TÉMA

Jan Birke

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

Obchvat Náchoda má stavební povolení. Práce by mohly začít příští rok

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má stavební povolení na obchvat Náchoda. Povolení vydal královéhradecký krajský úřad, uvedl ve čtvrtek na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Stavební povolení je nepravomocné. Dvacetitisícový Náchod patří v královéhradeckém kraji k městům nejvíce zatíženým dopravou. O stavbu obchvatu město usiluje přes dvacet let.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 11:43|

Polsku bychom v případě napadení samozřejmě pomohli, ujistil Zeman po setkání s Dudou

S vojenskými poctami prezident Miloš Zeman přivítal v úterý po třetí hodině odpolední v Náchodě svůj polský protějšek Andrzeje Dudu. Zeman po společném jednání ujistil, že v případě napadení Polska nebo jakéhokoliv jiného členského státu Severoatlantické aliance by Česko samozřejmě poskytlo pomoc. Duda připsal výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) o tom, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským zemím, který později korigoval, vypjaté předvolební atmosféře, kterou při kandidatuře na prezidentský post sám zažil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 23:09|

Náchod postaví vilu Platýz podle návrhu Kaplického. Bude sloužit jako lázeňský dům

Náchodská radnice se dohodla s vdovou po architektu Janu Kaplickém, že postaví v běloveských lázních pavilon podle jeho návrhu. Vilu Platýz navrhl architekt pro resort Konopiště, investor se tam ale nenašel. Zastupitelé a majitelka autorských práv přijali společné memorandum. Náklady na realizaci se odhadují přibližně na sto milionů korun.
12. 12. 2022|

Problémy tradiční levice pokračují. ČSSD i komunisté jsou po volbách dál na ústupu

Levicové politické strany se i po komunálních a senátních volbách potýkají s problémy. Nedaří se jim prosadit se ve volbách do zastupitelstev, kde bývaly silné, a ani v senátních volbách nezaznamenávají větší úspěchy. Jak si vedly ČSSD a KSČM?
25. 9. 2022|

Rakušan odvolal politiky a ministerské úředníky z dozorčí rady České pošty. Kritizoval trafiky

Končí devět z patnácti členů dozorčí rady České pošty. Osm z nich odvolal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), devátý rezignoval již dříve. Z deseti lidí jmenovaných ministerstvem vnitra v ní tedy zbyl jen jeden, a to Rakušanův spolustraník František Lukl. Zbylých pět členů zastupuje zaměstnance. Podle Rakušana byli v radě „političtí trafikanti“, které slíbil nahradit schopnými odborníky. Jejich jména ale komentovat nechtěl, musí podle něj projít nominačním procesem.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 17:07|

Hamáček rezignoval na funkci šéfa ČSSD, Maláčová bude kandidovat na předsedkyni

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) rezignoval na funkci předsedy strany. Odstoupení, které avizoval už po volební prohře, oznámil na jednání předsednictva sociální demokracie. Stranu do sjezdu povede statutární místopředseda Roman Onderka. Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že bude na příštím sjezdu kandidovat na předsedkyni. Sjezd se uskuteční 10. prosince.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:06|

Kandidáti na poslance chtějí policistům ubrat byrokracii. Neshodnou se, jestli má policie vážný podstav

Zvýšení prestiže policejního sboru a také zmenšení byrokracie spojené s jejich prací považují politici, kteří se ucházejí o poslanecká křesla, za nejlepší recept, jak přilákat nové lidi k práci u republikové policie. Bezpečnost s důrazem na poměry u policie byla jedním z hlavních témat debaty lídrů kandidátek z Královéhradeckého kraje. Jejími hosty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Královéhradeckého kraje kritizovali složitost českých zákonů

Byrokratickou zátěž rozebírali v předvolební debatě lídři kandidátek Královéhradeckého kraje. Shodli se na přebujelosti českého právního řádu a potřebě redukce zákonů. Diskutovali i o zlepšení spolupráce ústavních institucí. Hosty debaty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři z Královéhradeckého kraje debatovali o smyslu sněmovní komise k havárii na Bečvě

Mělo smysl zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k havárii na řece Bečvě? O tom mluvili lídři z Královéhradeckého kraje v předvolební diskusi České televize. Zúčastnili se jí Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 22:13|

Politici měli v materiálech pro prvňáky své fotky či úvodní slova. Radnice v Náchodě krajský dar odmítla

Radnice v Náchodě odmítla a vrátila dar Královéhradeckého kraje určený pro budoucí prvňáky, další pak upravila. Na písmenkových skládačkách a v knihách dopravní výchovy se totiž objevily fotky nebo úvodní slova krajských politiků. Konkrétně pirátského náměstka hejtmana Arnošta Štěpánka a bývalého hejtmana Jiřího Štěpána z ČSSD. Náchod písmenkové skládačky se Štěpánkem vrátil a z knihy o dopravě odstranil úvodní slovo exhejtmana.
25. 8. 2021|

Sociální demokraté představili svůj program, do voleb je povede Hamáček

Svůj program do podzimních sněmovních voleb představila v neděli odpoledne na dvoře restaurace pražského Lidového domu Česká strana sociálně demokratická. Jejím mottem je „spravedlivá země“. Řekl to předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň celostátním lídrem.
22. 8. 2021Aktualizováno22. 8. 2021, 18:23|

Poslanci se kvůli šéfovi BIS v pátek nesejdou, potvrdil Koten

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru k postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se v pátek neuskuteční. ČT to potvrdil předseda výboru Radek Koten (SPD). Zdůvodnil to tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) nedodal regulérní žádost o svolání schůze. Předseda vlády chce o šéfovi BIS jednat s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:31|

Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek

Poslanci budou o budoucnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky jednat v rámci bezpečnostního výboru v pátek. Potvrdil to předseda výboru Radek Koten (SPD). Koudelkovi vyprší mandát v čele BIS v polovině srpna. O tom, jestli v čele kontrarozvědky setrvá, nebo BIS povede někdo jiný, jednal v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:27|

Dům u Náchoda brání obchvatu. Vykoupí jej silničáři, manželé si za částku koupí jiný od města

Neobvyklou transakci v pondělí schválili zastupitelé Náchoda. Město prodá dům rodině, která o ten svůj přijde. Brání obchvatu, vykoupí ho Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a čeká ho demolice.
13. 7. 2021|

Havlíček chce poslat změny bodového systému do sněmovny. Podle poslanců se nestihnou schválit

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) chce poslat do Poslanecké sněmovny připravenou reformu trestů za dopravní přestupky – pokut a bodového systému. Ministerstvo ji připravuje od roku 2015, ale podle oslovených poslanců na její přijetí do voleb již není dost času. Novela by měla zavést řadu novinek, kromě pevně stanovených blokových pokut i řidičské průkazy na zkoušku pro začínající řidiče.
7. 5. 2021|

Účast Rusů na výbuchu ve Vrběticích se rovná vojenskému útoku a narušení suverenity země, shodují se politici

Politici napříč stranami se shodují, že účast Rusů na výbuších muničních skladů ve Vrběticích se dá přirovnat k vojenskému útoku, který narušuje suverenitu České republiky. Vyhoštění diplomatů považují za první krok, který vláda měla učinit. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedli, že existuje důvodné podezření na zapojení agentů ruské tajné služby GRU do výbuchu, zjistily to české bezpečnostní složky.
17. 4. 2021Aktualizováno18. 4. 2021, 00:03|

Petříček prohrál ve stranickém souboji, a tak musel pochopitelně odejít, domnívá se Vondra

Konec Tomáše Petříčka ve funkci ministra zahraničí mě nepřekvapuje, vyzval Jana Hamáčka na souboj a prohrál, řekl v pořadu  Interview ČT24 europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra, který také v minulosti šéfoval Černínskému paláci. K současnému dění na Ukrajině řekl, že ruský prezident Vladimir Putin si tak testuje svůj nový americký protějšek, Joea Bidena.
14. 4. 2021|

Zaorálek zůstane na ministerstvu kultury, v čele diplomacie chce ČSSD Hamáčkova náměstka Kulhánka

Ministrem zahraničí by se měl stát Jakub Kulhánek, jenž zatím pracuje jako náměstek na ministerstvu vnitra, oznámil po jednání vedení ČSSD její místopředseda Roman Onderka. Strana změnila nominaci, její předseda Jan Hamáček chtěl mít v čele diplomacie Lubomíra Zaorálka. Ten ale nechtěl opustit současnou funkci – je ministrem kultury.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 22:54|

Zaorálek chtěl, aby skončil hradní zmocněnec pro Rusko a na kulturu přišel jiný kandidát

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v úterý bránil přestupu z postu ministra kultury do resortu zahraničních věcí. Stanovil jasné podmínky: resort musí získat zpět řadu kompetencí včetně vztahů s Ruskem, které částečně přešly pod Hrad, nebo vztahů s partnery v EU. Na jeho místo v čele ministerstva kultury musí také přijít kompetentní kandidát, za něhož Jana Birkeho (ČSSD) nepovažuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl serveru Lidovky.cz, že o změnách pravomocí není ochoten jednat. Po jednání grémia ČSSD nakonec změnila nominaci, Zaorálek zůstane na ministerstvu kultury, diplomacii by měl vést Jakub Kulhánek.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 19:13|

Šéf ČSSD Hamáček zkolaboval. Odpoledne nebude ve sněmovně, grémia strany se zúčastní on-line

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček zkolaboval. „Mám za sebou drobný kolaps,“ řekl Blesk Zprávám. V péči lékařů ale není. Kvůli indispozici nebude v úterý odpoledne ve sněmovně. Večerní grémium ČSSD zkusí zvládnout on-line.
13. 4. 2021|

Petříček odchází, Zaorálek váhá a Birke čeká. ČSSD rozehrála rošádu v ministerských palácích

Vicepremiér Jan Hamáček nabídl křeslo ministra zahraničí – z něhož byl v pondělí odvolán Tomáš Petříček – šéfovi resortu kultury Lubomíru Zaorálkovi. Ten se ale ještě nerozhodl, zda ho přijme. Známý je už však jeho případný nástupce. Kulturu by nově vedl starosta Náchoda Jan Birke. Tato vládní rošáda mezi členy ČSSD je dozvukem jejího sněmu, na kterém minulý týden zvítězil Hamáček právě nad Petříčkem.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 21:59|

Kdyby vyhrál volbu předsedy ČSSD Petříček, z vlády bych odešel já, říká Hamáček

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu obhájil místo předsedy ČSSD a v důsledku toho se stal od pondělí také pověřeným vedení ministerstva zahraničí místo svého protikandidáta Tomáše Petříčka (ČSSD). Kdyby ho Petříček ve volbě předsedy porazil, odstoupil by ale z ministerské pozice naopak Hamáček, řekl v Interview ČT24.
12. 4. 2021|

Prezident odvolal Petříčka z funkce ministra zahraničí. Zaorálek se zatím nerozhodl, zda ho nahradí

Prezident Miloš Zeman odvolal Tomáše Petříčka (ČSSD) z funkce ministra zahraničí, řízením resortu prozatím pověřil vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Petříčka by mohl nahradit Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten se ale zatím nerozhodl, zda nabídku přijme, rozhodnout by se měl v řádu několika dnů. Zaorálka by měl na ministerstvu kultury nahradit další sociální demokrat Jan Birke, který už potvrdil, že nabídku dostal a že ji přijme. Končící ministr zahraničí nezaznamenal od Hamáčka žádnou konkrétní kritiku své práce. Odvolání považuje za politické rozhodnutí.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 14:16|