Běloruský soud poslal na 12 let do vězení šéfredaktorku nezávislého serveru i jeho ředitelku

Soud v Bělorusku uložil trest 12 let vězení šéfredaktorce informačního serveru Tut.by a generální ředitelce společnosti, která portál provozovala. Server Tut.by obsáhle informoval o běloruských protivládních protestech z roku 2020 a běloruské opozici, než ho úřady v roce 2021 zakázaly. Rozsudek je podle agentury AFP ukázkou nelítostných represí proti kritikům režimu v Minsku.

Proces se šéfredaktorkou portálu, 45letou Marynou Zolatavovou, a generální ředitelkou, 54letou Ljudmilou Čekinovou, trval přes dva měsíce a odehrával se za zavřenými dveřmi. Rozsudek si podle zveřejněných videí ženy vyslechly z proskleného boxu umístěného v soudní síni. Ve vazbě jsou už od května 2021.

Obě ženy byly původně obviněny z daňových úniků a později také z podněcování nenávisti a z vyzývání k uvalení sankcí na Bělorusko. Organizace Reportéři bez hranic (RSF) tato obvinění  označila za absurdní. „RSF vyzývá OSN a všechny země, aby se zasadily o propuštění těchto osobností svobodného tisku, největšího nepřítele Lukašenka,“ napsala organizace na Twitteru.

Server Tut.by je od roku 2021, kdy byl úřady označen za extremistický, blokován. Několik jeho novinářů, kteří z Běloruska emigrovali, ho ale obnovilo pod názvem Zerkalo.

„Chceme věřit, že jste na nás hrdé, na lidi, kteří nezradili vaše ideály a pokračují ve vašem velkém díle,“ vzkázali v pátek odsouzené šéfredaktorce a generální ředitelce v dopise zveřejněném na tomto novém webu bývalí spolupracovníci Tut.by.