Izrael řeší cenu mléka. Chystané zdražení vláda změnila, obává se protestů

Události: Ceny mléka v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izrael řeší kvůli inflaci mléčnou krizi. Chystané zvýšení jeho ceny o patnáct procent vláda nakonec zamítla, zdražení rozloží do delšího období. Obává se protestů, podobně jako v roce 2011, kdy se kvůli zdražování mléčných výrobků konaly masové demonstrace.

Litr mléka nyní stojí šest a půl šekelu, v přepočtu asi 37 korun. „Řekl bych, že ceny stoupají celosvětově. Ale Izrael to neřeší správně,“ podotýká jeden ze zákazníků Joram. 

Za poslední půlrok mléko zdražilo o patnáct procent. Od května měl podle dohody mezi vládou a výrobci přijít další cenový skok ve výši patnáct procent. Rychle se tak z toho stalo velké politické téma. 

Politické téma

„Je načase, aby stávající vláda a ministr financí přestali fňukat a osočovat celý svět ze svých neúspěchů. Rezignujte. Izraelci zasluhují zodpovědnou a nepopulistickou vládu,“ uvedl bývalý izraelský ministr financí Avigdor Lieberman.

Současný ministr financí Becalel Smotrič nakonec oznámil, že zdražení se rozloží do tří let. I tak ale nyní ceny poskočily o devět procent. To, že ceny potravin jsou politickou záležitostí, je běžné prakticky všude na světě. V Izraeli ale specificky v případě mléčných výrobků už jednou byly spouštěčem občanské revolty.

V červnu 2011 se na izraelských sociálních sítích začalo šířit pobouření nad cenami sýra typu cottage a výzvy k bojkotu mlékárenských firem. Začaly demonstrace, na které se nabalila jiná témata – jako například drahé bydlení. V červenci pak už protestovaly v ulicích stovky tisíc lidí. 

Tehdy i nyní je premiérem Benjamin Netanjahu a také tentokrát je společnost polarizovaná.