Příští policejní prezident Vondrášek slouží skoro 30 let, šéfoval i pražským policistům

90’ ČT24: Martin Vondrášek novým policejním prezidentem (zdroj: ČT24)

Novým policejním prezidentem bude od dubna po Janu Švejdarovi jeho dosavadní náměstek Martin Vondrášek. U policie slouží už 29 let. Kromě policejní akademie má za sebou i pedagogickou fakultu. Působil například u cizinecké policie, tři roky ale také dělal ředitele pražských policistů.

Martin Vondrášek se narodil 1. srpna 1973 v Broumově. Ve stejném regionu také maturoval na Střední odborné škole elektrotechnické v Hronově. Později absolvoval Policejní akademii a magisterské studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, studoval také na Středoevropské policejní akademii, kam spadají třeba i školy z Německa nebo Švýcarska.

V současnosti je prvním náměstkem policejního prezidenta, a to od roku 2014. Před dvěma lety byl povýšen do hodnosti generálmajora.

„Uvědomuji si svou obrovskou odpovědnost nejen za vnitřní bezpečnost v České republice, ale i za více než padesát tisíc policistů. Jejich práce si velmi vážím,“ uvedl Vondrášek ve svém projevu k oznámení přijetí funkce. 

U policie Vondrášek pracuje od roku 1993. Začínal v Královéhradeckém kraji, kde působil u pořádkové i cizinecké policie, do října 2008 byl náměstkem pro uniformovanou policii na okresním ředitelství v Náchodě, poté tři roky zastával obdobnou funkci (v současné terminologii náměstek pro vnější službu) v Praze.

V letech 2011 až 2014 pak celou pražskou policii řídil. Následně přešel na policejní prezidium a v roce 2016 ho prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem.

Pavel Žáček (ODS), předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, je s volbou policejního prezidenta spokojen, přestože na funkci nebylo vypsáno širší výběrové řízení: „Jsem rád, že se to podařilo zvládnout velmi rychle podle zákona a že zde bude kontinuita řízení policie. Myslím, že je to věc, která uklidní i policisty, že všechno pojede tak, jak bylo.“

Jeho kolega ze sněmovního výboru pro bezpečnost, poslanec Radek Koten (SPD), je přesvědčen, že odchod Jana Švejdara po schůzce s novým ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) sice „vyslal špatný signál do policie“, ale volbou Martina Vondráška se podaří policejní sbor stabilizovat. 

Kvůli Janouškovi čelil kritice

Do Prahy přešel Vondrášek z východu Čech na podzim 2008, kdy si jej za svého náměstka pro uniformovanou policii vybral jeho vrstevník Martin Červíček, tehdy nový ředitel pražských policistů. Později byl Červíček i policejním prezidentem, nyní zasedá v Senátu za ODS a je hejtmanem Královéhradeckého kraje. Červíček v minulosti podobně jako Vondrášek působil na okresní policii v Náchodě.

Jako první náměstek Martin Vondrášek dočasně vedl českou policii koncem roku 2018 a to po rezignaci tehdejšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého do jmenování jeho nástupce, nyní odcházejícího Jana Švejdara, který skončí 31. března.

V roce 2012 jako šéf pražské policie čelil kritice kvůli zásahu jeho podřízených u dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Později byl Janoušek odsouzen na 4,5 roku vězení za těžké ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Tehdejší policejní prezident Petr Lessy Vondráška nepřímo vyzval, aby kvůli pochybením v postupu policie odešel z funkce. Vondrášek to odmítl, vedení pražské policie později za chyby potrestalo čtyři policisty snížením platu a jednomu udělilo napomenutí.