Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák podle obžaloby podplácel ředitele finanční správy

Elitní složka slovenské prokuratury podala obžalobu na bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka a podnikatele Jozefa Brhela pro podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. S odvoláním na šéfa úřadu speciální prokuratury Daniela Lipšice to napsal list Denník N, podle kterého oběma obžalovaným hrozí pětileté vězení. Kaliňák už dříve vinu v případu popřel.

Stíhání Kaliňáka a Brhela podle dřívějších informací souvisí s podezřením, že stáli za vyplácením peněz navíc Imreczemu k jeho oficiálnímu platu prezidenta finanční správy. Před nástupem do čela státní instituce Imrecze pracoval v soukromé sféře, kde měl vyšší výdělek.

Brhel spolu se svým synem a několika dalšími obžalovanými už čelí obžalobě v jiném případu, který se týká podezření ohledně nevýhodných zakázek na dodávku informačních systémů pro finanční správu v době, kdy ji řídil Imrecze. Ten spolupracuje s policií při vyšetřování kauz z dob dlouholetého vládnutí nyní opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, jejichž dlouholetým místopředsedou byl Kaliňák. Imrecze, jehož důvěryhodnost jako svědka Fico letos zpochybňoval a kterého označil za udavače, v jiné korupční kauze vyvázl letos v únoru s podmínkou a peněžitým trestem.

Podle úterního oznámení Smeru-SD bude Kaliňák šéfem volební kampaně strany před zářijovými předčasnými parlamentními volbami. Ficova strana se podle sondáží už dostala do čela žebříčku popularity politických stran a hnutí.

Smer skončil v opozici po porážce v posledních volbách z konce února 2020. Policie pak v různých kauzách obvinila několik desítek pracovníků justice včetně soudců, podnikatelů a představitelů různých institucí z doby, kdy byl Smer u moci. Část obžalovaných už byla odsouzena.

Kaliňák spolu s Ficem a dalšími dvěma osobami dříve čelili obvinění v souvislosti s podezřením ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany. Jejich stíhání v tomto případu loni v listopadu zrušila generální prokuratura. Z funkce ministra vnitra Kaliňák odstoupil před pěti lety, a to po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.