Rusko pronásleduje organizaci Memorial, odhalovala zločiny sovětského režimu

Horizont ČT24: Pronásledování organizace Memorial (zdroj: ČT24)

Moskva pokračuje v pronásledování pracovníků organizace Memorial přes to, že ji ruské úřady už zakázaly. Jejího šéfa Olega Orlova začaly ruské úřady trestně stíhat. Cílem lidskoprávního uskupení bylo mapování zločinů sovětského komunistického režimu a za tuto snahu loni obdrželo Nobelovu cenu míru společně s ukrajinským Centrem pro občanské svobody a běloruským aktivistou Alesem Bjaljackým.

V posledních měsících se Orlov hlasitě vymezoval proti ruské agresi na Ukrajině a nyní opět míří k výslechu. „Zadrželi mě kvůli obvinění z podpory nacismu. Je to naprosto idiotské,“ prohlásil šéf lidskoprávní organizace Memorial.

Ruské úřady ho zatkly kvůli údajné pomluvě ozbrojených sil podle zákona, který Moskva přijala loni, aby měla nástroj na umlčení kritiků její agrese na Ukrajině.

Devětašedesátiletého Orlova pronásledují kvůli článku pro francouzský investigativní online deník Mediapart, ve kterém odsuzuje válku a Putinův režim označuje za fašistický. Vítězství fašistického Ruska by se nevyhnutelně stalo vážnou bezpečnostní hrozbou nejen pro jeho sousedy, ale i pro celou Evropu, napsal Orlov na webu Mediapart.

Orlova pustily úřady na kauci, ale stále mu hrozí až tři roky za mřížemi. Moskva tvrdě postupuje i proti ostatním osobnostem z Memorialu, které odvedla k výslechu. Mezi nimi i Jana Račinského, který loni v Oslu přebral za celý Memorial Nobelovu cenu za mír. Kreml mu tehdy důrazně doporučil, aby ocenění nepřebíral.

Pronásledování Memorialu

„Ruská policie provedla razie v domovech minimálně deseti zaměstnanců Memorialu. To vše patnáct měsíců poté, co zdejší úřady lidskoprávní organizaci oficiálně rozpustily. V minulosti policisté několikrát prohledávali kanceláře taky v sídle Memorialu v centru Moskvy,“ přiblížil situaci zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Putinův režim Memorial rozpustil kvůli porušení zákona o zahraničních agentech. Organizace podle něj podporovala extremismus a terorismus. Lidskoprávní aktivisté navzdory zákazu dál dokumentují zločiny totalitního Sovětského svazu. Rozsáhlé razie je mají zastavit.

„Probíhají výslechy s cílem najít něco, co by mohlo posloužit jako důvod pro zahájení trestního stíhání za podporu nacismu,“ řekl advokát Memorialu Michail Birjukov.

Moskva tvrdí, že na seznam obětí sovětského teroru přidali lidé z Memorialu také kolaboranty s nacistickým Německem. Podle stále potlačovanější ruské opozice se ale jedná jen o další způsob, jak zastrašit a postupně zcela zlikvidovat protiputinovský disent.