Navýšení výroby munice nám komplikuje TikTok, stěžuje si norská firma. Datové centrum podle ní spotřebovává moc energie

Norský výrobce munice si stěžuje, že nemůže dostatečně rozšířit výrobu, kterou vyžadují vyšší dodávky zbraní pro ukrajinské vojáky. Většinu elektřiny, která je nutná pro fungování továrny ve středním Norsku, totiž podle něj spotřebovává nedaleké datové centrum sociální sítě TikTok.

„Jsme znepokojeni tím, že budoucnost růstu naší výroby je ohrožená kvůli videím s koťátky,“ stěžoval si generální ředitel norské zbrojní společnosti Nammo Morten Brandtzæg pro deník Financial Times (FT). 

Jedna z největších evropských firem vyrábějící munici Nammo, kterou spoluvlastní norská vláda a finská státní zbrojařská společnost, tvrdí, že plánované rozšíření výroby není v tuto chvíli možné hlavně kvůli spotřebě nedalekého datového centra TikToku. 

Podle Brandtzæga je nyní poptávka po dělostřeleckých nábojích patnáctkrát vyšší než obvykle a evropský muniční průmysl musí investovat dvě miliardy eur do nových továren, aby zcela pokryl potřeby Ukrajiny. Plány Nammo na rozšíření největší výrobní kapacity vychází z programu Evropské unie, která se shodla na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu. Členské země na tento účel vyčlenily dvě miliardy eur ze společných fondů. 

„Vidíme výjimečnou poptávku po našich produktech. Takovou, která tu nebyla nikdy dřív v historii,“ dodává k výjimečnému zájmu o munici šéf norské zbrojařské firmy pro FT. 

Čínská sociální síť TikTok v současnosti buduje v Evropě celkem tři datová centra, která vyžadují nepřetržitý provoz kvůli fungování serverů. Další dvě plánuje postavit do roku 2025 ve městě Hamar, které je pětadvacet kilometrů od továrny na munici v obci Raufoss.

Budování podobných center je ve skandinávských zemích stále častější, protože vyžadují nepřetržitý přísun relativně levné energie společně s nízkými teplotami, které pomáhají ochlazovat počítačovou techniku. 

Šéf společnosti Brandtzæg v rozhovoru s FT rovněž vyjádřil pochyby nad tím, že je umístění datových center čínské sociální sítě blízko továren pouhou shodou okolností. „Nemůžu vyloučit, že to není pouhá náhoda, když se podobné aktivity začínají odehrávat poblíž armádní firmy,“ zmínil. Firma TikTok se k vyjádření zbrojařů dosud nevyjádřila. 

Problémy s TikTokem

Obavy výrobců munice ale potvrzuje i provozovatel energetické sítě v oblasti středního Norska, společnost Elvia, která zmínila, že po dřívějším příslibu datovému centru nemá už žádnou volnou kapacitu k navýšení dodávek energie, protože je přiděluje podle toho, kdo zažádá dřív. Případné další posílení energetické sítě podle zástupců dodavatelů zabere více času, než je ochotna zbrojařská firma přijmout. 

Aplikace pro sdílení videí TikTok, kterou vlastní pekingská společnost ByteDance, se v posledních letech dostává pod stále větší drobnohled evropských a amerických úřadů kvůli obavám, že by se uživatelská data mohla dostat do rukou čínské vlády.

V posledních týdnech aplikaci zakázala řada západních vlád a institucí, včetně francouzské vlády, britského parlamentu, nizozemské a belgické veřejné správy či novozélandského parlamentu. Koncem minulého měsíce totéž učinily instituce Evropské unie. V Česku zakázala TikTok používat například Poslanecká sněmovna. Populární aplikaci považuje za bezpečnostní hrozbu také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).