TÉMA

Radovan Krejčíř

Žalobu na Čepro o 2,6 miliardy korun musí znovu projednat městský soud

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na státního distributora paliv Čepro o 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání společnosti Lancelin, která žalobu podávala a v řízení původně neuspěla. Spor souvisí s kauzou podvodu, ve které figuroval i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.
14. 3. 2024|

Policie znovu navrhla obžalovat podnikatele Redla. Viní ho z nadržování v době spolupráce s Krejčířem

Policisté znovu navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v souvislosti s kauzou známou jako M5. Podle vyšetřovatelů se dopustil trestného činu nadržování v době, kdy měl spolupracovat s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci sdělil dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Žalobce nyní rozhodne, zda povede případ před soud.
13. 3. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost Krejčíře kvůli žádosti o nový proces v případu Čepra

Soudy se nebudou znovu zabývat pokusem o vytunelování společnosti Čepro, za který byl odsouzen Radovan Krejčíř. Krejčíř chtěl kauzu znovu otevřít, obrátil se i na Ústavní soud (ÚS), ten však potvrdil verdikt pražského městského soudu, který vloni v létě nové řízení nepovolil. Vyplývá to z rozhodnutí soudu dostupného v justiční databázi. Krejčíř usiloval o nový proces ve své přítomnosti, podle soudů se na něj ale stále pohlíží jako na uprchlého. Kdyby byl uspěl, rozsudek by se zrušil a bylo by nutné otevřít nové hlavní líčení. Podnikatel si odpykává dlouholetý trest v Jihoafrické republice za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal souhrnný trest patnácti let vězení, mimo jiné právě za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
25. 1. 2024|

Policie navrhla obžalovat podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policisté navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v kauze firmy M5. Ta se týká údajného podvodu kolem dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopustit spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi to řekl dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna. Stíhání Redla, který je obviněný i v kauze Dozimetr, bylo v roce 2007 přerušeno kvůli duševní nemoci. Podle nového posudku ale dokáže trestní řízení vnímat.
15. 11. 2023|

Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|

Stovky Čechů na útěku hledá Interpol. Organizace spojuje policejní databáze

Interpol, který technicky i osobně spojuje policisty z různých jurisdikcí i časových pásem, funguje už sto let. Československo patřilo mezi jeho zakládající členy, i dnes Česká republika s dalšími 194 státy světa spolupracuje. V databázích Interpolu se objevilo několik známých Čechů včetně Radovana Krejčíře, Františka Procházky nebo Jaroslava Dobeše, tedy Guru Járy.
10. 9. 2023|

Krejčíř nemá nárok na nový proces v Česku, rozhodl soud

Pražský městský soud zamítl žádost odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře, který usiloval o nové soudní řízení provedené v jeho přítomnosti. Krejčíř je za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává dlouholetý trest za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal v roce 2018 souhrnný trest 15 let vězení, mimo jiné za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 11:46|

Soud osvobodil expříslušníka rozvědky Uhera v kauze milionových podvodů

Obvodní soud pro Prahu 8 osvobodil bývalého příslušníka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Martina Uhera, který čelil obžalobě kvůli podvodům. Rozsudek zatím není pravomocný. České televizi informaci sdělil mluvčí soudu Petr Novák. Obžaloba tvrdí, že měl Uher při výkonu služby vylákat z rozvědky pod falešnou záminkou více než tři miliony korun. Důvod osvobození mluvčí soudu odmítl sdělit.
19. 7. 2023|

Redl neuspěl ohledně svéprávnosti u Nejvyššího soudu. Policie ho může stíhat i v kauze spojené s Krejčířem

Nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek plzeňského krajského soudu o tom, že zlínský podnikatel Michal Redl je svéprávný. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň–město Jan Špalek. O Redlově svéprávnosti průběžně rozhoduje soud od roku 2008, naposledy ji podnikateli omezil vloni v květnu. Odvolací krajský soud ale omezení v polovině září zrušil. Policie tak může Redla trestně stíhat nejen v kauze Dozimetr, ale i v případu „M5“ z doby Radovana Krejčíře.
12. 7. 2023|

Policie se vrací k trestnímu stíhání podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policie bude pokračovat v trestním stíhání Michala Redla v takzvané kauze „M5“. Ta se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu kolem firmy M5 v dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopouštět spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci potvrdil státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Marek Bodlák. Trestní stíhání zlínského podnikatele Redla, který je aktuálně obviněný i v kauze Dozimetr, bylo přerušeno v roce 2007. Podle lékařů nebyl tehdy schopný vnímat trestní řízení.
26. 6. 2023|

Radovan Krejčíř utekl před 18 lety. Nyní z věznice v JAR žádá o vydání do Česka

Uplynulo osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře. Policistům tehdy uprchl během celonoční domovní prohlídky jeho černošické vily. Šlo o jeden z největších policejních skandálů. Kauza tehdy stála místo policejního prezidenta a vedení protikorupční policie, která měla případ na starosti. Krejčíř následně zmizel na Seychely a poté do Jihoafrické republiky, kde si nyní odpykává trest.
18. 6. 2023|

Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.
17. 6. 2023|

Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.
15. 6. 2023|

Soud zahájil nové řízení o omezení svéprávnosti Redla z kauzy Dozimetr

Omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla bude znovu řešit plzeňský okresní soud. Nový návrh na zahájení řízení podal člen jeho rodiny. České televizi informaci sdělil místopředseda soudu Jan Špalek. O Redlově nesvéprávnosti rozhoduje soud už od roku 2008. Naposledy mu ji prodloužil letos v květnu. Odvolací krajský soud omezení svéprávnosti ale zrušil v polovině září.
22. 11. 2022|

Soud s Krejčířem v JAR byl karneval, Čapí hnízdo začalo jako jízda tryskáčem, říká reportér Jiří Hynek

Radovan Krejčíř s ním vtipkoval, že ho nechá projet v kufru auta. „Myslím, že ty výhružky nemyslel vážně,“ vzpomíná v podcastu Background ČT24 Jiří Hynek na pobyt v Jihoafrické republice, kde sledoval soudní proces s jedním z nejznámějších českých zločinců. Za svou kariéru pokrýval reportér domácího zpravodajství České televize i další dění v českém podsvětí a také významné soudní kauzy. Nejnověji třeba soud v případě dotace pro Čapí hnízdo.
5. 10. 2022|

Redl byl svéprávný už před kauzou Dozimetr, soud o něm nerozhodl včas, vyplývá z nového verdiktu

Plzeňský okresní soud, který v květnu prodloužil nesvéprávnost podnikateli Michalu Redlovi, překročil lhůtu, během níž mohl v případu rozhodnout. Redl se tak stal svéprávným už na konci dubna, necelé dva měsíce před tím, než ho policisté obvinili v kauze Dozimetr. Vyplývá to z rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, které získala Česká televize. Krajský soud v září verdikt okresního soudu zrušil a řízení zastavil. Redlovou nesvéprávností se ale věcně nezabýval.
3. 10. 2022|

Reportéři ČT: Posudky o Redlově nesvéprávnosti hovoří o chorobné touze rozdávat majetek na charitu

Podnikatel Michal Redl je podle lidí z jeho nejbližšího okolí posedlý touhou rozdávat svůj majetek na charitativní účely a prý se obviňuje z hladomoru v Africe. Vyplývá to z rozsudku plzeňského soudu o jeho nesvéprávnosti, který má Česká televize k dispozici. Podle policie je ale hlavou zločineckého gangu, který měl vybírat úplatky ze zakázek v pražském dopravním podniku. Podrobnosti o rozsudcích souvisejících s Redlovou nesvéprávností v pořadu Reportéři ČT zjišťovali Jana Neumannová a Ondřej Golis.
27. 6. 2022|

Státní zastupitelství se odvolalo proti prodloužení Redlova omezení svéprávnosti

Okresní státní zastupitelství Plzeň-město se odvolalo proti rozhodnutí plzeňského okresního soudu prodloužit omezení svéprávnosti podnikateli a lobbistovi Michalu Redlovi, který je stíhaný v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Na čtvrteční podání odvolání upozornil deník Právo. Vedoucí plzeňských krajských žalobců Anna Maříková mu řekla, že zastupitelství podalo odvolání na základě nově zjištěných skutečností, které mu dříve nebyly známy.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 17:05|

Ministr školství Gazdík podá demisi kvůli stykům s obviněným lobbistou Redlem

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) podá demisi. Média v posledních dnech upozorňovala na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Gazdík skončí i jako místopředseda Starostů a nezávislých.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 20:06|

STAN vrátí 300 tisíc korun z darů od obviněného podnikatele Michala Redla. Piráti požadují kvůli kauze vysvětlení

Vládní hnutí STAN v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku prověřuje obdržené dary a jeho zástupci uvedli, že plánují vrátit všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Ten je v kauze obviněný společně s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN). V tiskové zprávě hnutí uvedlo, že spojitost s podnikatelem našlo u 300 tisíc korun. Od Starostů budou požadovat vysvětlení Piráti, kteří se STAN kandidovali ve sněmovních volbách v koalici. Uvedl to jejich předseda Ivan Bartoš. Kauzu budou podle mluvčího vlády Václava Smolky řešit předsedové koaličních stran na takzvaném jednání K5.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 20:24|

Poslanci zamítli program schůze o Polčákovi. Okamura jej viní z pokusu o trestný čin

Neprošel program mimořádné schůze, kterou svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost opozičních stran. Schůze tak skončila. Promluvili na ní však někteří poslanci s přednostním právem. Věnovali se postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Předseda SPD Tomio Okamura – jehož hnutí svolání schůze iniciovalo – obvinil Polčáka v úvodním projevu, že chtěl osmimilionovou provizi z veřejných peněz za prosazení odškodňovacího zákona. Svého bývalého místopředsedy se naopak zastával šéf STAN Vít Rakušan či místopředsedkyně Věra Kovářová. Rakušan však řekl, že nepodpoří další nominaci Polčáka na kandidátku do europarlantu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 12:33|

Nebezpečí jsem cítil až se dvěma bodyguardy po boku, přiznává publicista Josef Klíma

Chodí za vrahy do věznic a přesvědčuje je, aby veřejně promluvili o svých činech. Investigativní novinář a publicista Josef Klíma to dělá už víc než třicet let, přesto není stoprocentně úspěšný. Kauz, které z nejrůznějších důvodů zveřejnit nemůže, má totiž stále víc než těch publikovaných. Neuzavřené případy ale využívá jinak – za minulého režimu o nich psal detektivky, teď mu jsou předlohou třeba ke scénářům. Který vrah byl podle něj nejchytřejší, co dělá, když chce na všechno zapomenout, nebo kdy se cítil v nebezpečí, na to vše odpověděl v nejnovějším podcastu Background ČT24.
1. 3. 2022|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Uplynulo 16 let od smrti Františka Mrázka. Vrah bosse českého podsvětí je stále neznámý

Přesně před šestnácti lety byl zastřelen jeden z nejvlivnějších lidí českého podsvětí František Mrázek. Policistům se vraha najít nepodařilo. Podle bývalého detektiva Karla Tichého, který Mrázka dlouhodobě vyšetřoval, byl motivem boj o potravinářský podnik Setuza. Mrázkův vliv sahal i do státní správy, kontakty měl i s řadou politiků.
25. 1. 2022|