Počet obětí střelby v bance v Louisville stoupl na pět

Zaměstnanec banky v Louisville v americkém Kentucky zastřelil pět kolegů. Počet obětí pondělního útoku stoupl ze čtyř na pět poté, co zraněním podlehla sedmapadesátiletá žena, oznámily tiskové agentury. Policie pachatele zastřelila.

V budově Old National Bank v centru Louisville střílel podle policie pětadvacetiletý Connor Sturgeon, který v bance začal na plný úvazek pracovat minulý rok. Policie byla na místě během tří minut a útočníka v přestřelce zastřelila.

Sturgeon podle policie použil poloautomatickou pušku a střelbu vysílal živě na internetu na sociální síti Instagram. Společnost Meta, které Instagram patří, uvedla, že rychle odstranila „přímý přenos tohoto tragického incidentu“.

Obětem bylo mezi 40 a 64 lety. Zranění utrpělo osm lidí včetně dvou policistů. Dva zranění jsou v kritickém stavu. 

Jedním z nich je šestadvacetiletý Nickolas Wilt, který před dvěma týdny složil přísahu. „Policista byl zasažen do hlavy a po operaci mozku jeho stav zůstává kritický,“ uvedla podle médií policie. Policejní sbor města uvedl, že Wilt běžel k místu střelby, aby zachránil životy dalších lidí.

Městský radní Anthony Piagentini řekl deníku Courier-Journal, že Wilt absolvoval na konci března policejní akademii, kam byl přijat i jeho bratr.

Starosta: Zlý akt cíleného násilí

Starosta Louisville Craig Greenberg, který sám loni vyvázl z útoku střelnou zbraní, označil střelbu v bance za „zlý akt cíleného násilí“. 

Dva přeživší řekli televizi WHAS-TV, že výstřely nejprve zazněly v konferenční místnosti v přízemí, kde se shromáždili zaměstnanci. „Kdosi vedle mě byl zastřelen, potřísnila mne krev,“ řekl jeden muž a ukázal na košili. 

Střelba v bance v Kentucky následovala jen dva týdny po útoku na křesťanskou školu v Nashvillu ve státu Tennessee, ve které bývalý žák zabil šest lidí včetně tří dětí.

V USA podle databáze Gun Violence Archive v posledních letech připadá na každý den více než jeden případ střelby se čtyřmi a více zraněnými či mrtvými kromě střelce. Střelba v bance měla letos pořadové číslo 146.

Policie v Louisville v pondělí ráno zasahovala i při druhé střelbě, která se odehrála přibližně tři kilometry od Old National Bank a při které byl nejméně jeden člověk zabit a jeden zraněn. Oba případy podle policie spolu nesouvisejí.

Biden vyzval republikány, aby začali jednat o omezení zbraní

Hromadné střelby v USA tradičně oživují debatu o zpřísnění zákonů o držení a dostupnosti střelných zbraní. Zastáncem reforem, které by možnost držet zbraň omezily, je i prezident Joe Biden z Demokratické strany.

„Kolik Američanů musí ještě zemřít, než začnou republikáni v Kongresu jednat a chránit americké komunity?“ uvedl prezident v prohlášení reagující na střelbu v Louisville.

Biden a demokraté se dlouhodobě zasazují za přijetí přísnějších zákonů ohledně držení zbraní. Tyto snahy ale čelí tvrdému odporu většiny republikánských zákonodárců, kteří často zastupují voliče podporující právo na zbraně. Kentucky je jedním z 26 amerických států, které umožňují většině dospělých starších 21 let nakupovat a nosit střelnou zbraň bez povolení, dodal server BBC News.