Za rok bude mít Ukrajina pod kontrolou většinu ztraceného území, soudí bývalý vrchní velitel NATO v Evropě

Breedlove o bezpečnostní situaci v Evropě (zdroj: ČT24)

Ukrajina nás v současné válce neustále překvapuje a ohromuje svými schopnostmi, řekl v rozhovoru pro ČT bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove. Mnozí čekali, že to po vpádu ruských vojsk skončí během několika dnů, ale Ukrajinci měli „hluboce naplánovanou obranu, která zajistila strategickou porážku Ruska na sever od Kyjeva a na severovýchod od Charkova,“ řekl generál. Rozhovor s ním vedl zpravodaj ČT v Bratislavě Jan Šilhan.

Breedlove zdůraznil, že Ukrajina bojuje o svůj život, o vlastní existenci, o to aby zůstala národem. Předpokládá proto, že se Kyjev v chystané protiofenzivě nezastaví. Nemyslí si však, že Ukrajina na ni bude mít jen jeden pokus, jak se domnívá český prezident Petr Pavel, kterého si jinak Breedlove velice váží. 

Vrátil se také k nedávnému dronovému útoku na Moskvu. Akci považuje za „naprosto vhodnou a příhodnou“, přestože se neví, zda za ní Ukrajina stála. Kyjev svou odpovědnost za tento útok oficiálně několikrát odmítl. 

Kyjev hledá způsob, jak zavléct válku do Ruska

Breedlove se však diví těm, kteří jsou útokem v Moskvě znepokojeni. „Vzpomeňte si na všechny ty útoky na Ukrajinu ze směru z Běloruska, z Ruska, z Černého moře. A najednou my jsme znepokojeni, že by tady byl jeden útok zpátky na Rusko,“ nechápe generál. 

Dodal, že když se podíváme na to, co se nyní děje v Rusku, konkrétně útoky na ruské pohraniční oblasti, tak Ukrajina „svým vlastním způsobem“ hledá způsob, jak zavléct válku do Ruska. „My na Západě jsme bohužel vybudovali jakousi svatyni pro Rusko. Zakázali jsme Ukrajině použít zbraně, které jí dáváme, pro útok na Rusko. Chráníme jakoby Rusko, to je podle mě nevhodné.“

Breedlove se však domnívá, že střet Ruska a Severoatlantické aliance není příliš pravděpodobný. „Podle mě pan Putin velmi dobře chápe, co to znamená země NATO a hranice zemí NATO.“ Dodal, že po vstupu na Ukrajinu bylo mnoho ruských jednotek a jejich zbraní zničeno. Myslí si proto, že Putin se nyní na NATO nechystá. 

Případné dodání amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu by považoval za první krok při budování leteckých kapacit Ukrajiny, které bude do budoucna potřebovat, aby se mohla bránit.

Domnívá se, že USA reagovaly v této válce poměrně pomalu na spoustu věcí a není si jistý, že by v tuto chvíli americký národ podporoval poslání těchto stíhaček na Ukrajinu. Zatím je podle něj spíše chuť podpořit západní spojence, aby oni sami dodali své F-16 Kyjevu. 

Krym bude pod soustavným ostřelováním

Padla i otázka, v jakém stavu může být válka za další rok. Podle generála existuje možnost, že Ukrajina získá kontrolu nad většinou svého území, o které přišla. „Nebude asi zpátky až u hranic, ale já doufám, že bude mít pod kontrolou velkou část tohoto území.“

Zároveň předpokládá, že Kyjev začne pracovat na tom, aby Krym byl vystaven dlouhodobému a soustavnému ostřelování, což způsobí, že tam ruské jednotky nebudou moci být.