TÉMA

Roman Janoušek

Janoušek u soudu požaduje další peníze kvůli stíhání v kauze Chambon

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí začal zabývat sporem lobbisty Romana Janouška se státem o odškodnění kvůli stíhání v kauze úhrad pro společnost Chambon. Janoušek požadoval zhruba 155 milionů korun jako náhradu škody za ušlý zisk či za peníze vynaložené na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti mu v prosinci minulého roku za nezákonné stíhání přiznalo 736 tisíc korun a omluvu. Dalších peněz se lobbista domáhá soudně.
22. 4. 2024|

Janoušek dostane od státu skoro tři čtvrtě milionu

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek dostane od ministerstva spravedlnosti 736 467 tisíc korun jako náhradu škody za stíhání v kauze Chambon. Konkrétně jde o náhradu nákladů trestního řízení. Vyplývá to z anonymizovaného rozhodnutí ministerstva, které má Česká televize k dispozici. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli skrývala. Ministerstvo se už Janouškovi omluvilo. Na omluvu minulý týden upozornil server Seznam Zprávy.
20. 12. 2023|

Ministerstvo se omluvilo Janouškovi za stíhání v kauze Chambon

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi za stíhání v kauze kolem laboratoře Chambon, ve které byl letos v únoru pravomocně zproštěn obžaloby. Omluvu ve středu zveřejnilo na svých internetových stránkách. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala.
13. 12. 2023|

Rozsáhlý policejní zásah před dekádou svrhl kabinet premiéra Nečase. S trestem ale skončila jen Nagyová

Uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a k předčasným volbám. Státní zástupci na základě získaných dokumentů a odposlechů podali obžaloby v pěti kauzách. Odsouzením ale zatím skončil jen případ zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli křivému svědectví v tomto procesu pak dostal podmínku i expremiér Nečas.
12. 6. 2023|

Bárta dostal milionové odškodnění za nezákonné stíhání v kauze kolem Béma a Janouška

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta uspěl s žádostí o odškodnění. Stát mu zaplatí milion korun za nezákonné trestní stíhání v kauze úniků odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS). Česká televize to zjistila z rozhodnutí, které získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od ministerstva spravedlnosti. V kauze úniků odposlechů, ve kterých figurovali bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek, policie stíhala Bártu a tehdejšího zpravodajce Jana Petržílka. Soud oba pravomocně osvobodil loni v květnu.
6. 6. 2023|

Petržílek dostal odškodné 930 tisíc za stíhání v kauze Béma a Janouška. U soudu chce ještě 2,6 milionu

Bývalý zpravodajec Jan Petržílek získal téměř 930 tisíc korun za stíhání v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS). Za nemajetkovou újmu, ušlou mzdu, náklady na obhajobu či pobyt ve vazbě mu je vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. ČT to potvrdil Petržílkův advokát Václav Němec s tím, že žádají dalších 2,6 milionu. Na ministerstvo proto podali žalobu. Petržílek čelil obžalobě s bývalým předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou, soudy je však osvobodily.
26. 4. 2023|

Kauza Chambon definitivně končí. Žalobce dovolání nepodá

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) nepodá dovolání v případu úhrad pro společnost Chambon. Podnět k dovolání podalo dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. NSZ jej nyní odložilo, sdělil České televizi jeho mluvčí Petr Malý. Případ tak definitivně končí. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška.
25. 4. 2023|

Reportéři ČT: Milionáři se přou o pozemky ve Špindlerově Mlýně, omezilo to lyžování na Hromovce

Ve Špindlerově Mlýně se rozhořel spor o pozemky na oblíbené sjezdovce Hromovka. Ta zůstala po celou zimní sezonu zčásti uzavřená. Na pozadí sporu v hodnotě desítek milionů korun stojí podnikatelé jako Roman Janoušek, Jaromír Soukup či Petr Šťovíček. Pozemky přitom původně vlastnil stát. Ten se jich zbavil za necelé dva miliony korun. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
24. 4. 2023|

Nejvyšší státní zástupce se zabývá případem firmy Chambon. Žalobce podal podnět k dovolání

Nejvyšší státní zastupitelství dostalo návrh na podání dovolání v případu transakcí kolem společnosti Chambon. České televizi to sdělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Rozhodnutí o případném dovolání by mělo padnout do začátku května. Pokud by NSZ dovolání podalo, případem by se zabýval Nejvyšší soud.
11. 4. 2023|

Osvobození Janouška a dalších v kauze kolem společnosti Chambon je pravomocné

Osvobození podnikatele a lobbisty Romana Janouška a dalších čtyř lidí v kauze úhrad pro společnost Chambon je pravomocné. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zamítl odvolání státního zástupce. Žalobce tvrdí, že pětice podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších sedmasedmdesát milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu od počátku odmítají.
7. 2. 2023|

Janoušek se musí osvědčit v sedmileté zkušební době

Předčasně propuštěný lobbista Roman Janoušek má sedmiletou zkušební dobu, v níž se musí takzvaně osvědčit, tedy nespáchat další trestný čin. Bude na něj dohlížet probační úředník. Soud Janouškovi zároveň uložil i to, aby docházel k terapeutovi kvůli zvládání agresivity a omezení nadužívání návykových látek. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
23. 1. 2023|

Soud předčasně propustil na svobodu lobbistu Janouška

Soud v úterý předčasně propustil na svobodu lobbistu Romana Janouška. Odpykal si asi polovinu z trestu 4,5 roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Obvodní soud sice Janouškovu žádost o podmíněné propuštění zamítl s tím, že se muž ještě dostatečně nepolepšil, pražský městský soud ale v úterý v neveřejném zasedání vyhověl jeho stížnosti. Janouškův výkon trestu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů. Do vězení se vrátil loni v červenci.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 17:53|

Janouškovi zamítli žádost o dřívější propuštění z vězení

Podnikatel Roman Janoušek ani napodruhé neuspěl s žádostí o dřívější propuštění z vězení. Jeho požadavek ve středu zamítl Obvodní soud pro Prahu 6. Lobbista si proti rozhodnutí obratem podal stížnost. Případem se nyní bude zabývat pražský městský soud. Muž je za mřížemi na 4,5 roku za dopravní nehodu, kterou způsobil pod vlivem alkoholu. Odpykal si zatím zhruba 2,5 roku. Trest měl dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 12:09|

Soud bude muset znovu projednat Janouškovu žádost o dřívější propuštění

Žádostí odsouzeného lobbisty Romana Janouška o podmíněné propuštění z vězení se bude muset znovu zabývat obvodní soud. Na základě Janouškovy stížnosti o tom v úterý rozhodl Městský soud v Praze, vyplývá z justiční databáze. Podnikatel si odpykává trest 4,5 roku za dopravní nehodu, kterou spáchal pod vlivem alkoholu. Obvodní soud mu v srpnu žádost o dřívější propuštění zamítl.
21. 9. 2022|

Janoušek doplnil stížnost proti zamítnutí svého propuštění. Zabývat se jí bude pražský městský soud

Podnikatel Roman Janoušek definitivně doplnil stížnost proti zamítnutí své žádosti o dřívější propuštění z vězení. Stížnost nyní dostane na stůl Městský soud v Praze, který o ní rozhodne na neveřejném jednání. Na dotaz ČT to uvedl Janouškův právní zástupce Martin Sadílek. Janoušek si ve vězení odpykává trest 4,5 roku za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu a od nehody ujel.
25. 8. 2022|

Janoušek se bude dál bránit vězení, předloží argumenty pro svou stížnost

Roman Janoušek bude doplňovat blanketní stížnost proti usnesení soudu, který ho odmítl podmíněně pustit z vězení. ČT to potvrdil jeho právní zástupce Martin Sadílek s tím, že usnesení soudu už má v ruce. Přesné znění stížnosti by podle něj mělo být hotové v nejbližších dnech. Blanketní stížnost, tedy stížnost bez odůvodnění, podal Janoušek předminulý týden. Po doplnění o konkrétní argumenty se případem bude zabývat Městský soud v Praze. Janoušek si ve vězení odpykává trest čtyři a půl roku za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu a od nehody ujel.
15. 8. 2022|

Janoušek podal proti zamítnutí podmíněného propuštění blanketní stížnost. Na základě odůvodnění soudu ji buď stáhne, nebo doplní

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek podal ve lhůtě blanketní stížnost proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který v úterý zamítl jeho žádost o podmíněné propuštění z vězení. Na dotaz ČT to uvedl Janouškův advokát Martin Sadílek. Doplnil, že jakmile soud vyhotoví písemné odůvodnění, stížnost podle argumentů soudu buď doplní, nebo stáhnou. Janoušek si ve vězení odpykává 4,5letý trest za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu. V červenci uplynula polovina jeho trestu, který mu byl v minulosti ze zdravotních důvodů opakovaně přerušován.
4. 8. 2022|

Janoušek zůstane ve vězení. Soud zamítl žádost o podmíněné propuštění

Podnikatel Roman Janoušek zůstane ve vězení. Soud odmítl jeho žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu, který si lobbista odpykává za dopravní nehodu spáchanou pod vlivem alkoholu. Muž, který byl v minulosti označovaný za šedou eminenci pražské politiky, proti rozhodnutí může podat stížnost. O podmíněné propuštění Janoušek požádal 7. července 2022.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 20:10|

Janoušek požádal o podmínečné propuštění

Odsouzený lobbista Roman Janoušek požádal o podmínečné propuštění z vězení, kde si odpykává 4,5 roku za to, že v roce 2012 opilý srazil autem ženu v pražské Michli. Janoušek trest nastoupil v listopadu 2014. Od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě. Ve vězení znovu byl od loňského července. Tento měsíc mu uplyne polovina trestu. O případném propuštění bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 10:32|

Soud definitivně osvobodil exministra Bártu v kauze úniku odposlechů Béma a Janouška

Odvolací soud potvrdil osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Bezpečnostní informační služby Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů. V nich hovořili tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem. Verdikt je pravomocný.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:58|

Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné

V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|

Soud zprostil obžaloby lobbistu Janouška i další čtyři lidi v kauze společnosti Chambon

Pražský městský soud zprostil obžaloby podnikatele a lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi viněné v kauze neoprávněných úhrad pro společnost Chambon. Pětice podle státního zástupce podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu u soudu odmítli.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 20:23|

Příští policejní prezident Vondrášek slouží skoro 30 let, šéfoval i pražským policistům

Novým policejním prezidentem bude od dubna po Janu Švejdarovi jeho dosavadní náměstek Martin Vondrášek. U policie slouží už 29 let. Kromě policejní akademie má za sebou i pedagogickou fakultu. Působil například u cizinecké policie, tři roky ale také dělal ředitele pražských policistů.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 21:58|

Státní zástupce se odvolal proti osvobození Bárty s Petržílkem v kauze zveřejnění odposlechů

Kauza údajného vynesení odposlechů Bezpečnostní informační služby (BIS) dál pokračuje. Státní zástupce podal odvolání proti osvobození někdejšího předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého zpravodajce Jana Petržílka. ČT to potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Žalobce pro Bártu a Petržílka požadoval podmíněné tresty za ohrožení utajované informace, soud je však v listopadu osvobodil. Případ teď projedná Vrchní soud v Praze.
17. 12. 2021|