Sankcionované zboží míří do Ruska přes země Blízkého východu. Západ na ně chce zatlačit ekonomicky

Události: Export sankcionovaného zboží (zdroj: ČT24)

Evropská unie a USA budou vyvíjet tlak na země střední Asie a Blízkého východu kvůli vývozu zboží do Ruska. Ten prudce vzrostl poté, co Západ uvalil na Moskvu sankce za její invazi na Ukrajinu. Washington upozorňuje hlavně na Spojené arabské emiráty (SAE), které se staly jednou z hlavních destinací pro ruské společnosti opouštějící Evropu. Do země také míří na dovolenou tisíce Rusů.

V souvislosti s obcházením sankcí bylo zatčeno v rámci Evropy už několik lidí, připomněl blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek. „V Itálii je v současné době zadržován ruský občan, který je považován za příklad toho, jak celý systém fungoval a jak možná funguje,“ říká Borek. Zadržený se měl už před invazí podílet na zakládání fingovaných schránek v podobě firem, které měly vystupovat skutečně, nevyvíjely ovšem žádnou činnost.

„Byly určeny právě k tomu, aby přes ně bylo možné po začátku invaze na Ukrajinu organizovat vývoz zboží, které podléhá sankcím, do Ruska. Předkládaly svým obchodním partnerům skutečné audity, adresy nebo podnikatelskou činnost,“ upřesňuje Borek.

Studio ČT24: Zpravodaj Borek k vývozu sankcionovaného zboží přes Blízký východ (zdroj: ČT24)

Společnosti následně kontaktovaly fungující firmy, například ze Spojených států, od nichž zakoupily zboží podléhající sankčnímu seznamu. To pak fiktivní společnost vyvezla přes Blízký východ do Ruska. Šlo zejména o nevojenské zboží, které ovšem může být dále použito ve válečném konfliktu, například počítačové čipy, optická zařízení či strojírenské komponenty.

Na seznamu zemí, na jejichž území prostřednické firmy vznikaly, figurují vedle SAE i další blízkovýchodní státy včetně Izraele, dále Malajsie, Arménie, Gruzie nebo některé země Střední Asie. „Došlo tam z roku na rok k obrovskému nárůstu vývozu některých specifických tovarů do Ruska,“ upřesňuje Borek. „Oni říkají, že umožňují obchod jen s potravinami nebo se spotřebním zbožím, což nutně nemusí souviset s vojenskými akcemi. Ale je to chabá výmluva,“ popisuje kroky Ruska v Emirátech Etjan Gilboa, izraelský politolog z Bar-Ilanovy univerzity.

Počet ruských turistů v Dubaji loni překonal předcovidovou úroveň. Letos v lednu už byli druhou nejpočetnější skupinou návštěvníků. Emiráty nabízejí Rusům nejen cestování, ale i nákupy západního zboží.

Ekonomické páky Západu

V souvislosti s obcházením protiruských sankcí se začíná spekulovat také o krocích Západu, které by měly obdobným praktikám zamezit. Vliv EU nebo USA by měl být podle analytiků spíše ekonomický. „Západ těmto zemím naznačuje, že pokud by praktiky přetrvávaly, pak by to mohlo znamenat změnu v obchodních vztazích. Je to významné i v koutech světa, kde třeba vládci deklarují, že západní vliv neberou příliš vážně. Ale ekonomickou hrozbu by mohli,“ dodává zpravodaj.

V případě SAE nebo dalších zemí Perského zálivu je ze strany USA ve hře omezení vojenské spolupráce. Na případné sankce by tak mohly doplatit i tamní zbrojovky.