Radovan Krejčíř utekl před 18 lety. Nyní z věznice v JAR žádá o vydání do Česka

Události: Osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře (zdroj: ČT24)

Uplynulo osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře. Policistům tehdy uprchl během celonoční domovní prohlídky jeho černošické vily. Šlo o jeden z největších policejních skandálů. Kauza tehdy stála místo policejního prezidenta a vedení protikorupční policie, která měla případ na starosti. Krejčíř následně zmizel na Seychely a poté do Jihoafrické republiky, kde si nyní odpykává trest.

Krejčíř uprchl během pětihodinové domovní prohlídky v noci ze 17. na 18. června 2005. Následně pobýval na Seychelách, kde vydržel zhruba dva roky, než odjel požádat o azyl v Jihoafrické republice. „Do Čech se určitě vrátit nechci. Já nemám na Čechy dobré vzpomínky,“ říkal v listopadu 2013.

V Johannesburgu si pořídil podobnou vilu jako v Černošicích. ČT tam natáčela den před tím, než ho zatkla policie. Tehdy se Krejčíř dostal do sporu s podsvětím a kvůli obavám o život téměř z vily nevycházel.

Nakonec byl v JAR odsouzený k 35 letům vězení za únos a mučení. Už několik let ale sám žádá o vydání do Česka. „Po zkušenostech, které tady mám a kdy jsem se stal obětí konspirace, jsem začal uvažovat o tom, že budu souhlasit s vydáním do Česka,“ uvedl Krejčíř.

Tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale v roce 2020 uvedl, že považuje návrat Krejčíře do České republiky za velké bezpečnostní riziko.

Krejčíř kvůli českým kauzám přišel v exekuci o vilu, kterou nakonec ve zchátralém stavu koupila v dražbě nová majitelka, jež ji nechala opravit.

V Česku dostal 15 let vězení

České soudy odsoudily Krejčíře k 15 letům vězení za přípravu vraždy a podvod. „Tohoto jednání se dopustil obžalovaný Krejčíř jako člen organizované zločinecké skupiny,“ prohlásila soudkyně Hana Hrnčířová. 

„Já s těmi kauzami nepřestanu, až to dotáhnu třeba do Štrasburku. Každou jednotlivou kauzu,“ tvrdí Krejčíř.

Pokud by se někdy vrátil do Česka, měl by podle zákona nárok, aby se opakovaly všechny soudní procesy, v nichž byl odsouzený jako uprchlý.