Při srážce armádních vrtulníků v Kentucky zahynulo devět vojáků

V americkém státě Kentucky se v noci na čtvrtek srazily dva vrtulníky americké armády. Nehodu nepřežilo devět vojáků. Informaci o havárii na Twitteru potvrdil armádní oddíl, k němuž vrtulníky patřily, přičemž oznámil „několik ztrát“. Předtím však nebylo jasné, zda se jedná o zraněné či mrtvé, napsala agentura AP.

Dva vrtulníky Black Hawk se při rutinní výcvikové misi srazily kolem 22:00 místního času (04:00 středoevropského) v okrese Trigg nedaleko rozlehlé vojenské základny Fort Campbell na hranici Kentucky a Tennessee, uvedla armádní mluvčí Nondice Thurmanová. List The Washington Post informoval o obětech, ale neuvedl, kolik lidí bylo zraněno.

„V tuto chvíli se soustředíme na vojáky a jejich rodiny,“ stojí v armádním prohlášení. Příčina neštěstí se vyšetřuje. Guvernér Kentucky Andy Beshear krátce po nehodě na Twitteru uvedl, že očekává ztráty na životech. Na místě nehody podle něj zasahovala státní policie a jednotka pro řešení mimořádných událostí. V oblasti Fort Campbell v noci panovala dobrá viditelnost a foukal jen slabý vítr.

Server The New York Times poznamenal, že vrtulníky Black Hawk mohou přepravovat jedenáctičlenné týmy. V roce 2018 zemřelo sedm amerických vojáků, když v Iráku havaroval podobný vrtulník Pave Hawk. „Velení se v současné době soustředí na péči o příslušníky služby a jejich rodiny,“ řekla Thurmanová.

„Z Fort Campbellu přicházejí nepříjemné zprávy, podle prvních zpráv došlo k havárii vrtulníku a očekávají se oběti na životech,“ uvedl ve čtvrtek brzy ráno guvernér Kentucky Andy Beshear ve svém příspěvku na Twitteru. Na místě nehody podle něj zasahovala státní policie a jednotka pro řešení mimořádných událostí.