Ze Súdánu se podařilo evakuovat poslední dva Čechy. Zemí dál zmítají boje

Poslední dva čeští občané byli evakuováni ze Súdánu zmítaného boji a jsou s pomocí Turecka v bezpečí. Na Twitteru to v sobotu večer oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Boje mezi armádou a povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF) začaly v polovině dubna.

Do Česka se už dříve s pomocí Německa evakuovali tři občané. Dva další Češi se nacházeli podle dřívějších informací Černínského paláce na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů. Nyní se je s pomocí Ankary podařilo evakuovat a jsou v bezpečí, uvedl Lipavský.

Ředitel firmy BM Services Jan Šritr v květnu řekl, že v Súdánu uvázli dva technici, kteří přijeli do elektrárny v Nyale udělat servis a údržbu sedmi naftových motorů, které tam společnost z Hradce Králové před deseti lety dodala.

Techniky firma do Súdánu vyslala na přelomu března a dubna a jejich práce v elektrárně, která proud vyrábí na naftových agregátech, měla trvat přibližně dva měsíce.

Boje v zemi pokračují

Boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory pokračovaly v sobotu v súdánské metropoli Chartúmu a v sousedních městech Ummdurmán a Bahrí. Zintenzivnily se poté, co súdánská armáda tento týden přerušila mírové rozhovory, když obvinila své rivaly z porušování příměří.

List The Guardian s odvoláním na místní obyvatele informoval, že při středečním zásahu chartúmského tržiště dělostřeleckou palbou zahynulo 27 lidí a 106 utrpělo zranění.

Od 15. dubna si násilnosti v Súdánu podle tiskových agentur vyžádaly téměř devět set civilních obětí, vyhnaly z domova bezmála 1,4 milionu lidí, z nichž více než 350 tisíc uprchlo za hranice země. Podle Světového potravinového programu (WFP) bude v následujících měsících trpět hladem na dva a půl milionu lidí.