TÉMA

Raketa

Izraelští beduíni jsou proti leteckým útokům bezbranní

Izrael volá po zpřísnění mezinárodních sankcí proti Íránu, hlavně v oblasti vývoje raketových projektů. Spojené státy už nová opatření plánují, jednat o nich má Kongres. Západní spojenci zároveň odrazují židovský stát od vojenské odpovědi na útok Íránu. Útok Kábulu z noci na neděli ovšem vystavil zvýšenému riziku beduínské obyvatele.
17. 4. 2024|

Írán zaútočil drony a raketami, Izraeli a spojencům se téměř všechny podařilo zničit

Írán vyslal na Izrael bezpilotní letouny a rakety s plochou dráhou letu poté, co sliboval odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Izraelská armáda zneškodnila 99 % dronů a raket, mnohé ještě mimo území státu, řekl její mluvčí Daniel Hagari. Část sestřelily USA, Británie a Jordánsko. V Jeruzalémě zněly sirény a nad městem byly slyšet výbuchy, zřejmě od systémů protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nepřinesl velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. V neděli se kvůli vývoji na Blízkém východě sejde Rada bezpečnosti OSN.
13. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 07:28|

Rusko při útoku na Ukrajinu narušilo střelou polský vzdušný prostor, uvedla Varšava

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal nad ránem. Polská armáda už předtím informovala, že aktivovala polská a spojenecká letadla v souvislosti s ruskými útoky na Ukrajinu u hranic. Terčem dalšího úderu se v noci na neděli stal Kyjev, nasazena byla protivzdušná obrana, informuje agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platil na celém území Ukrajiny. Protivzdušná obrana byla nasazena i ve Lvovské oblasti, která hraničí s Polskem.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:15|

K ISS zamířila nová posádka. Je v ní i kontroverzní běloruská kosmonautka

K Mezinárodní vesmírné stanici z kosmodromu Bajkonur zamířila po odloženém startu kosmická loď Sojuz MS-25 s tříčlennou posádkou. K orbitální stanici, která je jednou z posledních výsep spolupráce mezi Ruskem a Spojenými státy, letí americká astronautka Tracy C. Dysonová, ruský kosmonaut Oleg Novickij a také první běloruská kosmonautka Maryna Vasileuská. Její výběr pro misi ovšem vyvolává otázky.
23. 3. 2024|

SpaceX opět testoval loď Starship. Let byl dosud nejdelší, po 50 minutách ale skončil explozí

Vesmírný dopravní systém Starship společnosti SpaceX ani napotřetí nedokončil zkušební let, když firma zhruba padesát minut po startu ztratila s kosmickou lodí spojení. Plavidlo, které chce SpaceX využít pro cesty na Měsíc či na Mars, se sice dostalo do vesmíru a mnohem dál než při předchozích dvou pokusech, při opětovném návratu k Zemi ale bylo nakonec zničeno, uvedli komentátoři firmy v živém přenosu. Přesto během testovacího letu systém dosáhl několika klíčových úspěchů.
14. 3. 2024|

Britové úspěšně otestovali „Dračí oheň“. Laserová zbraň trefí minci z kilometrové vzdálenosti

Spojené království provedlo úspěšnou zkoušku své první laserové zbraně. Londýn doufá, že využije systém DragonFire (Dračí oheň) jako budoucí levnější alternativu k raketám. Laserová zbraň je natolik přesná, že dokáže zasáhnout minci z kilometrové vzdálenosti, cituje server BBC britské ministerstvo obrany. Zbraň by mohla být součástí válečných lodí, které by tak účinněji likvidovaly drony, jejichž využití v konfliktech sílí.
25. 1. 2024|

Velká Británie zmapovala severokorejské dodávky do Ruska. Bude se jimi zabývat i OSN

V únoru plánuje expertní panel Organizace spojených národů vydat první zprávu o dodávkách severokorejské munice do Ruska, kterou podle Kyjeva i Washingtonu Moskva nasazuje ve válce proti Ukrajině. Vývoz zbraní z KLDR zakazuje několik rezolucí Rady bezpečnosti, jíž je Moskva stálým členem. Důkazy o severokorejských zásilkách na ruský Dálný východ se množí od října minulého roku. Ty poslední dodala OSN Velká Británie tento týden.
25. 1. 2024|

Francie odmítla „únavu z války“. Ukrajině dodá caesary, stovky bomb a desítky raket dlouhého doletu

Západ po zklamání z nepříliš úspěšné ukrajinské protiofenzivy opět řeší, jak nejlépe vojensky podpořit Kyjev. V čele iniciativy stanula Francie, která slíbila zaplatit výrobu dalších dvanácti samohybných houfnic Caesar a měsíčně posílat Ukrajině tisíce granátů a padesát přesně naváděných střel vzduch-země A2SM. V rámci nové bezpečnostní smlouvy by měl Kyjev obdržet od Francie i čtyřicet raket dlouhého doletu Scalp a stovky bomb. Paříž navíc slibuje, že v tomto roce vycvičí až devět tisíc ukrajinských vojáků.
22. 1. 2024|

První americký lunární modul po padesáti letech má potíže, přišel o kritické množství paliva

Z Floridy odstartovala raketa Vulcan firmy United Launch Alliance (ULA) s lunárním modulem od Astrobotic Technology (AT). Jde o první americký modul, který se pokusí přistát na Měsíci za posledních více než padesát let, a rovněž o první lunární modul v soukromém vlastnictví. Naděje, že bude AT první soukromou firmou s modulem na Měsíci se však výrazně ztenčily. Podle prohlášení firmy se zhruba sedm hodin po startu objevily problémy s orientací solárního panelu, který pro systémy modulu vyrábí energii, a lunární modul přišel o kritické množství paliva. Odborníci se nyní snaží přehodnotit cíle mise.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 22:08|

Hizballáh ostřeloval sever Izraele, mělo jít o odvetu za zabití jednoho z vůdců Hamásu

Desítky raket vyslala teroristická organizace Hizballáh z Libanonu na Izrael. Ten palbu opětoval. Podle Hizballáhu je útok "prvotní odvetou" za úder, který začátkem týdne v Bejrútu zabil zástupce šéfa Hamásu Sáliha Arúrího a dalších šest představitelů tohoto palestinského hnutí. O žádných zraněných nebo obětech Izrael neinformoval.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 15:16|

Rusové masivně zaútočili na Kyjev, Charkov a další města. Zabili pět lidí a přes sto jich zranili

Vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžádal nejméně pět obětí a sto třicet zraněných, uvedly ukrajinské úřady. V ukrajinském hlavním městě byly v úterý ráno slyšet výbuchy, podle tamních úřadů nad Kyjevem a jeho okolím pracovaly systémy protivzdušné obrany. Mnoho ruských střel mířilo také na Charkov. Raketový útok, podle listu Ukrajinska pravda zřejmě s využitím 16 bombardérů Tu-95, následoval poté, co Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo 35 drony. Podle ukrajinského letectva byl úder rozsahem srovnatelný s útokem z 29. prosince.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 23:39|

Dánská nákladní loď čelila útoku hútíjských povstalců. Americké námořnictvo sestřelilo dvě rakety

Dánskou nákladní loď v Rudém moři v sobotu večer zasáhla raketa vystřelená hútíjskými rebely z Jemenu. Dvě další rakety sestřelilo americké námořnictvo, uvedl Pentagon, podle něho šlo už o třiadvacátý takový útok od 19. listopadu. Američané později uvedli, že na dánskou loď v neděli ráno znova zaútočili povstalci ze čtyř malých plavidel, na což reagovala americká armáda, která tři z nich potopila.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 11:37|

Přes ukrajinsko-ruské hranice přelétly desítky dronů v obou směrech. Na Ukrajině zůstal jeden mrtvý

Agentura Ukrinform napsala, že ukrajinská protivzdušná obrana v noci na neděli zničila jednu ruskou řízenou střelu a dvacet dronů. Jeden z poničených bezpilotních strojů se zřítil na obytný dům a zabil civilistu, oznámil na síti Telegram šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS tvrdí, že tamní protivzdušná obrana zničila třiatřicet ukrajinských dronů nad několika ruskými regiony. O škodách se nezmiňuje.
17. 12. 2023|

Jemenští hútíové zasáhli norský tanker v Rudém moři, na lodi vypukl požár

Norský tanker Strinda v Rudém moři zasáhla řízená střela, plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, uvedl vlastník tankeru. Raketu vypálili šíitští povstalci hútíové, kteří v sobotu slíbili útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem. Mluvčí rebelů v úterý prohlásil, že podobné akce budou pokračovat, dokud Izrael nepovolí dovoz potravin a zdravotnické pomoci do Pásma Gazy. Paříž v úterý odpoledne uvedla, že francouzská fregata FREMM Languedoc sestřelila dron, který norský tanker ohrožoval.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 20:22|

Evropská raketa Ariane 6 zvládla klíčovou zkoušku před prvním letem

Evropská raketa Ariane 6 postoupila v noci na pátek na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně „rozsáhlou generální zkoušku“ před prvním letem do vesmíru, který je naplánovaný na příští rok. Během zkoušky byl úspěšně spuštěn motor Vulcain 2.1 hlavního stupně nosné rakety. „Dlouhodobý test pohonu nosné rakety Ariane 6 na startovací rampě v Guyanském vesmírném středisku proběhl úspěšně,“ uvedla v komuniké po testu společnost ArianeGroup, která je výrobcem rakety Ariane 6.
24. 11. 2023|

Saúdská Arábie stojí vůči Izraeli na pomezí mezi pragmatismem a veřejným míněním

Po brutálním teroristickém útoku hnutí Hamás na izraelské občany a následné vojenské odpovědi židovského státu se Saúdská Arábie, jeden z nejvlivnějších arabských států na Blízkém východě, ocitla ve velmi složité situaci: na jednu stranu chce vedení království setrvat ve svém cíli normalizovat s Izraelem vztahy, za což se jí má dostat ekonomické a vojenské pomoci USA. Na druhou stranu si nesmí znechutit vlastní občany, kteří podle dostupných dat stojí s velkou převahou na straně Palestinců.
8. 11. 2023|

Kyjev hlásí ruský útok raketami, Moskva nálet ukrajinských dronů

V ukrajinských městech Dnipro a Kryvyj Rih v noci na sobotu zazněly exploze, informují ukrajinská média. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko do Dněpropetrovské oblasti vyslalo čtyři rakety Iskander, tři z nich se podle Ukrajinců podařilo sestřelit. Čtvrtá raketa podle nich nedosáhla svého cíle, není ale jasné, kam dopadla. Ruská armáda citovaná agenturou Interfax uvedla, že v noci na sobotu zničila šest ukrajinských dronů nad Orlovskou a Tulskou oblastí, které leží mezi Ukrajinou a Moskvou.
28. 10. 2023|

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

U Avdijivky se tvrdě bojuje, Ukrajinci hlásí zhoršení situace

Ruská invazní armáda – soudě podle nepotvrzených zpráv z obou stran – v úterý zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od Avdijivky a podařilo se jí postoupit po obou křídlech, napsala večer stanice BBC. Později však zmínila, že ukrajinská armáda i vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci ruské útoky odrazili.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:23|

Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 22:03|

Americká raketa pro cestu na Měsíc je finančně neudržitelná, varuje zpráva kontrolorů

Americký kontrolní úřad zkritizoval NASA za její program rakety Space Launch System (SLS). Podle nové analýzy je cenově neudržitelný a chybí pro něj další finance. Tento nosič je přitom klíčem k americkému návratu na Měsíc.
11. 9. 2023|

Japonsko odložilo start rakety H-2A k Měsíci

Japonská národní vesmírná agentura JAXA kvůli příliš větrným podmínkám v horních vrstvách atmosféry odložila start rakety H-2A, přestože tato „vlajková loď“ Japonska má 98procentní úspěšnost startu. Její malý modul SLIM se má pokusit přistát na Měsíci, napsala to agentura Reuters.
28. 8. 2023|

Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.
22. 8. 2023|

Ruský lunární modul Luna-25 letící k Měsíci je v „nestandardní situaci“, hlásí Roskosmos

Ruská vesmírná agentura Roskosmos v sobotu oznámila „nestandardní situaci“ na palubě modulu Luna-25, který má v pondělí přistát na Měsíci. Ve 14:10 moskevského času (13:10 středoevropského času) modul podle harmonogramu dostal pokyn k úpravě své oběžné dráhy kolem jediného přirozeného satelitu Země. Během této operace ale došlo k „nestandardní situaci“, která znemožnila provést manévr s danými parametry, citovala tisková agentura TASS sdělení Roskosmosu. Problém nyní analyzují odborníci, uvedl bez podrobností vesmírný úřad.
19. 8. 2023|