TÉMA

Psi

Někteří psi dokáží z lidského dechu poznat stres, naznačuje studie

Vědci vycvičili psy, aby z dechu lidí rozpoznali pach posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Z pětadvaceti psů se to podařilo zlatému retrívrovi a německému ovčákovi. Informoval o tom server Sky News, podle kterého jsou přesto výsledky výzkumu slibné, protože by mohly pomoci při výcviku asistenčních psů.
3. 4. 2024|

Psi rozumí řeči lépe, než se čekalo. Chápou význam mnoha pojmů i předmětů

Psi chápou, co znamenají určitá slova, zjistili vědci, kteří jim ukazovali míče, pantofle, vodítka a další známé předměty, zatímco sledovali jejich mozkovou aktivitu. Nová studie dokazuje, že tito domácí mazlíčci dokáží pochopit víc než jen jednoduché povely, alespoň pokud jde o věci, na kterých jim záleží.
25. 3. 2024|

Mnozí pejskaři dluží radnicím poplatky, hrozí i exekuce

Poplatek za psa v některých městech a obcích stále neuhradila velká část lidí. Čas už na to přitom mají jen do konce března. České televizi to sdělily městské úřady z různých částí Česka. Pokud pejskaři nezaplatí, hrozí jim postih v podobě ztrojnásobení poplatku a v krajních případech i exekuce.
23. 3. 2024|

Labradoři jsou nejobéznější plemeno psa. Vědci teď vysvětlili proč

Genetická mutace způsobuje, že někteří labradorští a hladkosrstí retrívři jsou neustále hladoví. A to přesto, že reálně třeba spalují méně kalorií. Popsali to vědci v odborném časopise Science Advances. Tento dvojitý problém následně vede u psů k nadváze, tvrdí ve studii.
11. 3. 2024|

Za týden se na Slezském Předměstí otrávili dva psi, chovatelé mají obavy

Několik domácích zvířat se v poslední době otrávilo v královéhradeckém Slezském Předměstí. V rozmezí jediného týdne se k veterinářům dostali dva psi z téže ulice. Jednoho zachránili, u druhého se jim to již nepodařilo. Již loni uhynul další pes a také několik koček. Slezským Předměstím se proto šíří obavy.
1. 3. 2024|

Ani smrt nás nerozdělí. Starověcí Italové se nechávali běžně pohřbívat se svými zvířaty

V dnešní severní Itálii se lidé před více než dvěma tisíci lety nechávali pohřbívat společně se psy, prasaty a jinými zvířaty. Výzkum švýcarských a italských vědců na místě antické osady, který byl publikován v odborném časopise PLOS ONE, má pro společné pohřbívání se zvířaty více vysvětlení.
19. 2. 2024|

Dánové často léčí své psy látkami z konopí, ukázala studie

Asi 38 procent majitelů psů v Dánsku svým mazlíčkům podává kanabinoidy, hlavně kanabidiol neboli CBD. Vyplývá to z výzkumu, který vedla Pernille Holstová z Kodaňské univerzity. Léky z marihuany se přitom podle této studie rychle šíří.
1. 2. 2024|

Policie obvinila majitele rotvajlerů, kteří v květnu pokousali v Holýšově dívku

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti obvinila minulý týden policie třiapadesátiletého majitele dvou rotvajlerů, kteří v květnu v Holýšově na jižním Plzeňsku napadli a pokousali desetiletou dívku. V pondělí o tom informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dítě utrpělo vážná zranění, která si vyžádala delší pobyt v nemocnici a četné zákroky. Pokud soud uzná muže vinným, hrozí mu trest šest měsíců až čtyři roky vězení.
6. 11. 2023|

Pětice psů dostala cenu Statečné psí srdce za záchranu lidských životů

Záchranářská anketa Statečné psí srdce již potřinácté ocenila psí hrdiny, jimž se v uplynulém roce podařilo zachránit lidský život, a také ty, kteří pomáhají při ochraně lidských životů dlouhodobě. Pořadatelé dohromady ocenili pět zvířat, a to jak služební psy, tak ty neslužební, takzvané „laiky“.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:12|

Z domu v Měníně na Brněnsku odvezli dobrovolníci desítky psů, další tam ale zůstávají

Z rodinného domu v Měníně nedaleko Brna, kde podle veterinářky oslovené ČT žili roky psi v nevyhovujících podmínkách, se dobrovolníkům podařilo odvézt čtyřicet zvířat poté, co starosta obce Marek Chudáček přesvědčil jejich majitele, aby se jich vzdali. Neznámý počet psů ale na místě nadále zůstává.
11. 8. 2023|

Ve vodě, na troskách, mezi kulkami. Ukrajinští dobrovolníci zachraňují zvířata po zničení přehrady

Vleklý konflikt na Ukrajině dopadá nejen na lidi, ale i na zvířata. Obyvatelé před boji často stihli utéct jen s prázdnýma rukama a zůstaly po nich tisíce psů. Naposledy čelili živlům i ostřelování po protržení Kachovské přehrady. O taková zvířata se starají stovky dobrovolníků.
11. 7. 2023|

Lidské a psí rakoviny jsou si nečekaně podobné. Může to pomoci léčbě obou druhů

Vědci představili výsledky rozsáhlého výzkumu, který studoval, jakými rakovinovými nádory trpí psi. Výsledky jsou podle autorů studie nečekané: psí a lidské nádory jsou si totiž geneticky mnohem podobnější, než se očekávalo.
7. 7. 2023|

Psi, kteří napadli dívku na Plzeňsku, projdou převýchovou. Policie případ stále vyšetřuje

Dva rotvajlery, kteří v květnu potrhali desetiletou dívku nedaleko Holýšova na Plzeňsku, má v péči spolek z Rokycanska, který se věnuje převýchově tohoto plemene. Školačka má za sebou deset zákroků a první plastickou operaci. Její zdravotní stav se podle lékařů pomalu zlepšuje.
14. 6. 2023|

Mají delší život nebo znovu chodí. Zájem o fyzioterapii pro zvířata roste

Laserová nebo magnetická terapie, speciální cvičení i masáže. To vše pro čtyřnohé pacienty. Zvířecí fyzioterapeuti mají čím dál víc práce. Některá zvířata díky jejich péči znovu chodí. Jiným odborníci prodlouží nebo zlepší život.
22. 3. 2023|

168 hodin: Psi z laboratoří se dočkali normálního života

Místo kafilerie našli život v nové rodině. V psím útulku v Borovnu na Plzeňsku jako první u nás pomáhají psům, kteří prošli vědeckými pokusy ve výzkumných laboratořích. Šanci žít konečně normální psí život dostalo už několik desítek mladých bíglů. Když do Borovna přišli, znali jen život v kleci a lidí se báli. Teď se učí, jak vypadá svět a že člověku je taky možné věřit. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
6. 3. 2023|

Záchranáři, kteří pomáhali v tureckém Adiyamanu, jsou zpět. Jejich zásluhy vyzdvihl ministr i turecký velvyslanec

Do Česka se vrátili záchranáři, kteří krátce po ničivém zemětřesení odletěli do Turecka a pomáhali při záchranných pracích ve městě Adiyaman. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že práci českých záchranářů vysoce ocenili místní lidé. To dal najevo i turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis, který rovněž čekal na přílet týmu na letišti.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:56|

Opuštěná zvířata na Ukrajině trpí, mají už ale své zastání

Když ruská vojska v únoru vstoupila na Ukrajinu, vyvolalo to exodus lidí, kteří odjeli, aniž by měli čas plánovat a tušili, kdy se budou moci vrátit. Svou daň si tak násilí vybralo i na opuštěných zvířatech, která zbytečně trpěla krutostí útočníků a okupantů. Dnes už ve zkoušené zemi úspěšně funguje několik organizací, ve kterých se o němé tváře dokážou postarat.
12. 1. 2023|

Turecko se snaží omezit počty toulavých psů. Podle majitelky útulku je efekt opačný

Turecko se snaží omezit počty pouličních psů. Od nového roku musí každé město nebo městská část nad pětasedmdesát tisíc obyvatel mít vlastní útulek. Majitelé domácích mazlíčků mají navíc povinnost nechat zvířata očipovat. Podle některých se ovšem snaha úřadů úplně míjí účinkem.
8. 1. 2023|

Desítky psů štěkají a páchnou, stěžují si sousedé na chov v Komíně. Zajímají se o něj veterináři i policisté

Z týrání desítek psů, převážně pitbullů, podezírají veterináři i policisté chovatele v brněnské městské části Komín. Sousedé si dlouhodobě stěžují na zápach a hluk a kritizují podmínky, ve kterých zvířata žijí. Veterináři sice připustili, že chovatel porušil zákony, ale tvrdí, že jejich šetření ještě neskončilo.
5. 1. 2023|

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

Válka tvrdě dopadla i na ně, mluvit o tom ale nemůžou. Speciální centra se na Ukrajině starají o zraněné psy

Jsou to oběti války, které neplní titulky novin. Svědkové konfliktu, kteří nemluví. Psi na Ukrajině nyní mají místo, které jim dává nový život a které jim ho také zachraňuje. O tom, co viděli nebo zažili, mluvit nemohou, přesto si nesou silné příběhy. V kyjevském centru nyní pečují nastálo asi o deset psů.
9. 7. 2022|

Psí výkaly mohou poškodit přírodu. V místech, kde se venčí, jsou obří koncentrace dusíku a fosforu

Psí výkaly a moč se ukládají v evropské přírodě v takovém množství, že tak zřejmě poškozují volně žijící zvířata, tvrdí nová studie. Do půdy se totiž dostává tolik fosforu a dusíku, že dosahuje extrémních koncentrací – například v zemědělské půdě by to porušilo zákony.
10. 2. 2022|

Kde může běhat pes bez vodítka, řeší řada měst v Česku. Praha pravidla zrovna dokončuje

Místa, kde se psi můžou pohybovat volně, má řada měst jasně vyjmenovaná ve vyhlášce. Všude jinde musejí být na vodítku. Například pražský magistrát takovou úpravu zrovna dokončuje.
8. 2. 2022|

Obří psi jsou až čtyřicetkrát větší než malá plemena. Rozmanitost je nová, má ale prastaré kořeny

Různá psí plemena se vzájemně liší velikostí víc než u jakéhokoliv jiného druhu savce. Najdou se mezi nimi patnácticentimetrové čivavy, ale také stokiloví mastifové. Tato rozmanitost byla dlouho pro vědce záhadou – teď ale našli její genetickou příčinu: pochází překvapivě už od vlků.
31. 1. 2022|