavba větrného parku. Firma, která tam chce vztyčit pět větrných elektráren, už má stavební povolení. Proti záměru bojuje ekologický spolek i část místních. Radnice výstavbu podporuje.
27. 12. 2021|
Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod
Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|
Na Vánoce lze čekat všechny podoby zimního počasí
Obleva s deštěm, mrznoucí srážky, ledovka, sněžení i silný vítr. Počasí bude letos na Vánoce hodně nestálé. Chladnější bude během svátků sever a severovýchod Česka. A velké výkyvy se čekají až do konce roku.
23. 12. 2021|Alena Zárybnická
Meteorologové varují před silným větrem v noci na pondělí na některých místech
V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:06|
Oprava nádraží v Hanušovicích je hotová, s pracemi před stanicí chce pokračovat i radnice
V Hanušovicích na Šumpersku skončila oprava vlakového nádraží za 51 milionů korun. Rekonstruovaná budova nyní nabízí větší odbavovací prostory i bezbariérový přístup. Součástí opravy je také nová střecha a zateplení nádraží, které stojí na důležité železniční trati vedoucí z Bludova nedaleko Šumperka do Jeseníku. Hanušovická radnice už chystá úpravy prostoru před nádražím, který teď i kvůli neopraveným domům působí zanedbaným dojmem.
26. 10. 2021|
Predátor z dokumentu V síti znovu obtěžoval nezletilou dívku. Soud mu uložil 15 měsíců nepodmíněně
Okresní soud v Jeseníku uložil predátorovi z dokumentu V síti patnáctiměsíční nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou. Pokusil se totiž navázat sexuální kontakt s nezletilou dívkou. Ivan H. byl v té době v podmínce za stejný čin a neplacení alimentů. Jde tak o druhého muže ze snímku, kterého poslal soud za mříže. Vyplývá to z rozsudku, který si Česká televize vyžádala. Osmatřicetiletý muž ze Slovenska se proti trestu může odvolat.
16. 9. 2021|Eliška Drtilová
Necitlivou stavbu rozhledny na Králickém Sněžníku řešila komise. Rozdala pokuty, staví se dál
Expertní komise, která vznikla kvůli stavbě rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku, ve čtvrtek poprvé zasedala v Olomouci. Pozastavení projektu žádá několik ekologických organizací. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka komise zjistila „dílčí pochybení“ investora rozhledny i dodavatele a uložila za ně pokuty. Stavba pokračuje.
9. 9. 2021|
Nejméně očkovaných seniorů je v Moravskoslezském kraji, vakcínu nemá čtvrtina lidí nad 60 let
V Moravskoslezském kraji je nejmenší proočkovanost seniorů v celé zemi. Vakcínu proti koronaviru zdravotníci aplikovali zhruba třem čtvrtinám obyvatel nad 60 let, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Očkování seniorů je přitom klíčové. Průměrně jeden ze tří pozitivně testovaných potřeboval pomoc lékařů v nemocnici.
11. 8. 2021|