TÉMA

Kambodža

Útoků kyselinou na světě přibývá. Kampaň upozorňuje na odpovědnost textilního průmyslu

Po světě, zejména v Asii, ale i v Evropě, přibývá útoků kyselinou sírovou a dalšími žíravinami. Obětmi jsou zpravidla ženy. V Asii se tyto útoky často odehrávají v oblastech s rozšířeným textilním průmyslem, který žíraviny při výrobě používá. Nová kampaň má firmy přesvědčit, aby své sklady zabezpečily.
26. 1. 2024|

Zemřel americký diplomat Henry Kissinger. Kondolence přicházejí z celého světa, objevuje se i kritika

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu sto let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír zemřel ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Kissinger Associates. Kondolence přicházejí z celého světa, ve Spojených státech vyvolal odchod bývalého ministra zahraničí smíšené reakce.
30. 11. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 02:00|

Brikety můžete vyrábět z mangových pecek, radí brněnští odborníci v Kambodži

Odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomáhají využívat odpad ze zpracování ovoce a zároveň tak snižovat spotřebu palivového dříví v Kambodži. Z mangových pecek vyrábějí palivové brikety pro využití v domácnostech i zpracovatelských podnicích.
14. 11. 2023|

Kambodžští rybáři pomáhají obnovit skomírající populaci krabů

Dříve by pro kambodžského rybáře Unga Buna, který loví kraby u jižního pobřeží provincie Kep, byla samice s vajíčky nebo mladý samec běžným úlovkem. Dnes je musí vracet zpět do moře v rámci vládní ochranářské kampaně, do které se sám přihlásil. Vláda se spolu s rybáři snaží navrátit skomírající krabí populaci do původního stavu.
15. 9. 2023|

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Lídr kambodžské opozice Kem Sokha dostal 27 let domácího vězení

Soud udělil trest 27 let domácího vězení za vlastizradu prominentnímu kambodžskému opozičnímu politikovi Kemu Sokhaovi. Soudce Koy Sao rovněž prohlásil, že Sokha se nesmí ucházet o politickou funkci ani hlasovat ve volbách.
3. 3. 2023|

Na ptačí chřipku zemřela jedenáctiletá dívka. WHO vyšetřuje, jestli nešlo o přenos z člověka na člověka

V Kambodži se nakazilo ptačí chřipkou více členů jedné rodiny, mladá dívka na nákazu zemřela. Přestože se zatím zdá, že šlo o dva přenosy ze zvířete na člověka, a nikoliv přenos mezi lidmi, Světová zdravotnická organizace (WHO) situaci vyšetřuje. A Kambodža zahájila vybíjení drůbeže v místě, kde k infekci došlo.
27. 2. 2023|

V Kambodži hořelo kasino a hotel, zemřelo nejméně devatenáct lidí

Při mohutném požáru v kasinu a hotelu v kambodžském městě Poipet zemřelo nejméně devatenáct lidí a dalších šedesát utrpělo zranění. Tři desítky lidí jsou stále pohřešovány a bilance obětí tak zřejmě poroste, až se hasiči a záchranáři dostanou do zatím nepřístupných částí budov. Řada zraněných je navíc ve velmi vážném až kritickém stavu, informovala agentura AP s odvoláním na kambodžskou policii. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 16:12|

Běžné insekticidy selhávají. Komáři v Asii si proti nim vyvinuli odolnost

Podle nového výzkumu je zapotřebí začít hledat nové účinné látky proti komárům. Ty, které se používaly doposud, totiž přestávají účinkovat. Upozorňuje na to nová studie komárů z Vietnamu a Kambodže, kteří jsou vůči běžným insekticidům vysoce odolní.
23. 12. 2022|

Ekosystém Mekongu je kvůli přehradám v ohrožení. Ubývá ryb i úrodných naplavenin

Řeka Mekong je pět tisíc kilometrů dlouhou vodní spojnicí Tibetské náhorní plošiny a Jihočínského moře. Stamiliony lidí žijí z tam ulovených ryb a plodin, které rostou v přilehlých úrodných nížinách, zejména z rýže. Ekosystém je ale stále silněji narušován vodními elektrárnami. A v době, kdy je svět hladový po čisté energii, se budují další – v Číně a v okolních zemích s jejím přispěním.
16. 12. 2022|

Inspekce našla pesticidy v chilli papričkách z Kambodži

V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každý z nich byl v zelenině v extrémně nadlimitním množství. Informoval o tom mluvčí SZPI Marek Bartík. Kromě povolených pesticidů byl v papričkách silný insekticid karbofuran, jehož používání je v EU od roku 2008 zakázané. Inspektoři zásilku zachytili společně s celníky.
7. 11. 2022|

Česko v žebříčku kvality právního státu překonává Francii či USA

Česko se v rámci hodnocení stavu právního státu ve 140 zemích světa umístilo na dvacátém místě. Vyplývá to z výzkumu nezávislé organizace World Justice Project (WJP). Žebříček, který vedou skandinávské země, zohledňuje řadu kritérií jako otevřenost vlády, dodržování základních práv, úroveň justice či přítomnost korupce. Na chvostu letos skončily Afghánistán, Kambodža a jako poslední Venezuela.
26. 10. 2022|

Mezinárodní tribunál svým posledním verdiktem potvrdil doživotí pro vůdce Rudých Khmerů

Speciální tribunál zřízený, aby soudil vůdce komunistických Rudých Khmerů, ve čtvrtek potvrdil rozsudek doživotního vězení pro posledního žijícího vůdce této organizace Khieu Samphana. Bývalý premiér byl odsouzen za genocidu roku 2018 a proti verdiktu se odvolal. Tento týden tribunál ukončí po šestnácti letech svoji činnost, jedná se tedy o jeho poslední verdikt.
22. 9. 2022|

Do japonské zóny dopadlo pět čínských raket. Ostřelován byl i tchajwanský prostor

Pět čínských balistických raket dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny, napsala agentura Kjódó s odkazem na japonskou vládu, která incident odsoudila. Stalo se tak poprvé, uvedl japonský ministr obrany Nobuo Kiši. Čína ve čtvrtek zahájila ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan vojenské cvičení. Podle Tchaj-wanu při něm vypálila několik balistických raket v blízkosti souostroví Ma-cu.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 19:10|

Myanmarská junta popravila čtyři lidi včetně spolupracovníka Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, které dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Jedná se o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za desítky let. Zpráva vyvolala pobouřené reakce ochránců lidských práv včetně organizací Human Rights Watch (HRW) nebo Amnesty International (AI).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 22:14|

V Mekongu ulovili největší sladkovodní rybu na světě. Obří rejnok vážil tři sta kilogramů

Podle vědců byla v řece Mekong v Kambodži ulovena největší zaznamenaná sladkovodní ryba na světě – obří rejnok. Na délku měřil téměř čtyři metry a vážil skoro tři sta kilogramů. Rekordní úlovek oznámil v pondělí projekt Wonders of the Mekong.
21. 6. 2022|

Kapavka odolná proti antibiotikům se přiblížila k českým hranicím. První případ hlásí Rakousko

Evropští vědci oznámili, že objevili nový kmen kapavky extrémně rezistentní vůči lékům – teprve druhý takový kmen, který byl v posledních letech nalezen na celém světě. Bakterii našli v dubnu u muže z Rakouska, který se jí pravděpodobně nakazil při cestování v Kambodži.
20. 6. 2022|

Rusko na Ukrajině nasadilo své nejmodernější miny. Zřejmě rozeznají i člověka od zvířete

Miny patří už po téměř dvě století k nejpoužívanějším a současně nejúčinnějším zbraním. Masově se nyní využívají i v konfliktu na Ukrajině, jak proti vojákům, tak i proti civilním cílům. Rusko nasadilo i ty nejmodernější typy, které má k dispozici.
21. 4. 2022|

Vědci objevili v oblasti Mekongu přes dvě stě nových druhů. Je mezi nimi i opice s kruhy kolem očí

Více než 220 nových živočišných a rostlinných druhů objevili vědci v širší oblasti Mekongu, která zahrnuje Thajsko, Kambodžu, Myanmar, Vietnam a Laos. Je mezi nimi i opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek či desítky plazů, žab a ryb, informovala zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
28. 1. 2022|

Léčba covidu v zahraničí zatěžuje pojišťovny. Komplikovaný průběh stojí miliony, karanténa desetitisíce

Komplikované případy onemocnění covidem v exotických zemích a repatriační lety do České republiky stály pojišťovny v loňském roce desítky milionů korun. První milionové případy už se objevily i letos. České televizi to potvrdily největší tuzemské pojišťovny. Zdražovat pojistné ale zatím neplánují.
25. 1. 2022|

Vakcíny pro děti od pěti let schválil po USA také Izrael. Na Kubě očkují dokonce dvouleté

Se stoupajícími počty nakažených covidem-19 roste podle odborníků potřeba urychlit očkování. Ve Spojených státech se rozbíhá vakcinace dětí od pěti let látkou společností Pfizer a BioNTech. Stejný postup ve středu doporučili také v Izraeli. Evropa na schválení vakcinace této věkové skupiny zatím čeká. Čína a Kuba očkují vlastními vakcínami od léta dokonce děti v batolecím věku.
12. 11. 2021|

Pandemie ve světě: Jihovýchodní Asii trápí růst nakažených. V Bratislavě protestovali odpůrci opatření

Thajsko zaznamenalo rekordní počet nakažených, a to 17 669 za den. Kambodža kvůli tomu uzavírá příhraniční regiony. Problémy má i Myanmar nebo části Austrálie. Firmy Google a Facebook rozhodly, že do kanceláří pustí jen očkované zaměstnance. Izrael jako první na světě nabídne přeočkování vakcínou Pfizeru seniorům. V Bratislavě protestovali odpůrci restrikcí proti koronaviru.
29. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 22:10|

Ostravské zoo se podařil odchov želvy chrámové. Ve volné přírodě jí hrozí vyhynutí

Ostravské zoologické zahradě se poprvé podařil odchov vzácné želvy chrámové. Mimořádný je především v tom, že se v zajetí podaří jen výjimečně a za poslední rok ho žádná zoo kromě ostravské nezaznamenala, uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
26. 7. 2021|