TÉMA

Královéhradecký kraj

Záchranáři v Královéhradeckém kraji budou používat elektromobil. Jinde o něj nemají zájem

Královéhradecká záchranná služba bude od května využívat při výjezdech k pacientům elektromobil. Jedná se o první čistě elektrický vůz pro lékaře v Česku. Záchranáři v jiných krajích tyto vozy používat nechtějí. Bojí se dlouhé nabíjecí doby a krátké dojezdové vzdálenosti.
včera|

Zastupitel obce na Jičínsku vozí do lesa tuny suti. Vše už řeší policie

Neobvyklou spornou skládku řeší v Třebnouševsi na Jičínsku. Do obecního lesa vyváží zastupitel Jiří Zeman (nestr.) suť a hlínu z rekonstrukce svého domu. Tvrdí, že to schválilo zastupitelstvo obce, žádný zápis o tom však neexistuje. Případ už vyšetřují také policisté. Podnět navíc v pátek dostala také Česká inspekce životního prostředí.
12. 4. 2024|

V Hradci Králové začala přestavba křižovatky Mileta, nejen řidiči musejí počítat s komplikacemi

V Hradci Králové v úterý stavbaři zahájili půlmiliardovou přestavbu frekventované křižovatky Mileta na silničním okruhu I/31. Řidiči musejí počítat s komplikacemi a zdržením. Ráno se tvořila kolona na příjezdu ke křižovatce od Střelecké ulice. Změnily se také trasy některých linek městské hromadné dopravy, část zastávek je na jiných místech. Chodci a cyklisté musejí křižovatku složitě obcházet a objíždět. Stavba potrvá do konce roku 2026.
2. 4. 2024|

Ubývá sadů. Pěstování domácího ovoce je ztrátové

Ovocnáři odhadují, že letos ubude dalších šest set až sedm set hektarů sadů. Už loni vykáceli tisíc hektarů kvůli tomu, že pěstování domácího ovoce je stále ztrátové. Tvář mění třeba Polabí, kde mizí stromořadí jabloní nebo višní.
17. 3. 2024|

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

Na horách mohou vznikat závěje a sněhové jazyky. Výstraha platí do úterý, uvedli meteorologové

Kvůli silnému větru a novému sněhu se mohou od neděle na severu a severovýchodě Česka tvořit sněhové jazyky, na horách mohou vznikat i závěje. Výstraha platí do úterního poledne. V sobotu o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na cestách, jelikož v horských oblastech Libereckého kraje nasněžilo a v Krkonoších nebo Jizerských horách tak mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách v Královéhradeckém a Zlínském kraji se může tvořit námraza.
13. 1. 2024|

Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

V ukrajinském Siversku jezdí česká sanitka. Místo lidí ale vozí zásoby, ve městě neteče voda ani nejde elektřina

Východoukrajinský Siversk dělí od fronty osm kilometrů, ale od běžného fungování možná i nejmíň osm let. Ve městě neteče pitná voda a nefunguje elektřina. Právě sem přijel sanitní vůz z Královéhradecka, který však tentokrát plní jiný účel – místo lidí vozí potraviny a další pomoc. O situaci ve městě natočil reportáž Jan Šilhan.
7. 4. 2023|

Kvůli ptačí chřipce ubyla pětina nosnic. Někteří chovatelé musí kupovat vejce v zahraničí

Na českém trhu kvůli ptačí chřipce ubývá vajec. Někteří chovatelé jen s obtížemi zvládají plnit nasmlouvané dodávky. Řada z nich dokonce musí vejce nakupovat v zahraničí, aby neztratili zákazníky. Podobný problém ale trápí i velkou část Evropy, a ceny tak rostou.
22. 1. 2023|

Pojišťovny evidují po bouřkách stovky škod za desítky milionů. Tisíce domácností byly bez proudu

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý okolo poledne bez proudu více než dva a půl tisíce domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce skoro pět tisíc míst bez dodávek elektřiny. Vichr a kroupy nadělaly škody na domech, stromech i elektrickém vedení. Hlavním pojišťovnám se už ozvalo na patnáct set klientů. Jen jejich újmy dosahují desítek milionů korun. Další bouřky meteorologové očekávají už od středy.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 18:57|

Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla

Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|

Predikce vývoje covidu: šíření bude zrychlovat dva až tři týdny, kapacita nemocnic už se plní

Nejnovější predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že šíření nákazy covidem-19 bude v Česku zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. V nemocnicích přibývá nakažených pacientů, v některých městech už kvůli péči o ně museli přistoupit k omezení plánovaných zákroků. Pro další týdny bude klíčové, kolik lidí bude potřebovat pomoc na jednotkách intenzivní péče.
4. 11. 2021|

Hrad Pecka rozezní nový zvon, bude připomínat Kryštofa Haranta

Na hradě Pecka na Jičínsku bude nový zvon připomínat památku Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Při příležitosti čtyřstého výročí popravy českého šlechtice a spisovatele zvon odlil zvonař Michal Votruba v Myslkovicích na Táborsku. Mladý zvonař z Táborska má jednu z pouhých čtyř řemeslných dílen v Česku, která takovýto zvon umí vyrobit.
30. 6. 2021|

Meteorologové varují před bouřkami, hrozí i rozvodnění toků

Meteorologové varují před silnými bouřkami s kroupami, které mohou komplikovat dopravu. Hrozí i rozvodnění toků. Výstraha meteorologů platí od pondělních dvou hodin do půlnoci.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 11:57|

Ve Starých Holicích dohašují požár haly s osmi tisíci kuřaty, škoda je asi 7,5 milionu

Ve Starých Holicích na Pardubicku ve čtvrtek večer vypukl požár drůbežárny s osmi tisíci kuřaty. Hasiči jsou na místě i v pátek ráno a požár dohašují. V noci se v části haly zřítil strop. Kolik kuřat požár přežilo, není zatím známo. Hasiči Pardubického kraje to uvedli v tiskové zprávě. Při požáru vznikla podle předběžného odhadu škoda 7,5 milionu korun, uvedli hasiči v souhrnu čtvrtečních požárů na webu. Příčina požáru je v šetření.
11. 6. 2021|

Epidemie v Česku dál slábne. Polní nemocnici v Letňanech případně zaplatí ministerstvo, řekl Babiš

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených. Nebude-li mít pražská Fakultní nemocnice Bulovka 90 milionů korun na zaplacení provozu polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, bude to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) muset zaplatit ministerstvo financí.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 17:46|

Ministr Blatný představí změny v systému PES příští týden. Zásoby injekcí v Česku jsou na 65 dní

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představí změny v protiepidemickém systému PES příští týden, kdy je přednese vládě a zdravotnímu výboru sněmovny. Řekl to na brífinku po středečním jednání vlády. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že zásoby injekcí pro očkování proti covidu jsou v Česku na 65 dní. Nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu. Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ČSARIM) na svém webu doporučila, aby se nemocnice, které mají problém, obrátily na příslušný krajský úřad.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 19:56|

Nemocnice na Zlínsku opět ruší operace a obnovují covidová lůžka. Kraj má nejvyšší skóre PES v zemi

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je ve Zlínském kraji 81, odpovídá to pátému, nejvyššímu stupni. Pacientů s covidem v nemocnicích tam začalo opět přibývat minulý týden. Krajské nemocnice proto zastavily transformaci covidových lůžek zpět na necovidová a v nejbližší době neplánují další rušení covidových stanic. Ve Zlínském a Královéhradeckém kraji je skóre nejvyšší v zemi.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 16:55|

Případ disidenta Pavla Wonky má znovu zamířit k soudu

Okresní soud v Liberci povolil obnovu řízení v kauze disidenta Pavla Wonky. V roce 1987 odmítal pracovat ve věznici v Liberci-Minkovicích, neboť své odsouzení považoval za nezákonné. Než se o možném dalším trestu rozhodlo, Wonka zemřel. Nynější rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
5. 11. 2020|

ROZCESTNÍK: Aktuálně platná opatření proti koronaviru v Česku

Opatření proti šíření koronaviru se v Česku průběžně mění. Lišit se mohou v závislosti na krajích, okresech či obcích, rozdílná pravidla platí také pro různé typy provozoven a obchodů. V tomto rozcestníku naleznete odkazy na aktuálně platná nařízení. Jelikož se podmínky v různých regionech mohou měnit, doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví a také stránky krajských hygienických stanic.
19. 8. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 08:27|

Volební stanoviště drive-in se uzavřela. V Česku v úterý přibylo dalších téměř dva tisíce nakažených

V Česku se v 15:00 zavřela volební stanoviště drive-in, která byla určena pro voliče v karanténě. Zájem o hlasování z auta však byl nízký. Kvůli opatřením proti koronaviru začne opět platit nouzový stav, vláda návrh ve středu schválila. V platnost vstoupí v pondělí. Věcí se zabývá i Poslanecká sněmovna. V Česku v úterý přibylo 1965 zjištěných případů koronaviru, méně než ve většině všedních dnů minulého týdne.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 16:43|

Školy platí desítky tisíc korun za ochranné pomůcky. Některým pomáhají kraje

Za roušky a respirátory pro pedagogy a zaměstnance platí školy desítky tisíc korun. Například Gymnázium v jihočeském Písku od srpna nakoupilo ochranné pomůcky za 80 tisíc korun. Gymnázium v Litoměřicích zase pořídilo dezinfekci za 30 tisíc korun. Peníze ale musí brát z vlastních zdrojů určených na provoz školy. Podle některých oslovených ředitelů zřizovatel školám se zásobením nepomohl.
30. 9. 2020|

Návrhy zákonů z krajů nebývají úspěšné, za končící volební období prošly tři

Pravomoc navrhovat zákony a předkládat je parlamentu ke schválení mají vedle poslanců, Senátu a vlády také krajská zastupitelstva. Příliš často však tuto možnost nevyužívají. Důvodem je podle představitelů regionů hlavně nižší šance na schválení. Za končící volební období došly z krajů až k podpisu prezidenta celkem tři zákony. Dalších 13 leží ve sněmovně a většina z nich teprve čeká na projednání. A pokud se na ně do roka nedostane, spadnou takzvaně pod stůl. Celkem se v tomto volebním období k poslancům dostalo 16 předloh z regionů.
22. 9. 2020|