Tornádo v Turecku zdevastovalo stanový tábor pro oběti zemětřesení, zraněných jsou desítky

Jeden člověk zemřel a pět desítek dalších utrpělo zranění ve čtvrtek kvůli silné bouři doprovázené tornádem, která zasáhla tureckou provincii Kahramanmaraş. Silný vítr u města Pazarcik odnášel střechy a převracel auta. Živel zničil i stanové městečko, v němž žijí lidé, kteří při únorovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Podle turecké agentury DHA vichřice zdevastovala na 170 stanů.

Podle DHA tornádo ničilo stany a na některé dopadly kusy budov a kontejnerů. Do oblasti muselo zamířit mnoho zdravotních a záchranných týmů. Zranění byli převezeni do nemocnic. Osm lidí utrpělo vážná poranění.

Jedna z přeživších Elif Çırahanová uvedla pro DHA, že její dvě dcery byly zraněny. Popsala, jak stany najednou začaly létat ve vzduchu. „Udeřil vichr, rozfoukal všechny naše stany. Moje dvě dcery byly pryč, nevěděla jsem, jestli zemřely, nebo ne. Co s námi bude?“ ptala se žena.

Jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie postihlo 6. února nad ránem zemětřesení o síle 7,7 stupně, po něm následovaly další tisíce menších otřesů během několika dnů. Zemětřesení si vyžádalo nejméně 50,5 tisíce obětí v Turecku a na osm tisíc v Sýrii, kde se ale počet jen odhaduje, jelikož většinu postižené oblasti ovládají povstalci.

Na 120 tisíc lidí v obou zemích bylo při této katastrofě zraněno a několik milionů lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Zpravodaj ČT Černohorský: Zničený jih Turecka po zemětřesení spíš jen přežívá (zdroj: ČT24)

Stejnou oblast v Turecku postihly 20. února další silné otřesy, o síle až 6,4 stupně, kvůli nimž opět zemřelo několik lidí. V polovině března pak dvě turecké provincie z regionu postiženého zemětřesením ještě víc poničily záplavy, které si vyžádaly 21 obětí.