Čína nově uznává nemanželské děti. Dosud se musely obejít bez vzdělání i lékařů

Události: Čína začala uznávat nemanželské děti (zdroj: ČT24)

Čína zrovnoprávňuje svobodné matky a nemanželské děti. Jde o další ze snah úřadů zastavit prudký pokles počtu obyvatel v důsledku dlouholeté politiky jednoho dítěte. Nemanželské děti stejně jako ty, které se narodily jako druhé a další v pořadí, donedávna neměly nárok na vzdělání a lékaře. Jejich matky navíc úřady trestaly.

Děti svobodných matek Čína dosud neuznávala, a tak byly nuceny žít ve vakuu. To byl případ i malé Šang-süan, které stát po narození odmítl vydat rodný list, jelikož se narodila svobodné matce v Pekingu. Nemohla do školy ani získat potřebnou lékařskou péči včetně očkování.

Čína donedávna ženy bez reprodukčního povolení pokutovala. Pod tlakem populační krize však mění přístup. Úřady nyní odstraňují překážky a samoživitelky zrovnoprávňují. „Mezi mojí dcerou a jinými dětmi už konečně není žádný rozdíl. V Číně je teď hodně neúplných rodin včetně těch po rozvodu. Nikdo už mezi námi nedělá rozdíly,“ pochvaluje si jedna ze svobodných matek Chan I-šan.

Zatímco dřív znamenalo být svobodnou matkou stigma, současná společnost si zvyká, míní Číňanka. „Čínská společnost pořád víc straní mužům. Svobodné matky si zaslouží víc ochrany a psychologické podpory, protože jim to společnost vyčítá víc než mužům. Rozvedený muž je vnímán jako okouzlující, ale rozvedená žena je opovrženíhodná,“ kritizuje žena.

Porodnost v Číně
Zdroj: ČT24

Zvýšení porodnosti jako nutnost

Přestože Peking zrušil politiku jednoho dítěte, mnohé páry z ekonomických důvodů víc potomků nechtějí. Čína přitom naléhavě potřebuje zvýšit porodnost, protože ubývá obyvatel a hrozí, že nebude mít kdo pracovat. Loni počet poprvé za 60 let – od velkého hladomoru – klesl.

Provincie hledají způsoby, jak lidi povzbudit. Některé dávají novomanželům třicetidenní placenou dovolenou, jiné nabízejí peníze za druhé a třetí dítě, a to až v přepočtu 65 tisíc korun. Pořád ale chybí další opatření jako dotace na bydlení a otcovská dovolená.