Redl byl svéprávný už před kauzou Dozimetr, soud o něm nerozhodl včas, vyplývá z nového verdiktu

Plzeňský okresní soud, který v květnu prodloužil nesvéprávnost podnikateli Michalu Redlovi, překročil lhůtu, během níž mohl v případu rozhodnout. Redl se tak stal svéprávným už na konci dubna, necelé dva měsíce před tím, než ho policisté obvinili v kauze Dozimetr. Vyplývá to z rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, které získala Česká televize. Krajský soud v září verdikt okresního soudu zrušil a řízení zastavil. Redlovou nesvéprávností se ale věcně nezabýval.

O omezení svéprávnosti Michala Redla rozhodoval Okresní soud Plzeň-město opakovaně od roku 2008 a naposledy letos v květnu, kdy mu nesvéprávnost znovu prodloužil. Proti rozhodnutí se ale v červnu odvolalo plzeňské státní zastupitelství, a to poté, co policisté Redla společně s dalšími dvanácti lidmi obvinili v kauze Dozimetr týkající se hospodaření pražského dopravního podniku.

Krajský soud v Plzni, který se odvoláním zabýval, rozhodnutí o prodloužení Redlovy nesvéprávnosti v polovině září zrušil a celé řízení zastavil. Jak dále vyplývá z usnesení, které ČT prostudovala, věcně se případem nezabýval. Květnový verdikt nižší instance zneplatnil kvůli překročení roční lhůty, kterou měl okresní soud na to, aby o nesvéprávnosti rozhodl.

Omezení Redlovy svéprávnosti soud prodloužil naposledy v roce 2018, a to o tři roky. Nesvéprávnost ale může trvat ještě další rok, pokud soud během původní doby zahájí řízení o jejím prodloužení. To okresní soud udělal, jenže rozhodnutí vydal už necelé tři týdny poté, co Redlovi nesvéprávnost skončila.

„Soud prvního stupně v projednávané věci rozhodl rozsudkem dne 13. května 2022. Usnesení o zahájení řízení o prodloužení doby omezení svéprávnosti bylo vydáno dne 23. dubna 2021. V projednávané věci tak v průběhu řízení uplynula doba jednoho roku,“ zdůvodnil odvolací soud svůj krok.

Otazníky kolem Redlovy svéprávnosti

Krajský soud v rozhodnutí odkazuje na verdikt Nejvyššího soudu z roku 2019. Ten v podobném případu nařídil ostravskému krajskému soudu, aby určil, zda roční prodloužení nesvéprávnosti navazuje na původní tříleté omezení, nebo začíná běžet už poté, co soud zahájí řízení o dalším omezení svéprávnosti.

„Ten poté dospěl k závěru, že jednoroční doba, kterou zákon dává k dispozici pro rozhodnutí ve věci samé, začíná běžet okamžikem zahájení řízení,“ píše krajský soud s tím, že podobný názor má i odborná literatura.

Redl by ale podle soudu nabyl svéprávnosti i v případě, že by roční prodloužení skončilo až v polovině května. „Rozsudek soudu prvního stupně z 13. května 2022 byl napaden včasným odvoláním, tudíž ve stanovené době nenabyl právní moci. I z tohoto důvodu tedy nastal důsledek spočívající v nabytí plné svéprávnosti posuzovaného,“ stojí v rozhodnutí odvolacího soudu.

Redl, který byl v polovině září propuštěn z vazby, se proto stal svéprávným už na konci dubna, necelé dva měsíce předtím, než ho policisté obvinili v kauze Dozimetr. V ní ho stíhají kvůli údajnému ovlivňování veřejných zakázek v pražském dopravním podniku. Obvinění čelí dalších dvanáct lidí včetně bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN) či podnikatele Zakaríi Nemraha.

Blažek poslal žalobcům podnět kvůli zastavenému stíhání

Soud podnikatelovu svéprávnost poprvé omezil v roce 2008, a to kvůli vážné duševní nemoci. Byznysmen se tím vyhnul stíhání v případu úvěru firmy Technology Leasing. Přes něj měl podle policie v roce 2002 spolu s podnikatelem Radovanem Krejčířem tunelovat Českou spořitelnu. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5.

Státní zastupitelství ale tehdy stíhání Redla zastavilo, protože podle lékařů nebyl schopen vnímat trestní řízení. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle serveru Seznam Zprávy zaslal Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze podnět, aby v přerušeném stíhání Redla pokračovalo.

Z dopisu podle serveru vyplývá, že ministr není přesvědčen o přetrvávajících psychických problémech zlínského podnikatele, které by měly bránit v jeho stíhání. Redlův zdravotní stav se podle něj zlepšuje.