TÉMA

Zdeněk Ondráček

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty Novotného, žalobce porušil zákon

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který čelí stíhání kvůli výrokům o bývalém policejním prezidentovi Stanislavu Novotném. Starosta o něm prohlásil, že mu vadí, jakým způsobem zradil Česko, a že by vlastizrádci měli viset. Státní zástupce podle soudu porušil zákon, když zamítl Novotného stížnost proti zahájení trestního stíhání. Rozhodovat o ní měl totiž jeho nadřízený. Právě tomu soud případ vrátil. Česká televize to zjistila z webu Nejvyššího soudu.
1. 9. 2022|

Státní zástupce chce přísnější trest pro starostu Novotného za pronásledování podnikatele Víta, ten zase požaduje vyšší odškodnění

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), kterému v srpnu soud vyměřil podmínku za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. České televizi to potvrdila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni s tím, že odvolání podali oba. Vít chce po Novotném vyšší odškodnění. Případ teď projedná pražský městský soud.
29. 10. 2021|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Ve sněmovně končí její bývalí předsedové i letití poslanci

Někteří poslanci se po víkendových volbách do lavic ve Sněmovní ulici už nevrátí. Jedná se v mnoha případech o politiky, kteří byli s dolní komorou spojeni po několik funkčních období a patřili k výrazným osobnostem domácí politiky. Končí ale i poslanci, kteří se ve sněmovně zdrželi jen na jedno volební období.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 21:37|

Polčák by žaloval Lukašenka v Haagu. „Už jen čekám, kdo mu vyhlásí válku,“ poznamenal Ondráček

Je nepochybné, že se běloruský režim dopouští násilí na svých vlastních lidech, zabíjí je, mučí, bez důvodu je zavírá, řekl v pořadu Události, komentáře europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Proto podporuje snahu europoslanců, aby Evropská unie zvážila obžalobu hlavy běloruského režimu Alexandra Lukašenka u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Naopak poslanec a člen meziparlamentní skupiny ČR–⁠Bělorusko Zdeněk Ondráček (KSČM) si myslí, že politika sankcí a žalob jen zhoršuje vztahy v Evropě jako celku, kam patří i Bělorusko.
8. 10. 2021|

Kandidáti na poslance chtějí policistům ubrat byrokracii. Neshodnou se, jestli má policie vážný podstav

Zvýšení prestiže policejního sboru a také zmenšení byrokracie spojené s jejich prací považují politici, kteří se ucházejí o poslanecká křesla, za nejlepší recept, jak přilákat nové lidi k práci u republikové policie. Bezpečnost s důrazem na poměry u policie byla jedním z hlavních témat debaty lídrů kandidátek z Královéhradeckého kraje. Jejími hosty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Královéhradeckého kraje kritizovali složitost českých zákonů

Byrokratickou zátěž rozebírali v předvolební debatě lídři kandidátek Královéhradeckého kraje. Shodli se na přebujelosti českého právního řádu a potřebě redukce zákonů. Diskutovali i o zlepšení spolupráce ústavních institucí. Hosty debaty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři z Královéhradeckého kraje debatovali o smyslu sněmovní komise k havárii na Bečvě

Mělo smysl zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k havárii na řece Bečvě? O tom mluvili lídři z Královéhradeckého kraje v předvolební diskusi České televize. Zúčastnili se jí Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 22:13|

Čína a Rusko se zřejmě nebudou moci podílet na dostavbě Dukovan, schválili poslanci

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv účastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Sněmovna to schválila s úpravami Senátu, který doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Poslanci také schválili povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Dali zelenou také stotisícové pokutě a zákazu účasti na sportovních utkáních těm, kteří budou na stadionech používat pyrotechniku.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:27|

Ve čtvrtek přibylo 167 případů covidu, reprodukční číslo zůstává nad jedničkou

Testy ve čtvrtek potvrdily 167 případů covidu, o 22 méně než před týdnem. Reprodukční číslo je nejnižší za posledních třináct dní, stále ale zůstává nad zlomovou hodnotou jedna. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 56 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem. Očkování zpomaluje, podle opozice by měla vláda přiznat lidem s protilátkami bezinfekčnost. Finanční správa také dosud podala 126 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 12:05|

Vláda pověřila Koudelku dočasným vedením BIS. Jeho nástupce vybere nový kabinet

Vláda v pondělí pověřila nynějšího šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku zastupováním na pozici ředitele civilní kontrarozvědky od 16. srpna do doby jmenování nového šéfa. Po krátkém mimořádném zasedání kabinetu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Výběr nového ředitele BIS bude podle něj náležet vládě, která vzejde z říjnových sněmovních voleb. Koudelkovi končí funkční období v polovině srpna.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 19:20|

Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek

Poslanci budou o budoucnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky jednat v rámci bezpečnostního výboru v pátek. Potvrdil to předseda výboru Radek Koten (SPD). Koudelkovi vyprší mandát v čele BIS v polovině srpna. O tom, jestli v čele kontrarozvědky setrvá, nebo BIS povede někdo jiný, jednal v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:27|

Sněmovní výbor k řediteli BIS se sejde, sdělil jeho předseda. Babiš doporučil Zemanovi setkání s Koudelkou

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí setkal s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Jednali spolu i o tom, kdo povede Bezpečnostní informační službu (BIS) po skončení mandátu současného ředitele Michala Koudelky v polovině srpna. Prezidentovi Babiš doporučil, aby se s Koudelkou sešel. Premiér také požádal o svolání bezpečnostního výboru sněmovny – jeho předseda Radek Koten (SPD) už uvedl, že výbor svolá co nejdříve.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 23:08|

Český svaz bojovníků za svobodu si za předsedu opět zvolil Vodičku

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) si na dalších pět let zvolil do čela Jaroslava Vodičku. Kritici současného vedení se sjezdu neúčastnili - namítají, že část z nich by nedostala možnost hlasovat. To protistrana odmítá - stejně jako údajně nevýhodné prodeje majetku nebo netransparentní hospodaření.
12. 7. 2021|

Potřebujeme moderně vyzbrojenou armádu, myslí si představitelé politických stran

Poslední předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval právu  a bezpečnosti země. Zástupci sněmovních stran se shodli, že právě vojáci sehráli zásadní úlohu v době pandemie a odvedli velký kus práce. Zároveň považují za nezbytné, aby armáda prošla modernizací, ať už jde o nákup vojenské techniky, nebo nábor nových lidí.
18. 6. 2021|

Domácí i sexuální násilí jsou problém, shodli se politici v diskusi

Zástupci parlamentních stran se ve speciálním vydání Událostí, komentářů shodli, že sexuální a domácí násilí je v české společnosti problém. Poslanci debatovali také o tom, jak vláda zvládla pandemii, či o vybírání nového nejvyššího státního zástupce. V pořadí šestou debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 6. 2021|

Správa hmotných rezerv nebude moci kupovat ochranné pomůcky bez tendru

Správa hmotných rezerv (SSHR) bude moci nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru jednině v tendrech. Změnu navrhovala poslanecká novela, Senát ji ale vetoval a pro jeho přehlasování se v dolní komoře už nenašlo dost hlasů. Podle kritiků úprava navíc byla v rozporu s evropským právem. Sněmovna naopak odsouhlasila odklad automatických datových schránek.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 19:12|

Reportéři ČT: České bojovníky na Donbasu vyšetřuje policie. Někteří měli připravovat domobranu na válku

Pořad Reportéři ČT před šesti lety ukázal, že v Česku vznikají ozbrojené organizace, které vyjadřují loajalitu ruskému autoritářskému režimu a neváhaly by obrátit zbraně proti vlastní vládě. Někteří jejich členové si přitom zajeli osvojit bojové zkušenosti na východoukrajinský Donbas, kde trvá konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, prostřednictvím proruských separatistů. Těšili se také podpoře některých vrcholných politiků, a to například z KSČM nebo SPD. Reportáž natočil Ondřej Golis a Karel Vrána.
25. 5. 2021|

Starosta Novotný půjde před soud ještě v další kauze, tentokrát kvůli nebezpečnému pronásledování

Státní zástupce obžaloval starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli dehonestačním příspěvkům na sociální síti Twitter. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle informací České televize obžaloba Novotného viní z nebezpečného pronásledování podnikatele Marka Víta.
18. 3. 2021|

Starosta Řeporyjí Novotný jde kvůli svým výrokům opět k soudu

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) jde kvůli svým výrokům opět k soudu. Únorový trestní příkaz na stotisícovou pokutu za slova na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného odmítl. Pavel Novotný podal začátkem března odpor, příkaz se proto ruší a v polovině dubna začne hlavní líčení. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Starosta Řeporyjí je obžalovaný z výtržnictví a podněcování k trestnému činu. O policejním exprezidentovi Pavel Novotný řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset.
17. 3. 2021|

Zemřel poslanec ODS Ventruba, byl hospitalizovaný s covidem-19

Zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba, jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19. O úmrtí v úterý informoval přímo na sněmovním plénu předseda ODS Petr Fiala, který poslaneckou schůzi řídil. Poslanci uctili Ventrubovu památku minutou ticha.
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 19:09|

Policie chce obžalovat starostu Řeporyjí Novotného kvůli výrokům o policejním exprezidentovi

Policie navrhuje obžalovat starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli výrokům na adresu policejního exprezidenta Stanislava Novotného. Starosta o něm řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset. Uzavření vyšetřování České televizi potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle kriminalistů se Pavel Novotný dopustil výtržnictví a podněcování k trestnému činu. Za to by mu mohly hrozit až dva roky vězení.
18. 2. 2021|

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu, ten skončí s nedělí

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu. Menšinová vláda žádala o měsíc do poloviny března. Nouzový stav ale skončí s nedělí. Kabinet ANO a ČSSD tentokrát neměl mezi poslanci zajištěnu podporu a posun nepřineslo ani jednání premiéra s předsedy parlamentních stran. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že s uvolněním opatření bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 23:56|

Komunisté nechtějí prodlužovat nouzový stav. Hrozí kolaps, varují členové vlády

Širší vedení KSČM nepodporuje další prodloužení nouzového stavu. Postoj stranických špiček byl na zasedání výkonného výboru jednoznačný, vláda podle nich může opatření proti koronaviru vyhlásit i bez nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před neprodloužením varují.
5. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 00:13|