TÉMA

Tsunami

Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za pětadvacet let, devět lidí zemřelo

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za pětadvacet let, v jehož důsledku zemřelo nejméně devět lidí a více než tisíc jich utrpělo zranění. Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:11|

Obětí novoročního zemětřesení v Japonsku je 120, další stovky lidí se pohřešují

Už nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom v sobotu informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP napsala, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 14:26|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

Filipínské Mindanao zasáhlo silné zemětřesení, začala evakuace

Zemětřesení o síle 7,5 stupně zasáhlo ostrov Mindanao na Filipínách, uvedlo Evropské seizmologické středisko (EMSC). Filipínské vulkanologické a seizmologického středisko (PHIVOLCS) uvedlo, že první vlnu tsunami lze očekávat ještě před půlnocí místního času (17:00 SEČ) a vyzvalo lidi na pobřeží k okamžité evakuaci do vnitrozemí. Vlna ale dosud k filipínským břehům nedorazila a americký výstražný systém své dřívější varování na rozdíl od filipínských úřadů stáhl, píše agentura Reuters. Evakuace z pobřeží pokračovaly.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 22:12|

V moři u Santorini se možná probouzí vulkán. Bezprostřední erupce nehrozí, uklidňují vědci

Podmořská sopka Kolumbo se možná probouzí. Vulkán poblíž řeckého ostrova Santorini je klidný už čtyři sta let, vědci ale upozorňují, že se zaplňuje dosud neznámá magmatická komora. Doporučují proto sopku sledovat v reálném čase. Zároveň uklidňují, že v tuto chvíli ničivý výbuch nehrozí.
30. 1. 2023|

Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 162 obětí

Nejméně 162 obětí si vyžádalo zemětřesení o síle 5,6 stupně, které postihlo indonéskou provincii Západní Jáva. Píše to Reuters s odvoláním na úřady. Stovky lidí jsou zraněny, přes 13 tisíc obyvatel přišlo o domovy. Záchranáři se stále snaží dostat do oblastí, které zablokovaly sesuvy půdy, dodal guvernér provincie Ridwan Kamil. Podle prozatímních informací indonéského ministerstva zahraničí nebyl mezi oběťmi žádný cizinec, sdělila ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 19:39|

Po asteroidu přišla kilometr vysoká tsunami. Vědci popsali, jak vypadal den zániku dinosaurů

Podle nové studie asteroid, který před 66 miliony let zasáhl Zemi a vedl k masovému vymírání, vyvolal také celoplanetární vlnu tsunami. Na svém začátku měla na výšku více než jeden kilometr a byla dostatečně velká na to, aby narušila oceánské dno tisíce kilometrů od místa dopadu na mexickém poloostrově Yucatán.
7. 10. 2022|

Papuu-Novou Guineu zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně. Tři lidé zemřeli

Nejméně tři mrtvé si vyžádalo silné zemětřesení, které postihlo Papuu-Novou Guineu. Americká geologická služba USGS informovala, že mělo sílu 7,6 stupně. Zároveň varovala před tsunami, ale výstrahu zanedlouho odvolala. Hlášeny jsou mimo jiné i materiální škody.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 09:40|

Obyvatelé části Fukušimy se jedenáct let od havárie elektrárny mohou vrátit domů

Obyvatelé části japonského města Fukušima, ve které stojí jaderná elektrárna, se po jedenácti letech mohou trvale vrátit do svých domovů. Úroveň radiace zde klesla na přijatelnou úroveň poprvé od března 2011, kdy oblast a elektrárnu zasáhlo zemětřesení a následná vlna tsunami, které zařízení vážně poškodily. O konci nucené evakuace rozhodly místní úřady, informovala agentura Kjódó.
30. 6. 2022|

Podmořské kabely mohou odhalovat zemětřesení a tsunami

Podmořská zemětřesení lidstvo stále ještě přes veškerý pokrok nedokáže příliš dobře zaznamenávat ani předpovídat. Přitom existuje síť, která by se pro tyto účely dala výborně využít. Mezinárodní vědecký tým teď otestoval nový způsob, jak využít podmořské kabely.
23. 5. 2022|

Poté, co ve starověku zasáhla Chile velká tsunami, se lidé neodvážili tisíc let k moři

Kolektivní paměť obyvatel předhistorického Chile dokázala udržet informaci o nebezpečnosti tsunami celé stovky roků. Dokazuje to nový výzkum v poušti Atacama.
16. 4. 2022|

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, postihlo i prefekturu Fukušima

Severovýchod Japonska v oblasti prefektury Fukušima zasáhlo ve středu silné zemětřesení, kvůli němuž místní úřady vyhlásily rovněž varování před vlnou tsunami. Informovala o tom agentura AP. Podle agentury Reuters zahynuli po otřesech nejméně čtyři lidé.
16. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 04:59|

Na Tongu dorazila první zahraniční pomoc, telefonní spojení je obnoveno

Na tichomořské souostroví Tonga dorazila první dvě letadla s materiální pomocí, pět dní poté, co na ostrovech způsobila obrovské škody erupce sopky a následná vlna tsunami. Podle agentury Reuters se také podařilo obnovit telefonní spojení mezi Tongou a zbytkem světa. Na pobřeží Peru se stále rozšiřuje velká ropná skvrna. Ropa se vylila z tankeru kvůli vlně tsunami způsobené erupcí.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 20:04|

Tonga odklízí sopečný popel z letiště, voda a další pomoc tam zatím míří po moři

Záchranné týmy na tichomořském souostroví Tonga usilovně pracují na odklizení vulkanického popela z přistávací dráhy mezinárodního letiště, aby mohla do země proudit humanitární pomoc poté, co na ostrovech způsobila rozsáhlé škody sobotní erupce sopky a následná vlna tsunami. Katastrofa si podle dosavadních informací vyžádala čtyři oběti. Úřadům se částečně podařilo obnovit telefonní síť.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 13:46|

Ostrůvky u Tongy po erupci sopky spláchla vlna, zničila i celou vesnici. Pomoc vázne

Masivní vlna tsunami, kterou o víkendu u ostrovního státu Tonga v Pacifiku „zvedla“ silná erupce podmořské sopky, napáchala obří škody především na malých ostrůvcích, které obklopují ten hlavní. Vlna tu podle úřadů byla vysoká až deset metrů a úplně vymazala z mapy celou vesnici, z další odnesla řadu budov. Pomoc izolovanému ostrovnímu státu výrazně komplikuje to, že tamní mezinárodní letiště po erupci pokryla silná vrstva popela.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:56|

Erupce sopky u Tongy způsobila značné škody, přílivová vlna na ostrovech zabila ženu

Značné škody na domech a turistických střediscích si podle prvních dostupných informací vyžádala sobotní erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga.  Pozůstalí také potvrdili smrt pohřešované Britky. Agentura AFP informovala o další erupci, ale tato zpráva založená na čidlech monitorujících aktivitu kráteru se později nepotvrdila.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 17:39|

Za tsunami po výbuchu sopky na Tonze může být sesun i obří erupce

Vlnu tsunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. Uvedl to Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co tsunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno středoevropského času.
17. 1. 2022|

U souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka. Vlna tsunami a mračna popela zasáhly přilehlé ostrovy

Nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří vybuchla podmořská sopka. Satelitní snímky ukázaly obrovský oblak popela a společných plynů, který dosahoval až dvacetikilometrové výšky. Voda zaplavila pobřežní oblasti nejbližších ostrovů. Menší přílivová vlna dorazila i k pobřeží Americké Samoy, Havajským ostrovům, ke vzdálenému západnímu pobřeží USA či Japonska. Z Kalifornie jsou hlášeny místní záplavy.
15. 1. 2022Aktualizováno15. 1. 2022, 22:17|

Archeologové našli v Turecku pozůstatky muže a psa, které zabila starověká tsunami

Archeologové objevili na tureckém pobřeží pozůstatky muže se psem, které před asi 3600 lety připravila o život vlna tsunami. Způsobila ji slavná erupce sopky Théra, která patří v dějinách k těm vůbec nejničivějším.
3. 1. 2022|

Vědci konečně našli způsob, jak předvídat včas tsunami. Využijí změn magnetického pole

Nová studie ukázala, že by se dalo významně zlepšit předpovídání nebezpečných tsunami. Doposud se reagovalo na změny mořské hladiny, výzkum ale ukázal, že ještě o několik minut dříve se dá příchod vlny poznat ze změn magnetického pole.
22. 12. 2021|

Rychlovlaky zastaveny, část domácností bez proudu. Tokio zasáhlo zemětřesení

Tokio a jeho okolí zasáhlo ve čtvrtek pozdě večer místního času zemětřesení, jehož sílu japonský meteorologický ústav stanovil na 5,9 stupně. Při otřesech bylo zraněno nejméně 17 lidí, z toho jedna osoba vážně. Provoz rychlovlaků šinkanzen z Tokia a do něj i některých linek, které jsou napojeny na tokijské metro, byl zastaven. Zároveň byly uzavřeny dráhy na tokijském letišti Haneda. Nejméně 250 domácností v Tokiu zasáhly výpadky proudu. Žádné vážné škody zatím hlášeny nejsou.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 19:07|

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení, úřady hlásí jednoho mrtvého

Mexiko zasáhlo v noci na středu zemětřesení o síle 7,0 stupně Richterovy stupnice. Epicentrum se nacházelo osmnáct kilometrů severovýchodně od přímořského letoviska Acapulco ve státě Guerrero, odkud je hlášena jedna oběť. Silné otřesy byly cítit i v bezmála čtyři sta kilometrů vzdáleném hlavní městě Ciudad de México. Americký systém včasného varování vydal podle Reuters výstrahu před vlnou tsunami ve státě Guerrero, později byla odvolána.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 07:01|

Zemětřesení na Haiti si vyžádalo nejméně 227 obětí

Haiti zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice. Americké úřady vydaly varování před vlnou tsunami, zhruba po dvou hodinách však bylo odvoláno. Zemětřesení si vyžádalo nejméně 227 obětí. Podle agentury Reuters jsou hlášeny též stovky zraněných a pohřešovaných. Haitská vláda vyhlásila kvůli zemětřesení na měsíc stav nouze.
14. 8. 2021Aktualizováno14. 8. 2021, 21:52|