Jeseník chce, aby z ulic zmizely vraky aut po povodni

Události v regionech: Pojišťovny hlásí 1500 zatopených aut (zdroj: ČT24)

Město Jeseník vyzvalo majitele vozů poničených povodněmi, aby vraky odtáhli z ulic. Ty totiž velká voda odplavila často na městskou zeleň nebo blokují parkovací plochy. Zmizet by měly do konce měsíce.

V parku na náměstí Svobody skončil po povodni například Volkswagen, který připlaval z parkoviště vzdáleného asi dvě stě metrů. Pro vrak si přijeli na výzvu města zaměstnanci jeho majitele.

Pokud motoristé nestihnou torza aut odstranit, postarají se o to technické služby. Z jejich areálu je ale majitelé musí odvézt do konce roku. „Nutí nás k tomu blížící se zima a plán zimní údržby, ze kterého nám plynou povinnosti při odstraňování sněhu,“ vysvětlil místostarosta Jeseníku Václav Urban (Pro Jeseník).

Z aut odstavených na městské zeleni mohou unikat provozní kapaliny, což představuje ekologické riziko. Podle pojišťoven je v zasažené oblasti přes patnáct set poničených aut. Škody na nich by mohly podle odhadu vyšplhat na více než čtvrt miliardy korun.

Ferenc Oleg stihl ještě před přívalovou vlnou odvézt firemní vůz. Když se pak vracel pěšky pro rodinné auto, už ho hasiči, kvůli bezpečnosti, nepustili. I za jeho stěračem se teď objevila nabídka výkupu, a tak ji chce využít. Za své vozidlo má slíbených patnáct set korun. „Já to nemám pojištěné, mám jen silniční pojistku, takže jedině odhlásit a sešrotovat,“ poznamenal.

Pozor na levná auta od překupníků

Aby likvidátor škodu uznal, musí mít řidič připojištění na přírodní živly nebo havárii. To měl třeba Milan Drugda. Likvidátor slíbil uhrazení škody a zařídil dražbu jeho vozidla.

Před nákupem levných aut od překupníků teď odborníci doporučují důkladnou prohlídku. „Převoněné auto, bude cítit zatuchlina. Když se podíváme do různých spár, to bahno ze všech částí auta vyčistit nikdy nepůjde,“ popsal majitel autoservisu Jaroslav Bečák. Varovným signálem může být i záznam o nedávném převodu vozidla ze zasažených oblastí v technickém průkazu.