TÉMA

Microsoft

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Umělé inteligence začínají vynášet. Výrobce čipů, na nichž se trénují, oznámil prudký růst zisku

Zájem o umělé inteligence (AI) prudce zvedl zisk společnosti Nvidia. Právě ona totiž vyrábí většinu čipů, které se využívají v tomto oboru, který zaznamenal v posledním roce boom zejména díky společnosti OpenAI a jejímu chatbotu ChatGPT.
23. 2. 2024|

Je tu teprve rok, ale už změnila svět. Umělá inteligence ChatGPT slaví narozeniny

Před rokem oznámila do té doby téměř neznámá společnost OpenAI, že spouští umělou inteligenci jménem ChatGPT. Ta vyvolala spoustu nadějí, že stroje mohou plnit dříve netušené úkoly, ale také přispěla k obavám z příliš rychlých změn ve společnosti.
30. 11. 2023|

Hrozby zaměstnanců a apely investorů zabraly. Altman míří zpět do čela OpenAI

Sam Altman se vrátí na pozici šéfa společnosti OpenAI, oznámila firma. Správní rada ho překvapivě odvolala v pátek a svůj krok zdůvodnila tím, jak s ní komunikuje. V pondělí na uvolněnou pozici dočasně jmenovala bývalého šéfa platformy Twitch Emmetta Sheara. Altman přešel do Microsoftu, který OpenAI podporuje. Většina zaměstnanců OpenAI následně pohrozila odchodem, pokud celá správní rada nerezignuje a Altman se nevrátí. Za jeho návrat lobbovali i významní investoři.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 12:27|

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Bývalý šéf OpenAI míří do Microsoftu, stovky zaměstnanců chtějí protestovat proti novému vedení

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman přecházejí do softwarové společnosti Microsoft. Na síti X to oznámil jeho šéf Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsoftu povedou tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI). Zhruba 700 zaměstnanců OpenAI už pohrozilo odchodem, pokud všichni současní členové správní rady nerezignují a Altman se nevrátí do čela podniku.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 20:50|

Investoři chtějí návrat Altmana do čela OpenAI. Správní rada firmy o tom už údajně jedná

Významní investoři společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, tlačí firmu k tomu, aby vrátila Sama Altmana do funkce výkonného ředitele. Informují o tom média s odvoláním na své zdroje. Podle některých zdrojů s Altmanem o návratu do funkce jedná správní rada podniku, která ho v pátek večer překvapivě odvolala.
19. 11. 2023|

Krize ve společnosti, jež vyvinula ChatGPT. Končí další z lidí, kteří stáli u vzniku firmy

Z americké společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, se po odvolání výkonného ředitele Sama Altmana rozhodl odejít i předseda správní rady Greg Brockman, informoval v sobotu server BBC. Altman i Brockman stáli u vzniku firmy, kterou podle aktuálních informací serveru The Information opouštějí i další lidé. Krize ve společnosti se tak podle agentury Reuters prohlubuje.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 21:33|

Britský regulátor schválil převzetí Activision Blizzard Microsoftem

Britský antimonopolní úřad schválil převzetí producenta videoher Activision Blizzard americkým softwarovým gigantem Microsoft, protože upravená dohoda podstatně vyřešila dřívější obavy úřadu. Rozhodnutí úřadu odstraňuje poslední překážku k dokončení jedné z největších technologických transakcí v historii.
13. 10. 2023|

Umělé inteligence spotřebují až dvakrát tolik energie co Česko, varuje výzkum

Odvětví umělé inteligence (AI) by mohlo do roku 2027 spotřebovávat tolik energie jako země velikosti Nizozemska, varuje nová studie nizozemského vědce z univerzity v Amsterdamu, na kterou upozornil zpravodajský web BBC. S ohledem na loňskou spotřebu elektřiny v Česku je odhad spotřeby odvětví AI více než dvojnásobný, pokud se vezme do úvahy horní hranice prognózy.
12. 10. 2023|

Slovenské volby prověří, jak se daří potírat dezinformace. Jourová apeluje na velké platformy

Internetové platformy musejí zvýšit úsilí proti dezinformacím, prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Velkým testem, který ukáže, zda úsilí internetových společností při odstraňování nezákonného obsahu funguje, budou podle eurokomisařky sobotní volby na Slovensku a poté i volby do Evropského parlamentu v červnu příštího roku.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 15:21|

Šéf TikToku mě ujistil, že data nebudou opouštět Evropu, řekla Jourová. EU to bude prověřovat

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová prohlašuje, že velké technologické firmy se musí podřídit, pokud chtějí využívat evropský trh. „V Evropě se bude nadále podnikat podle evropských pravidel, která jsou přísná, leč spravedlivá,“ sdělila Jourová v Interview ČT24 k budoucnosti digitálních platforem na kontinentu. Komise prý připravuje i kodex pro umělou inteligenci (AI), který s sebou ale nese otázky, jaké nástroje dát do ruky prokuratuře.
21. 9. 2023|

Musk, Zuckerberg, Gates a další. Američtí senátoři řešili umělou inteligenci s technologickými lídry

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání se šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a devatenáct dalších podnikatelů strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi, takže veřejnost neví, na čem se politici a podnikatelé domluvili.
14. 9. 2023|

Část firem volá po duhových manželstvích. Přicházíme o talenty, nemůžeme jim garantovat rovnost, vysvětlují

Nemůžeme jim garantovat stejná práva, jako by měli jinde, zdůvodňují firmy, proč někteří LGBT+ lidé nechtějí přijet pracovat do Česka. Potvrzují to i jejich zkušenosti. Velké společnosti v týdnu v otevřeném dopise vyzvaly premiéra Pera Fialu (ODS), aby podpořil manželství stejnopohlavních párů. Firmy uvádějí, že kvůli nerovným podmínkám pro LGBT+ lidi přicházejí o talentované zaměstnance s novými nápady. Pro pořad 168 hodin o tom natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
11. 9. 2023|

Desítky firem žádají premiéra Fialu o podporu normy o manželství pro všechny

Celkem 66 velkých firem či bank v Česku žádá premiéra Petra Fialu (ODS) o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty. Iniciativu byznysu představil na středeční tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací. Předseda vlády reagoval, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv. Firmám za jejich podnět poděkoval. Podle premiéra by poslanci v morálních a etických otázkách měli rozhodovat volně podle svého přesvědčení.
6. 9. 2023|

Americké úřady hledají ve svých systémech čínský malware, který by mohl škodit armádě, píší NYT

Americké úřady pátrají po záškodnickém programu, takzvaném malwaru, o kterém se domnívají, že ho do amerických systémů nainstalovali čínští hackeři. Napsal o tom v sobotu deník The New York Times. Američtí představitelé se obávají, že by takový program mohl vyvolat problémy ve správě energetických a telekomunikačních sítí či v dodávkách americkým vojenským základnám doma a v zahraničí. Peking by mohl program využít například při ozbrojeném konfliktu s Tchaj-wanem.
30. 7. 2023|

Evropská komise vyšetřuje Microsoft kvůli spojení produktů Teams a Office

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla ve čtvrtek komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vyměřovat i vysoké pokuty.
27. 7. 2023|

Přední firmy z oblasti AI v USA slibují zkoumat rizika i testovat bezpečnost systémů

Skupina sedmi předních amerických podniků v oblasti umělé inteligence (AI) se zavázala dodržovat soubor pravidel k zajištění bezpečnosti této technologie, oznámil Bílý dům. Opatření zahrnují důkladné testování bezpečnosti systémů založených na umělé inteligenci nebo označování obsahu vytvořeného umělou inteligencí digitálním vodoznakem.
21. 7. 2023|

Elon Musk založil společnost věnovanou umělé inteligenci. Chce ji vést osobně

Americký miliardář Elon Musk spustil start-up xAI, který se má zabývat umělou inteligencí (AI). Šéf automobilky Tesla či kosmické společnosti SpaceX zároveň představil tým inženýrů, kteří dříve prošli velkými americkými technologickými společnostmi. Muskův projekt si klade za cíl vytvořit alternativu k populárnímu chatbotu ChatGPT či obdobným službám firem Microsoft a Google.
13. 7. 2023|

Umělé inteligence mohou způsobit masivní zvýšení spotřeby energie. Vědci hledají řešení

Moderní svět využívá stále více výpočetní techniku, a ta zase vyžaduje pořád víc energie. Datová centra se podílejí na celkové globální spotřebě elektřiny asi z jednoho až dvou procent a generativní umělá inteligence (AI), tedy technologie, která je základem inteligentních chatbotů, jako je ChatGPT, tuto již tak vysokou náročnost zřejmě ještě zvýší.
21. 6. 2023|

Soudce v USA zatím zablokoval plán Microsoftu převzít firmu Activision Blizzard

Soudce ve Spojených státech prozatím zablokoval plán softwarové společnosti Microsoft převzít videoherní firmu Activision Blizzard. Soud původně dohodu v úterý pozastavil. Snaží se tak zabránit dokončení transakce, než se začne projednávat stížnost vlády. Ta nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) povolit, obává se dopadů na spotřebitele. Slyšení o tom bylo podle médií naplánováno na 22. až 23. června.
14. 6. 2023|

Evropská komise chce, aby internetové platformy označovaly obsah vytvořený AI

Evropská komise chce, aby velké internetové platformy pomáhaly uživatelům rozeznat obsah vytvořený umělou inteligencí (AI) a označovaly jej. Google, Microsoft a další by tímto způsobem měly bránit šíření dezinformací, které AI produkuje na velmi vysoké úrovni. Oznámila to místopředsedkyně Komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem. Požadavek má být součástí dobrovolného kodexu, dle Jourové je ale možné, že se věc stane součástí závazného unijního aktu o AI.
5. 6. 2023|

Chatovací robot se chlubí svými dovednostmi už půl roku, státy volají po regulaci umělé inteligence

Americká organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI před půlrokem představila široké veřejnosti chatovacího robota ChatGPT. Složité systémy algoritmů označované výrazem umělá inteligence pronikají do mnohých oblastí lidské činnosti a stávají se běžnou součástí internetových či finančních služeb. Kromě toho, že zvládnou vytvořit obrázek nebo báseň, umí i šířit dezinformace a neříkat pravdu. Problém jsou také autorská práva. Řada zemí po celém světě proto volá po regulaci umělé inteligence.
29. 5. 2023|

Pomáhají zvedat prodeje hardwaru, exkluzivní herní tituly ovšem zároveň mohou rozdělovat

Stejně jako jednotlivé on-line streamovací videotéky lákají na filmy či seriály, které jinde nejsou k dispozici, postupují i velcí výrobci videoherních systémů, především domácích konzolí, nabízením exkluzivních videoherních titulů, které na jiných platformách nejsou k mání. A ač tato praktika může zvýšit i prodej příslušného hardwaru a tím zisky jeho výrobce, zároveň to na trhu s elektronickou zábavou může vytvořit nerovnováhu a v krajním případě pověst konkrétní firmy poškodit.
28. 5. 2023|