Slovenská prokuratura obžalovala exministra Harabina. Schvaloval ruskou invazi

Elitní složka slovenské prokuratury podala obžalobu na exministra spravedlnosti a někdejšího šéfa slovenského nejvyššího soudu Štefana Harabina za jeho příspěvek na sociální síti, kterým schvaloval ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. S odvoláním na vyjádření prokuratury to napsal Denník N.

Harabin podle listu den po ruském vpádu do sousední země napsal, že by udělal to samé, co ruský vůdce Vladimir Putin v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Za to čelí stíhání pro podezření ze spáchání trestných činů hanobení národa, rasy a přesvědčení, jakož i schvalování trestného činu. V případě prokázání viny mu hrozí tříleté vězení.

„Na výrok, který jsem napsal, jsem hrdý a kdykoliv bych ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federace postupovala v souladu s mezinárodním právem. Nemůže být agresorem,“ prohlásil podle listu Harabin, aniž věděl, že prokurátor na něj podal obžalobu.

Někdejší trestní soudce Harabin pak tvrdil, že nebyl obeznámen s výsledkem vyšetřování.

V příspěvku na sociální síti Harabin psal také o tom, že je povinností Rusů pacifikovat nacisty, kteří podle něj od roku 2014 zavraždili patnáct tisíc civilistů. Později Harabin tvrdil, že v příspěvku odsoudil vraždění civilistů na Donbasu, jehož část před devíti lety ovládly Moskvou řízené síly.

Provozovatel Facebooku Harabinovi podle dostupných informaci v minulosti stránku na této sociální síti zablokoval.

Harabin v roce 2019 skončil v prvním kole přímé volby slovenského prezidenta na třetím místě a nepostoupil do rozhodujícího kola hlasování. V roce 2020 Harabin kandidoval ve volbách do sněmovny jako lídr strany Vlasť, která ale dostala jen necelá tři procenta hlasů a křesla nezískala. Po propuknutí pandemie nemoci covid-19 zase vystupoval proti nařízení o povinném nošení roušek.