Státní zástupce zastavil stíhání Michala Redla v kauze spojené s Krejčířem

Státní zástupce se rozhodl zastavit trestní stíhání podnikatele Michala Redla, kterého policie vinila, že se v době své spolupráce s Radovanem Krejčířem dopustil nadržování. Podle žalobce je pravděpodobné uložení zásadnějšího trestu v jiné kauze. České televizi potvrdil informaci Pavel Kejzlar z Okresního státního zastupitelství Praha-západ. Kvůli omezení svéprávnosti bylo trestní stíhání v této kauze přerušeno v roce 2007. Policie případ začala znovu vyšetřovat loni v létě, když se Redl stal po rozhodnutích soudů opět plně svéprávným.

O tom, že policie navrhla Redla obžalovat, informovala Česká televize v polovině března. Vinila ho z trestného činu nadržování, tedy napomáhání pachateli trestného činu uniknout stíhání nebo trestu. Vyšetřovatelé se domnívali, že se to stalo v době, kdy Redl spolupracoval s Radovanem Krejčířem.

Policie původně stíhala Redla v rámci kauzy M5, která se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu v dovozu pohonných hmot se škodou půl miliardy korun. Toho se měl dopouštět podnikatel právě s Krejčířem. Nakonec ale Redlovo stíhání policisté vyčlenili k samostatnému vyšetřování.

Státní zástupce ale nyní rozhodl, že trestní stíhání zastaví. Důvodem je jiná Redlova kauza. „Trestní stíhání se zastaví, je-li trest, k němuž může trestní stíhání vést, zcela bez významu vedle trestu, který pro jiný čin byl obviněnému již uložen nebo který ho podle očekávání postihne,“ uvedl pro ČT státní zástupce Kejzlar důvod podle trestního řádu. Jestli se jedná o kauzu Dozimetr, ale nekomentoval.

Omezení svéprávnosti přerušilo stíhání

Vyšetřování začalo zhruba před dvaceti lety. Advokáti Redla ale předložili znalecké posudky, kterými se snažili dokázat, že podnikatel nedokáže chápat smysl trestního řízení. Důvodem měla být jeho duševní choroba. V roce 2007 tak bylo stíhání Redla přerušeno.

Pokračovat v něm bylo nemožné, protože o omezení svéprávnosti rozhodoval od roku 2008 opakovaně Okresní soud Plzeň-město. V roce 2022 ale soudy toto omezení zrušily. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek proto poslal návrh státním zástupcům, aby se ve stíhání Redla v kauze kolem Krejčíře pokračovalo.

Jiná stíhání Michala Redla

Kriminalisté stíhali Redla spolu s Radovanem Krejčířem ve dvou kauzách. Kromě M5 se jednalo i o kauzu ohledně nezákonného podnikání společnosti Technology Leasing. Podle policie v roce 2002 Redl spolu s Krejčířem tunelovali Českou spořitelnu přes úvěr poskytnutý právě firmě Technology Leasing. V roce 2013 trestní stíhání ukončila amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Aktuálně je Michal Redl obviněný také v kauze Dozimetr. Ta se týká ovlivňování veřejných zakázek v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Na konci října 2023 navrhli kriminalisté obžalovat 11 lidí za úplatkářství a praní špinavých peněz. Podle posledních informací ČT státní zástupce o podání obžaloby zatím nerozhodl.