Ruský soud jedná o odebrání rodičovských práv otci dívky, která namalovala protiválečný obrázek

Odsouzení Moskaljova za protiválečný obrázek jeho dcery (zdroj: ČT24)

Příběh Alexeje Moskaljova a jeho dcery už několik týdnů sleduje celý svět. Dětská autorka protiválečného obrázku, který přitáhl k rodině pozornost úřadů, skončila u matky. Její otec zřejmě zůstává v Bělorusku, kam unikl z domácího vězení krátce před vynesením rozsudku za diskreditaci ruské armády. Jeho právníci teď bojují o to, aby nepřišel o rodičovská práva.

Se svou matkou se třináctiletá Máša nejméně poslední čtyři roky nevídala. Od dvou let dívku sám vychovával Alexej Moskaljov. Do konfliktu s ruskými zákony se dostal loni v dubnu kvůli protiválečnému obrázku s nápisy „Sláva Ukrajině!“ a „Ne Putinově válce.“, který Máša namalovala na hodině výtvarné výchovy. Rodinu nahlásila na policii ředitelka školy.

Koncem března byl muž odsouzen na dva roky za kritiku ruské armády, které se měl dopustit v příspěvcích na sociální síti. Noc před vynesením rozsudku však Moskaljov utekl z domácího vězení ve městě Jefremov.

Běloruští policisté ho po dvou dnech zadrželi v Minsku. Podle ruských médií jej lokalizovali v bytě, kde se schovával, přes zapnutý mobilní telefon.

Máša strávila měsíc v dětském domově, odkud si měla dívku nedávno odvést matka. Původně ruské úřady mluvily o tom, že skončí v pěstounské péči.

Kde je dívka teď, není jasné

„Nepočítala bych s tím, (že si Mášu odvede matka). Několikrát slibovala, že si pro ni přijde, ale nepřišla. Nebyla ve stálém kontaktu s dívkou. Mají složité vztahy,“ komentovala věc ruská prezidentská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. Podle ní se Máša pro pobyt u matky rozhodla sama.

Mezinárodní trestní soud (ICC) Lvovovou-Bělovovou společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podezírá z účasti na únosech ukrajinských dětí do Ruska. Na oba kvůli tomu vydal zatykač.

Podle právníků otce se ruské úřady snaží dívku držet v informační izolaci. „Máme různé informace o tom, kde se dívka nachází. Někteří tvrdí, že byla přesunuta do nějakého ústavu, pak že asi skončila u matky. Jsou také různé posudky ohledně samotné matky. Je důležité zeptat se dítěte,“ zdůrazňuje Moskaljova právnička Jekatěrina Gordonová.

Právní zástupci bojují o zachování jeho rodičovských práv. Na otázku, kde se teď otec nachází, nemají odpověď. Přesto by podle právníků mohl být na žádost soudu během měsíce navrácen do Ruska. I když na čtvrtečním jednání soudu Moskaljov nebyl, sešly se před soudem desítky jeho stoupenců. Jedna z aktivistek skončila ve vazbě. V rukou držela protiválečný plakát s nápisem „Putin pojídá děti“ podobný obrázku, který život této rodiny obrátil naruby.