V bojích na východě Ukrajiny mají rozhodující slovo vrtulníky. Štáb ČT natáčel s jejich piloty

Události: Mise bojových vrtulníků na Ukrajině (zdroj: ČT24)

U Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje mezi ruskými okupanty a ukrajinskými obránci. Po celou dobu války jsou v této oblasti klíčovou součástí ukrajinské obrany také bojové vrtulníky. S jejich piloty natáčel zahraniční zpravodaj České televize Jan Šilhan.

Ukrajinské helikoptéry pro zástupce armády představují jednu z nejcennějších sil během probíhajících bojů. Na východní frontě vzlétají do bojových misí i několikrát denně.

„Náš cíl je podporovat pozemní síly. Kdykoliv čelí nepříteli a žádají o naši podporu, přijdeme a míříme na pozemní cíle, vojska,“ přibližuje náplň své práce pilot Roman z 16. brigády vojskového letectva Ukrajiny. 

Vzhledem k tomu, že stroje představují jednu z nejúčinnějších zbraní pro obranu země, jsou pro ruské vojáky mimořádně lákavým cílem. „Počítáme s tím, že nepřítel se nás bude snažit během mise zlikvidovat, protože jakákoliv letecká technika je velmi drahá a výcvik posádek také vyžaduje čas a peníze. Logicky jsme velmi vysoko na seznamu nepřátelských cílů,“ potvrzuje pilot. 

Cenné stroje

Právě helikoptéry jsou v boji mnohdy cennější než stíhací letouny, protože vzlétnou a přistanou skoro kdekoliv, a to i bez dlouhé přistávací dráhy. Během standardního nasazení se jednotlivých misí zúčastní dva takové vrtulníky. Musejí však často létat nízko nad zemí, aby se vyhnuly ruským radarům.  

Přestávka mezi jednotlivými bojovými akcemi pak může zabrat i víc než hodinu. Vojáci musejí v první řadě natankovat, doplnit střelivo, ale také provést nejnutnější servisní prohlídku. „Vše se vykonává podle jasných procedur, které vycházejí z předpisů. Pokaždé, když máme nový úkol, helikoptéru celkově prohlédneme, zkontrolujeme její stav,“ vysvětluje Roman. 

Každá z jednotek má své logo či patrona a Romanova 16. brigáda není výjimkou. Dveře všech jejich helikoptér zdobí kachna, kterou si vojáci zvolili podle svého velitele. „Naše logo je tetování, které mám na noze, a proto jsme zkrátka kachny,“ směje se přes telefon velitel brigády. Jeho hejno se do budoucna ještě rozroste, nově například o dvanáct helikoptér ze Severní Makedonie.