Hasiči v bytě v Klatovech našli mrtvého muže, policie případ vyšetřuje jako vraždu

Hasiči v pátek časně ráno našli při hašení požáru bytu ve výškovém bytovém domě v Klatovech mrtvého muže. Policie následně uvedla, že zemřel násilnou smrtí. Hořelo v domě v Suvorovově ulici, příčiny požáru zjišťují vyšetřovatelé. Policie v souvislosti s úmrtím muže vyhlásila pátrání po 58leté ženě, později uvedla, že ji našla mrtvou u auta, po němž rovněž pátrala. Kriminalisté také sdělili, že případ vyšetřují jako vraždu.

„Soudní lékař ohledal tělo a shledal, že muž zemřel násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová. V souvislosti s požárem pátrala policie po osobním vozidle značky Volkswagen Touran modré barvy a po osmapadesátileté ženě, která měla v autě jet.

„Panuje důvodná obava, že by si mohla ublížit,“ napsala dopoledne policie na sociální síti X. Později informovala, že ženu nalezla mrtvou. Server Novinky.cz napsal, že při požáru zemřel manžel hledané ženy. „Sousedé vypověděli, že manželé mezi sebou měli dlouholeté neshody,“ uvedl.

Při pátrací akci policisté z vrtulníku našli hledaný automobil a několik metrů od něj byla bez známek života i hledaná žena. S největší pravděpodobností šlo o vraždu a následnou sebevraždu. „Krajští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda, na případu dále pracují. Právní kvalifikace může být doplněna i o další trestné činy,“ řekla Brožová.

Část lidí se z hořícího domu evakuovala sama

Záchranáři k požáru bytu vyslali výjezdové skupiny z Klatov a vůz pro řešení hromadného neštěstí. „Na místě se lidé částečně evakuovali sami, kolegové si do péče vzali muže ročník 1984, a malou holčičku. Oba potřebovali kyslíkovou terapii a následně byli transportováni do klatovské nemocnice. Pro ostatní osoby na místě byly zajištěné deky a tekutiny až do příjezdu evakuačního autobusu,“ řekla mluvčí záchranky Svobodová.

Mluvčí hasičů Petr Poncar řekl, že ještě před příjezdem jednotek se z domu evakuovalo 27 lidí, které hasiči na přechodnou dobu umístili právě do evakuačního autobusu. Dým z požáru zakouřil společné prostory domu, hasiči je odvětrali.

Ještě před tím, než vyjeli do Klatov, zasahovali hasiči po třetí hodině ráno v chatové oblasti nedaleko Hnačova na Klatovsku u požáru chaty. Objekt byl při jejich příjezdu zcela zasažen požárem. „Na hašení jsme nasadili tři útočné proudy. Výše škody a příčina požáru jsou předmětem šetření. Ke zraněním nedošlo,“ upřesnil Poncar.

Požárem chaty se zabývá i policie. „Tuto událost prověřujeme. Nemůžeme vyloučit možnou souvislost mezi oběma požáry,“ sdělila policejní mluvčí.