Kvůli ptačí chřipce ubyla pětina nosnic. Někteří chovatelé musí kupovat vejce v zahraničí

Události ČT: Někteří chovatelé slepic dovážejí vejce (zdroj: ČT24)

Na českém trhu kvůli ptačí chřipce ubývá vajec. Někteří chovatelé jen s obtížemi zvládají plnit nasmlouvané dodávky. Řada z nich dokonce musí vejce nakupovat v zahraničí, aby neztratili zákazníky. Podobný problém ale trápí i velkou část Evropy, a ceny tak rostou.

Například z třídírny v Kosičkách v Královéhradeckém kraji za zákazníkem denně míří půl až tři čtvrtě milionu vajec. Vlastní produkci tam vždy doplňovali výkupem od drobných farmářů z okolí, teď od nich ale vejce nejsou a práce je méně. „Normálně by jely dva pásy, teď jezdí jenom jeden, protože vajíčka opravdu nejsou,“ podotýká vedoucí třídírny Božena Šprincová.

Na trhu jsou znát důsledky ptačí chřipky, nosnic a vajec ubylo v Česku i v Evropě. Aby si udrželi zákazníky, musejí teď v Kosičkách vejce dokonce dovážet. „Takže jsme koupili něco málo v Polsku, teď se nám podařilo něco sehnat na Slovensku, ale začíná být hlad po vejcích,“ potvrzuje ředitel tamního velkochovu Jan Pozdílek.

Podle Českomoravské drůbežářské unie ubyla v zemi kvůli ptačí chřipce pětina nosnic. Virus je agresivnější než v minulých letech, takže vývoj nákazy i změny na trhu s vejci je těžké předvídat.

„Ptačí chřipka nejvíc trápí Polsko, Německo, Maďarsko, tyto země budou chtít nejdřív svůj trh uspokojit. Do Velikonoc nemohu garantovat, že by se cena vajec snížila,“ uvedla předsedkyně představenstva unie Gabriela Dlouhá.

Zásoby jsou minimální

V Kosičkách se navíc – stejně jako konkurenti – připravují na zákaz klecového chovu. Jednu halu přestavují na podestýlkový chov a nosnic mají méně. I proto si musejí vypomáhat dražším dovozem. „Je to věc nabídky a poptávky. Kdo dá víc, ten je dostane. Západní sousedi asi jsou ochotni připlatit a my musíme také,“ vysvětluje ředitel Pozdílek.

Zásoby vajec jsou teď i přes rostoucí ceny minimální. Co se nakoupí, hned se odváží zákazníkům, což se v minulých letech nestávalo. „Běžně je v lednu sklad plný a nemáme vajíčka kam dávat,“ uvádí zootechnička v Kosičkách Renata Richterová.

Na množství vajec na pultech má vliv i ruská válka na Ukrajině, neboť právě napadená země část Evropy zásobovala. Řada menších tuzemských farmářů navíc sama končí, protože se jim kvůli drahým energiím, krmivům a novým pravidlům chov ani přes zdražování vajec nevyplatí.