Do Dněpru se po zničení Kachovské elektrárny dostaly tuny oleje. Ekologové se obávají katastrofy v deltě řeky

Po zničení Kachovské přehrady je v ohrožení úroda ve třech ukrajinských oblastech, které používaly vodu z nádrže k zavlažování. Podle webu BBC News to uvedl šéf parlamentního výboru pro zemědělskou politiku Oleksandr Hajdu. Jde podle něj o úrodu v Chersonské, Záporožské a Dněpropetrovské oblasti, které často postihují sucha. Ekologická katastrofa podle ukrajinských představitelů hrozí v jižní deltě Dněpru. Do řeky se po zničení vodní elektrárny v hrázi přehrady dostaly tuny strojního oleje a stovky tun mohou ještě uniknout.

„Vyhození Kachovské vodní elektrárny do povětří je teroristický čin, který představuje hrozbu pro mezinárodní potravinovou bezpečnost. Důsledky jsou velmi citelné pro naše zemědělce, poněvadž zavlažovat půdu ve třech regionech, které závisí na Kachovské vodní elektrárně, je nyní nemožné. Tyto regiony dodávají naše zemědělské produkty do celého světa,“ prohlásil Hajdu.

Ukrajina viní z vyhození Kachovské přehrady do povětří Rusko, které ji mělo pod kontrolou. Moskva to odmítá a tvrdí, že přehradu zničilo ukrajinské ostřelování.

V přehradě zůstanou maximálně tři metry vody

Podle generálního ředitele ukrajinské hydroelektrárenské společnosti Ukrhidroenerho Ihora Syroty existují dva scénáře ohledně vody v přehradě. Podle prvního do tří nebo čtyř dní v přehradě nezůstane žádná voda. Nyní podle něj hladina klesá rychlostí 15 až 20 centimetrů za hodinu. Ve druhém scénáři hladina vody v přehradě klesne na zhruba tři metry.

Ukrajinští představitelé hovoří také o ekologické katastrofě. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle agentury Unian uvedl, že záplavy ohrožují ekosystém v jižní deltě Dněpru a také na černomořském pobřeží.

Ekolog: Zahynou stovky živých organismů

Agentura také s odvoláním na ekologa Vladislava Balinského z oděské organizace Zelenyj lyst (Zelený list) uvedla, že v důsledku protržení přehrady byl „fakticky zničen unikátní ekosystém rozprostírající se mezi městem Nova Kachovka a ústím Dněpru a Bugu do Černého moře“. Podle Balinského jde o asi 80 tisíc hektarů chráněného přírodního území spadajícího pod národní park Nižnodniprovskyj.

Ekolog popsal, že voda spláchne stepní oblasti a zatopí stovky ostrůvků s unikátními lužními lesy, lužními loukami i s celou jejich faunou. Zahynou podle něj stovky živých organismů, z nichž 71 živočišných a 32 rostlinných druhů figuruje na červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody.

Ekologickou havárii ještě zhorší strojní olej, který se po destrukci vodní elektrárny do Dněpru dostal. Dosud uniklo do vody nejméně 150 tun oleje a hrozí únik dalších tří set tun, uvedly ukrajinské úřady po mimořádném zasedání bezpečnostní rady země.