TÉMA

Festival v Cannes

Přibývá ovací vestoje, všímají si média. Dojem mimořádnosti tak mizí

Zpravodajský server BBC píše, že na divadelních představeních výrazně přibylo ovací vestoje. Diváci jsou prý covidové pandemii vděční, že mohou vidět živé herce a ze sedadel někdy vstávají už během představení. Kultura entuziastických reakcí, která provází velké množství produkcí, ale může devalvovat ty skutečně mimořádné, podotýkají jiní.
10. 1. 2024|

Geislerová v karavanu s handicapovaným synem. Film inspirovaný skutečným příběhem uvede Cannes

Režisérka Zuzana Kirchnerová zpracovala ve svém celovečerním hraném debutu osobní zkušenost s výchovou handicapovaného syna. Road movie Karavan začala natáčet v Itálii, scénář ale vznikl už před několika lety. Podle herečky Anny Geislerové, která ztvárňuje roli matky, síla příběhu při čekání na první klapku uzrála. Drama Karavan má už jisté uvedení na festivalu v Cannes, kde Kirchnerová zvítězila před čtrnácti lety ve studentské sekci.
8. 6. 2023|

Zlatou palmu si z festivalu v Cannes odnesla režisérka Trietová za Anatomii pádu

Zlatou palmu za nejlepší snímek na závěr 76. ročníku filmového festivalu ve francouzském Cannes získalo drama Anatomie pádu (Anatomie d’une chute) francouzské režisérky Justine Trietové. Jak upozornila agentura Reuters, je to teprve potřetí v historii festivalu, kdy cenu za nejlepší film získala žena. O nejvyšší ocenění se letos v Cannes ucházelo dalších dvacet snímků.
27. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 05:41|

Českou účast v Cannes zachraňuje FAMU. K Zlaté palmě měli Češi nejblíže, když se vezli na nové vlně

V Cannes se promítají filmy z české produkce. Česká kinematografie je na prestižním francouzském festivalu zastoupena dvěma krátkými snímky z pražské FAMU. V premiéře tu své filmy uvádějí Petr Pylypčuk a Darja Kaščejevová. Pylypčukův Osmý den je po několika letech prvním počinem z katedry režie FAMU, která se do studentské soutěžní sekce v Cannes dostala. Kaščejevová svou Electrou může navázat na předchozí úspěchy, k nimž patří i nominace na Oscara. Celovečerní české tvorbě se ale pozvání do soutěžních sekcí v Cannes už roky vyhýbá.
24. 5. 2023|

Scorsese představil v Cannes nový film. Točil o skutečných vraždách indiánů kvůli ropě

Festival v Cannes má za sebou uvedení dalšího očekávaného snímku. Martin Scorsese v premiéře představil svůj více než tříhodinový epos Killers of the Flower Moon, který natočil mimo jiné se svými oblíbenými herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem. Na premiéru přišli i zástupci indiánského kmene Osedžů. Scorsese se vrací ke skutečným případům vražd, namířených před sto lety proti příslušníkům tohoto kmene poté, co zbohatl díky ropě na svém území.
22. 5. 2023|

Festival v Cannes aplaudoval Harrisonu Fordovi, Indianu Jonesovi už vlažněji

Mimo soutěž promítl festival v Cannes ve světové premiéře nový film ze série o Indianu Jonesovi. Jeho představitel Harrison Ford si ikonický klobouk dobrodružného archeologa nasadil podle všeho naposledy. Dojatý osmdesátiletý herec promítání snímku s podtitulem Nástroj osudu osobně na francouzském festivalu uvedl. Dostalo se mu bouřlivého přivítání, samotný film už budil vlažnější reakce.
19. 5. 2023|

Filmový festival v Cannes zahájí Depp jako Ludvík XV. Českou tvorbu zastupuje FAMU

Cílem filmařů, herců a fanoušků kinematografie je v těchto dnech francouzská Riviéra. V Cannes totiž začíná už šestasedmdesátý ročník jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů světa. Zahájení obstará francouzský snímek z doby Ludvíka XV. s Johnnym Deppem v hlavní roli. O hlavní cenu, Zlatou palmu, se uchází novinky Akiho Kaurismäkiho, Wima Wenderse či Hirokazu Kore'edy. Mimo soutěž patří k očekávaným světová premiéra dalšího dobrodružství Indiany Jonese. Česká tvorba se festivalovému publiku představí díky dvěma krátkým snímkům z pražské FAMU.
16. 5. 2023|

Festival Be2Can zahájí zombie z Cannes. Ze světa dovezl i íránského vraha či katalánské broskve

Začíná devátý ročník filmové přehlídky Be2Can. Nabízí výrazné filmy, včetně oceněných, ze tří nejprestižnějších světových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. Cílem je dostat k divákům filmy, které v běžné distribuci chybí. Be2Can promítá ve více než třiceti kinech v celé republice, potrvá do 12. října. Program zahájí stejný film, který zahajoval letošní Cannes – zombie komedie Poslední střih.
5. 10. 2022|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

Daniel Angeli léta fotil světové hvězdy v Cannes. Letos tam má očekávanou výstavu

V jihofrancouzském Cannes se v sobotu večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu. Soutěží o ni 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností. Ty jsou vidět jen na červeném koberci, v minulosti je však fotografové dokázali zachytit i v mnohem osobnějších situacích.
28. 5. 2022|

V Cannes byl k vidění Elvis. Film o králi rokenrolu představili Tom Hanks i Priscilla Presleyová

Ani pětačtyřicet let od jeho smrti někteří fanoušci nevěří, že Elvis Presley skutečně zemřel. Pokud žije, pak na premiéru hraného životopisného filmu o sobě ovšem nedorazil. Novinku režiséra Baze Luhrmanna uvedl festival v Cannes. Do Francie film s jednoduchým názvem Elvis doprovodil herec Tom Hanks, promítání si nenechala ujít ani bývalá manželka krále rokenrolu Priscilla Presleyová.
27. 5. 2022|

České stopy v Cannes nejsou moc vidět, ale najdou se. V Sedmikráskách i portugalském filmu

V soutěži festivalu Cannes Češi ani na aktuálním ročníku zastoupeni nejsou, české stopy se přesto v programu prestižní přehlídky dají najít. Tou nejviditelnější je uvedení digitálně restaurovaného filmu Sedmikrásky Věry Chytilové. Na Česko má návaznost také kameraman Mark Bliss, který přijel s delegací portugalského snímku Restos do Vento. Do platformy Ateliér, vyhrazené budoucím nadějným projektům, byla pozvána režisérská dvojice Petr Kazda a Tomáš Weinreb. Festival pokračuje do 28. května.
25. 5. 2022|

Hlavní hvězdu v Cannes Toma Cruise už nic nepřekoná, míní Šmíd. Festivalové dění ovlivňuje i válka

Ve francouzském Cannes pokračuje mezinárodní filmový festival, který začal v úterý. V hlavní soutěži se představí celkem 21 snímků, držitel Zlaté palmy bude znám 28. května. Také tuto tradiční filmovou přehlídku ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, při zahájení festivalu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zahajovací ceremoniál podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída sledovalo v televizi až 1,8 milionu lidí. Hlavní hvězdou byl hned druhý den přehlídky herec Tom Cruise.
20. 5. 2022|

Začíná festival v Cannes. Zbavil se písmene Z a vyhlíží Top Gun

Ve francouzském přímořském letovisku Cannes začíná 75. ročník filmového festivalu. Po dvou letech pandemie a uzavřených kin hodlají organizátoři rozvinout červené koberce naplno, i když do programu letos zasahuje válka na Ukrajině. O hlavní cenu, Zlatou palmu, usiluje jednadvacet snímků, pozornost je ale upřená i na novinky, které mimo soutěž uvedou Tom Hanks či Tom Cruise. Zástupci české kinematografie, s výjimkou restaurovaného filmu od Věry Chytilové, v Cannes chybí.
17. 5. 2022|

V Cannes soutěží novinky Östlunda, Serebrennikova i Park Chan-wooka

O Zlatou palmu bude v hlavní soutěži festivalu v Cannes usilovat osmnáct snímků. Do výběru se dostaly například nové tituly režisérů Rubena Östlunda, bratří Dardenneových, Park Chan-wooka či Kirilla Serebrennikova.
14. 4. 2022|

Rozhovory z Cannes: Mezi Majdanem a gymnastikou není rozdíl, připouští režisér Elie Grappe

Rok 2013. Patnáctiletá špičková gymnastka Olga je rozpolcená volbou mezi Švýcarskem, kde trénuje na mistrovství Evropy v gymnastice a připravuje se na olympijské hry, a Ukrajinou, kde zůstala její matka, novinářka pronásledovaná kvůli článkům proti prezidentu Viktoru Janukovyčovi. A pak přijdou události na Majdanu… Film Olga natočil podle svého scénáře švýcarský režisér Elie Grappe a uvedl v sekci Týden kritiky v Cannes. Na festivalu také poskytl rozhovor webu ČT24.
16. 7. 2021|

Rozhovory z Cannes: Chtěl jsem raději do Ruska než do Hollywoodu, přiznává režisér Kuosmanen

Laura je Finka, která studuje na vysoké škole, Ljoha je ruský horník. Setkají se ve vlaku, cestu napříč Ruskem do Murmansku musí absolvovat v malém kupé. Zdánlivě běžný příběh o dvou lidech, kteří v sobě postupně najdou zalíbení, natočil finský režisér Juho Kuosmanen. Film Kupé č. 6 (Hytti Nro 6) ve světové premiéře uvedl aktuální festival v Cannes v hlavní soutěži. Režisér při té příležitosti poskytl webu ČT24 rozhovor.
14. 7. 2021|

Rozhovory z Cannes: Off-line sdílený zážitek je pořád třeba, věří producent Marek Novák

Být na filmovém festivalu v Cannes jedním z Producentů v pohybu znamená ve filmovém prostředí prestiž. Letos se do výběru mladých evropských talentů dostal Marek Novák ze společnosti Xova Film. Šestnáct z dvaceti vybraných filmových producentů se tentokrát setkalo i osobně. Program jim dává možnost představit své připravované projekty, hledat pro ně další partnery i vyměňovat si své zkušenosti a informace. V Cannes také Marek Novák poskytl rozhovor webu ČT24.
13. 7. 2021|

Cannes zase žije filmem. Festival vítá testované hvězdy, Netflix ale na plátna opět nepustil

Do Cannes se po dvou letech vrátila kinematografie. Největší filmový festival na světě na svém 74. ročníku letos představuje silnou sestavu snímků, z níž vyčnívá třeba rozporuplně přijatý rockový muzikál Annette, lesbické historické drama Benedetta od režiséra Základního instinktu, nebo očekávaná novinka Wese Andersona Francouzská depeše. Hvězd je letos méně – přesto již na Riviéru dorazili například Matt Damon, Tilda Swintonová, Adam Driver či Marion Cotillardová.
10. 7. 2021|

Český animovaný film o sobě dává ve světě vědět. Po letech uspěl v Annecy, oslaví ho i Anifilm

Režisérka Michaela Pavlátová získala cenu poroty v Annecy za film Moje slunce Mad. Účast na francouzském festivalu animovaných filmů je pro tvůrce prestižní záležitostí, český snímek byl do hlavní soutěže vybrán téměř po třiceti letech. Ve vedlejší sekci se pak promítal i jiný majoritně český film s názvem Myši patří do nebe. Právě ten uvidí zájemci i v Česku na Anifilmu, který začíná v úterý v Liberci. Až do neděle nabídne stovky filmů, a zaměří se třeba na životní prostředí, virtuální realitu či počítačové hry.
21. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:22|

Karlovarský festival odhalil program listopadového speciálu. Promítne i oceňovanou Zemi nomádů

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech představili 24 filmů, které chtějí promítnout během čtyřdenní akce nazvané 54½ MFF Karlovy Vary. Ta by se měla konat od 18. do 21. listopadu, festival ale zatím kvůli opatřením pozastavuje předprodej vstupenek.
19. 10. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Muž, který odmítl nadvládu nacistů. Malick nabízí nenásilný akt odboje

Režisér Terrence Malick, kterého proslavily filmy s filozofujícím rozměrem jako Tenká červená linie, Nový svět či Strom života, ve svém novém projektu A Hidden Life divákům nabídne nenásilnou vzpouru jednotlivce proti nacistické zlovůli. Casting čítá výrazné evropské herce Augusta Diehla, Matthiase Schoenaertse i již zesnulé Bruna Ganze a Michaela Nyqvista.
17. 8. 2019|

Ohlédnutí za Cannes: Zlatá palma má kořeny v okrajích společnosti

Filmy promítané v soutěži na letošním ročníku festivalu v Cannes byly velmi vysoké úrovně a velká jména, důležitá pro filmový svět, na festivalu nechyběla. Porotci se ale zároveň nebáli objevovat ta nová. Jistou spojnicí oceněných snímků jsou témata z okraje společnosti.
27. 5. 2019|

Zlatou palmu v Cannes získalo jihokorejské drama Parazit

Zlatou palmu 72. ročníku filmového festivalu v Cannes získalo jihokorejské drama Parazit režiséra Pon Džun-hoa. Velkou cenu poroty obdržel snímek Atlantique o migrantech, který vznikl v koprodukci Francie, Senegalu a Belgie. Ocenění si za něj odnáší francouzsko-senegalská režisérka Mati Diopová.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 21:14|