TÉMA

Klatovy

Čerstvě sestavený most na obchvatu Klatov jde k zemi. Stavitel dostal nekvalitní díly

Stavbaři začali rozebírat nedávno postavený most na budovaném obchvatu Klatov na silnici I/27, hlavním tahu Plzeň – Klatovy – Železná Ruda – Německo. Demolice má trvat do neděle a musí se provést kvůli tomu, že subdodavatelská firma dodala špatně vyrobené prefabrikáty. Oprava mostní konstrukce u osady Malá Víska nemusí mít dopad na harmonogram stavby, ale podle investorského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je termín dokončení obchvatu ohrožen.
20. 1. 2024|

Plzeňský kraj tlačí na zpoplatnění dalších silnic. Nechce, aby se kamiony vyhýbaly mýtu

Plzeňský kraj spolu s několika obcemi usiluje o zavedení mýta na dalších silnicích. Chtějí tím udržet mezinárodní kamionovou dopravu na dálnicích. Řidiči nákladních aut si podle vedení kraje často zkracují cestu po silnicích první třídy a zároveň se vyhýbají zpoplatněným úsekům. Prioritou kraje i starostů je zavedení mýta mezi Klatovy a Domažlicemi.
10. 1. 2024|

Čínovský okruh proslavený rallye ustoupí obchvatu Klatov

Česko spolu s Německem a Rakouskem hostilo Středoevropskou rallye. Ta je letos vůbec poprvé součástí mistrovství světa. Motoristická soutěž zavítala i do Klatov. Na tamním Čínovském okruhu se konala jedna z rychlostních zkoušek, šlo o nejprestižnější událost v jeho historii. Zároveň ale byla poslední – okruh totiž příští rok ustoupí obchvatu Klatov.
1. 11. 2023|

Konec hluku a kličkování mezi auty. Horní Lukavice se dočkala obchvatu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první část přeložky silnice I/27. Jeden a půl kilometru dlouhý úsek zrychlí cestu z Plzně na Šumavu, má také vyvést dopravu z Horní Lukavice, kterou denně projede až dvacet tisíc vozidel. Nejvíc to podle starosty Karla Hůly (nestr.) odnášeli právě lidé, kteří bydlí hned u silnice. Aut navíc stále přibývá, často se tak stávalo, že lidé nebyli schopní přejít z jedné strany silnice na druhou.
25. 9. 2023|

Stát hledá kvůli případné gigafactory místo pro leteckou záchranku z Líní, jednou z variant je letiště v Klatovech

Stát řeší, kam přesunout západočeskou leteckou záchrannou službu z Líní, kde má vyrůst podnikatelský park. Zástupci státu proto navštívili i letiště v Klatovech. Resort zdravotnictví, pod který letecká záchranná služba spadá, chce vybrat jedno z míst pro nový zdravotnický hangár do několika týdnů.
4. 7. 2023|

Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři

Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.
27. 6. 2023|

Na obchvatu Klatov vyrostla opěra mostu, pak šla zase k zemi. Podle silničářů by nevydržela

Ředitelství silnic a dálnic nechalo zbourat zbrusu novou opěru mostu na obchvatu Klatov – a to na náklady zhotovitele. Podle silničářů to bylo nutné, protože stavební firma nedodržela správný postup při betonáži. Ta chybu připustila a ujistila, že ji napraví.
22. 6. 2023|

Jih i západ Česka, ale i Bavorsko. Na jednu jízdenku je možné jezdit napříč regiony i zeměmi

Cestující v autobusech a vlacích mohou mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen jezdit na jednu jízdenku. Celodenní lístek Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí v Česku pro jednotlivce 240 korun a pro rodinu s až pěti dětmi 360 korun.
18. 6. 2023|

Mezi jižními Čechami a třemi bavorskými okresy mohou lidé cestovat na jednu jízdenku

Cestující v autobusech a vlacích mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen mohou z veké části jezdit na jednu jízdenku. Na vzájemném uznávání cestovních dokladů se dohodli zástupci těchto regionů. Projekt zahájili v Železné Rudě na Šumavě. Turisty má přimět více používat veřejnou dopravu a omezit jízdy autem.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:12|

Muž po střetu s vlakem odešel neznámo kam. Policie ho hledá

Na železniční trati v okrajové části Liberce, ve Vesci, srazil dopoledne osobní vlak muže. Policisté po něm pátrají, na místě nehody nezůstal. Provoz na trati do Tanvaldu byl kvůli nehodě zhruba dvě hodiny přerušen, vlaky znovu začaly jezdit kolem půl jedné.
12. 4. 2023|

Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.
8. 3. 2023|

Ptačí chřipka zvedá ceny vajec. K nákupům ve velkém není důvod, ubezpečují zemědělci

Zdražování energií, krmiv, pracovní síly a v poslední době také vybíjení chovů kvůli ptačí chřipce má za následek růst cen vajec v obchodech. Na konci roku se prodávala za zhruba dvojnásobek ceny než na jeho začátku. Někteří Češi se tak snaží předzásobit a kupují více vajec, než jsou zvyklí. Obchodníci i zemědělci ale ubezpečují, že vajec je zatím na trhu dost.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 23:02|

Klatovy se po desítkách let dočkají nového obchvatu

Za dva roky by se obyvatelé Klatov měli dočkat hotového silničního obchvatu, po kterém volají desítky let. Stavbaři nyní dokončují základy mostů, které budou jeho součástí. Následně začnou s budováním silnic.
3. 11. 2022|

V Česku přibývá případů krádeží elektřiny. Odhalí je každá třetí kontrola

V celém Česku přibývá krádeží elektrického proudu. Potvrzují to energetici s tím, že zhruba každá třetí kontrola takový případ odhalí. Celkové škody, které lidé takzvanými „černými odběry“ způsobí, se podle energetiků dostávají do desítek milionů korun. Krádeže se však kromě domácností občas objeví i ve firmách, tam jsou pak škody vyšší.
1. 11. 2022|

Sobotní teploty trhaly rekordy. Nejvyšší meteorologové naměřili v Husinci

Česko v sobotu zažilo další nadprůměrně teplý říjnový den. Na několika místech se odpolední maxima dostala nad 22 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v jihočeském Husinci, kde meteorologové naměřili 23,8 stupně. Rekordy pro 29. říjen padly zhruba na polovině stanic, které měří třicet a více let. Uvedl to Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 10. 2022|

Primátorem Plzně bude Zarzycký z ANO. V Klatovech zůstane starostou Salvetr z ODS

Nová Rada města Plzně, kterou utvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, bude mít místo dosavadních devíti jedenáct radních. Ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Primátorem zřejmě bude lídr ANO, jeho krajský šéf a ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký.  Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 18. října. V druhém největším městě Plzeňského kraje – Klatovech – by měl starostou zůstat Rudolf Salvetr z ODS, který stojí v čele jednadvacetitisícového města od roku 2006. V Litoměřicích po dvanácti letech končí vedení ODS, na koalici se domluvilo ANO a Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání pokračuje i jinde. V úterý podepsali memorandum zástupci koaličních stran v Praze 10.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:19|

Oprava silnice na Šumavě trápí hlavně řidiče kamionů, objížďka má 80 kilometrů

Kvůli úplné uzavírce silnice mezi Hojsovou Stráží a Špičákem na Šumavě se výrazně zkomplikovala doprava v okolí Železné Rudy. Silnici kromě turistů často využívají i řidiči nákladních aut. Na objížďce jsou ale dva viadukty, pod kterými kamiony neprojedou, musí tak absolvovat ještě delší trasu. Radnice Železné Rudy kritizuje i špatné načasování: na Šumavě totiž vrcholí turistická i těžební sezona.
19. 7. 2022|

Po srážce vlaku s traktorem u Bezděkova bude trať kvůli opravám uzavřená až do pátečního večera

Do pátečního večera bude uzavřená trať u Bezděkova na Klatovsku, kde se v pondělí večer srazil osobní vlak a traktor. Po nehodě zůstaly v úseku poškozené koleje, které Správa železnic opravuje. Drážní inspekce vyčíslila škodu na vlaku, traktoru i kolejích na tři miliony korun.
7. 7. 2022|

Ve čtvrtek a pátek u Klatov nepojedou vlaky. Trať poškozená při nehodě vyžaduje opravu

Správa železnic ve čtvrtek a v pátek uzavře provoz na železnici mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou. Důvodem je porušená trať v místě pondělní tragické srážky osobního vlaku a traktoru, při níž zemřel řidič traktoru, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
6. 7. 2022|

Na Klatovsku se srazil vlak s traktorem, jeho řidič zemřel. Provoz byl po sedmi hodinách obnoven

U Bezděkova na Klatovsku se v pondělí odpoledne srazil na železničním přejezdu osobní vlak s traktorem. Čtyřiapadesátiletý řidič traktoru utrpěl těžká zranění, kterým přes snahu záchranářů na místě podlehl. Zraněno bylo sedm cestujících a strojvedoucí i vlakvedoucí. Celková škoda podle vyšetřovatelů činí 2,71 milionu korun.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 22:52|

Mýto se rozšířilo, kamiony musí platit na dalších úsecích silnic v Česku

Nákladní auta musí od července platit mýtné na dalších silnicích první třídy. Dohromady jde asi o 373 kilometrů komunikací. Zpoplatněná je tak přibližně čtvrtina délky tohoto typu silnic v zemi. Ministerstvo chce v rozšiřování placených úseků pokračovat i v budoucnu.
2. 7. 2022|

Ve Spáleném lese u Klatov nechalo gestapo zastřelit během měsíce přes sedmdesát lidí

V Klatovech si připomněli osmdesát let od smrti třiasedmdesáti lidí v době heydrichiády. Byli mezi nimi i obyvatelé jihočeských Bernartic, které měly skončit podobně jako Lidice nebo Ležáky. Část ostatků obětí z klatovského popraviště našlo město před pěti lety. Postupně je v urnách vrací rodinám.
20. 6. 2022|

Obchvat Brodu zrychlí dopravní dostupnost Sušicka. Stavba silnice se připravovala 15 let

V obci Brod na Klatovsku ve směru na Sušici vzniká téměř čtyři kilometry dlouhý obchvat za bezmála sto čtyřicet milionů korun. Zrychlí cestu řidičům z Plzně přes Klatovy a Plánici do Sušice. Stavba musí být hotová do konce letošního října kvůli dotaci, a také proto, že na ni navazuje oprava průtahu Kolincem s výstavbou kanalizace a chodníků.
24. 3. 2022|

Nové vedení Plzeňského kraje odvolalo některé politiky z představenstev nemocnic

Čtyři politiky z ODS, TOP 09 i ANO odvolala v pátek s okamžitou platností nová rada Plzeňského kraje z představenstev krajem zřizovaných nemocnic v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu. Rada to učinila na mimořádném jednání jen tři dny po svém zvolení z pozice valné hromady nemocnic. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Člen představenstev Klatovské a Stodské nemocnice Petr Suchý (TOP 09) postup rady očekával, netušil ale, že přijde tak rychle. O odvolání se dozvěděl od novinářů.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 14:27|