Ve čtvrtek přibylo 167 případů covidu, reprodukční číslo zůstává nad jedničkou

Testy ve čtvrtek potvrdily 167 případů covidu, o 22 méně než před týdnem. Reprodukční číslo je nejnižší za posledních třináct dní, stále ale zůstává nad zlomovou hodnotou jedna. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 56 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem. Očkování zpomaluje, podle opozice by měla vláda přiznat lidem s protilátkami bezinfekčnost. Finanční správa také dosud podala 126 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Za posledních sedm dní připadá v Česku 12 nově potvrzených případů koronavirové nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší incidenční číslo má Praha, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 28 nových případů za týden. Následuje Liberecký kraj s více než 21 případy. Naopak nejméně zasaženým regionem je Zlínský kraj se zhruba pěti případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

Na úrovni okresů je epidemická situace nejméně příznivá na Českobudějovicku a Semilsku. V obou okresech hygienici za poslední týden zaznamenali přes 30 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc lidí, na Budějovicku dokonce těsně přes 35 případů.

Reprodukční číslo udávající rychlost šíření epidemie kleslo těsně pod 1,02. Je to jeho nejnižší hodnota za posledních třináct dní. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 56 lidí s covidem, o tři méně než ve stejný den předchozího týdne. V těžkém stavu je jedenáct hospitalizovaných. Zdravotníci v Česku ve čtvrtek podali téměř 44 tisíc dávek vakcíny proti covidu. Bylo to zhruba o 1600 méně než před týdnem.

Opozice o bezinfekčnosti

Vláda by podle opozice měla přiznat lidem s protilátkami bezinfekčnost. Kulatý stůl expertů organizovaný ministerstvem zdravotnictví ve čtvrtek konstatoval, že pro rozhodnutí nemá dost dat. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude debata pokračovat.

Podle experta Pirátů na zdravotnické právo Ondřeje Dostála se ministerstvo stále vytáčí z odpovědnosti a odvolává se na neshodu odborníků, což jen mezi veřejností vzbuzuje chaos.„Velmi zásadní je řešení protilátek u dětí, kde je benefit očkování poměrně diskutabilní a otestování na protilátky by mu mělo v každém případě předcházet,“ uvedl Dostál v prohlášení koalice Pirátů a STAN.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury se vláda chová jako hluchá a slepá. „SPD požaduje uznávaní protilátek jako dokladu bezinfekčnosti a opakovaně v této věci apeluji na premiéra i na ministra zdravotnictví. Protilátky uznává například sousední Rakousko,“ sdělil.

„Dostatečnou hladinu protilátek považujeme za adekvátní náhradu za negativní test nebo dokončené očkovaní,“ uvedl za občanské demokraty bývalý ministr zdravotnictví Bohuslav Svoboda. Předseda lidovců Marian Jurečka by zašel ještě dál. „Zavedl bych pravidelně možnost zdarma testování na protilátky, vedlo by to k většímu zájmu lidí o jejich zdravotní stav a přispělo by to ke snížení šíření covidu-19,“ sdělil.

„Už od jara chceme, aby dostatek protilátek byl uznán jako doklad bezinfekčnosti, navrhuje to náš člen Ústředního krizového štábu Zdeněk Ondráček,“ napsal předseda komunistů Vojtěch Filip.

Návrh na uznávání protilátek předložili koncem května i Piráti a Starostové. „V tuto chvíli jsou lidé s prokazatelně naměřenou a zvýšenou hladinou protilátek nuceni k očkování, které jim však nepřináší plný benefit. Stejně tak jim nejsou protilátky uznávány jako doklad bezinfekčnosti. Z našeho pohledu jde o jasnou diskriminaci. Stejně se na to dívá i Nejvyšší správní soud, jehož rozhodnutí opět ministerstvo ignoruje, jak má dlouhodobě ve zvyku. To je nepřijatelné,“ míní Dostál.

Ministrova náměstkyně Martina Koziar Vašáková po čtvrtečním jednání kulatého stolu uvedla, že není jasné, jak vysokou hladinu protilátek člověk musí mít a zda by ho chránily i proti mutacím koronaviru. Uznávat se tedy i nadále nebudou. Jako potvrzení bezinfekčnosti slouží dokončené očkování, doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech či negativní výsledek testu.

Vracet se má přes 398 milionů korun na kompenzačních bonusech

Finanční správa také dosud podala 126 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), společníky malých firem i zaměstnance pracující na dohodu. Škodu vyčíslila na 61,8 milionu korun. Zároveň správa vyzvala k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 22 478 případech za 398,4 milionu korun. Z této částky již správa získala 389,6 milionu korun.

Finanční správa za dobu existence příspěvku pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu vyřídila zhruba 2,4 milionu žádostí a vyplatila 44 miliard korun. Žádosti za poslední období  kompenzačního bonusu, tedy za letošní květen, bylo možné podat do 2. srpna.

S příchodem první vlny epidemie koronaviru v roce 2020 začala Finanční správa vyplácet živnostníkům a dalším podnikatelům kompenzační bonus ve výši 500 korun za kalendářní den, kdy bylo jejich podnikání omezeno či zakázáno vládními opatřeními. Na podzim 2020 pak kvůli druhé vlně ministerstvo financí připravilo další pomoc ve stejné výši. V únoru 2021 pak sněmovna schválila novou podobu kompenzačního bonusu, který byl navýšen až na 1000 korun denně.

Příspěvek je spravován jako daň podle daňového řádu a finanční správa podává zpravidla trestní oznámení na vylákání daňové výhody.