Finové zvolili poslance. Volby vyhráli opoziční konzervativci, Marinová uznala porážku

Opoziční konzervativní Národní koaliční strana vyhrála nedělní parlamentní volby ve Finsku. Sociální demokraté premiérky Sanny Marinové skončili až třetí. Vyplývá to z výsledků po sečtení hlasů, uvedla agentura AP. Předseda Národní koaliční strany Petteri Orpo dostane jako první šanci sestavit vládu, premiérka Marinová uznala porážku.

Po sečtení všech hlasů zvítězila středopravicová Národní koaliční strana s 20,8 procenta. Za nimi následovala pravicově populistická Strana Finové s 20,1 procenta, zatímco sociální demokraté získali 19,9 procenta, napsala agentura AP.

Podle veřejnoprávní televize Yle získá Národní koaliční strana 48 z 200 křesel v parlamentu. Druhá Strana Finů bude mít 46 křesel a sociální demokraté o tři méně. Zbylé mandáty si rozdělí sedm dalších politických skupin.

„Je to velké vítězství,“ zdůraznil předseda dosud opozičních konzervativců, 53letý bývalý ministr financí Orpo. Šéf nejsilnějšího uskupení v parlamentu obvykle dostává po volbách jako první šanci sestavit novou vládu. Orpo před volbami nevyloučil spolupráci se žádnou stranou.

Marinová: Demokracie promluvila

Naproti tomu premiérka Marinová odmítla, že by mohla koalici vytvořit s nacionalisty ze Strany Finů, kterou označila za „otevřeně rasistickou“. „Demokracie promluvila,“ konstatovala Marinová v okamžiku, kdy bylo jasné, že její sociální demokraté skončí až na třetím místě.

Marinová si získala respekt za to, jak severskou zemi provedla pandemií covidu-19, i za to, jak pevně stojí za Ukrajinou ve válce s Ruskem, voliče ale nyní trápí spíše vysoké životní náklady, napsala agentura AP. Ani blížící se vstup Finska do NATO se jako téma ve volební kampani téměř neobjevoval.

Sociální demokraté vyhráli – tehdy ještě pod vedením Anttiho Rinna, volby v dubnu 2019. Marinová v jeho vládě zastávala post ministryně dopravy. V prosinci 2019 se stala premiérkou poté, co se Rinneho kabinet rozpadl v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků, která se rozšířila i do letectví a dalších odvětví. Postup sociálních demokratů při řešení tohoto problému kritizoval koaliční partner, strana Finský střed s tím, že v premiéra ztratil důvěru.

Marinová se tehdy stala nejmladší premiérkou na světě, nejmladší osobou ve funkci finského premiéra a také třetí ženou v tomto úřadě.