Bělorusko předalo Rusku muže odsouzeného kvůli protiválečnému obrázku dcery

Bělorusko předalo ruským úřadům ruského občana, kterému soud v jeho vlasti uložil dva roky vězení poté, co jeho dcera namalovala obrázek kritický vůči invazi na Ukrajinu. Informoval o tom web OVD-Info, který se zaměřuje na ochranu lidských práv. Alexeji Moskaljovovi úřady dceru odebraly a soud v Moskvě jedná o zbavení rodičovských práv.

Čtyřiapadesátiletý Moskaljov v březnu uprchl z domácího vězení jen několik hodin předtím, než nad ním soud vynesl rozsudek dvouletého odnětí svobody. Na útěku byl ale zadržen v Bělorusku.

Odsouzen byl za diskreditaci ruské armády poté, co jeho dcera ve škole namalovala protiválečný obrázek s nápisy „Sláva Ukrajině!“ a „Ne Putinově válce.“ Úřadům věc nahlásila ředitelka školy. Dívka byla převezena k výslechu, poté skončila na čas v dětském domově.

Web OVD-Info se o vydání Moskaljova do Ruska dozvěděl od nejmenovaného běloruského ochránce práv. Advokát odsouzeného Vladimir Bilijenko sdělil, že neví, kde se jeho klient nachází, a že úřady ho o jeho vydání do Ruska neuvědomily.

Minulý týden se měl Rus objevit před soudem, který měl rozhodnout o jeho rodičovských právech. Soud ale uvedl, že neví, kde muž je. Nové stání je naplánováno na 20. dubna.

O dceru se nyní stará její matka. Ta přitom nežila s rodinou posledních nejméně sedm let.