TÉMA

Nárok

Lidé pracující na dohodu budou mít nárok na dovolenou, podle TOP 09 je firmy nezaměstnají

Pro lidi pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti začnou platit nová pravidla. Pokud si takto vydělávají delší dobu, měli by mít podle chystané novely zákoníku práce vycházející z evropské legislativy nárok na dovolenou. S tím ale nesouhlasí TOP 09 a obává se, že kvůli tomu zaměstnavatelé přestanou takto brigádníky zaměstnávat.
17. 3. 2023|

Čína nově uznává nemanželské děti. Dosud se musely obejít bez vzdělání i lékařů

Čína zrovnoprávňuje svobodné matky a nemanželské děti. Jde o další ze snah úřadů zastavit prudký pokles počtu obyvatel v důsledku dlouholeté politiky jednoho dítěte. Nemanželské děti stejně jako ty, které se narodily jako druhé a další v pořadí, donedávna neměly nárok na vzdělání a lékaře. Jejich matky navíc úřady trestaly.
17. 3. 2023|

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do konce června

Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny o třicet dnů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Sněmovna návrh posoudí ve čtvrtek na mimořádné schůzi.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Zálohy za energie pro klienty v režimu poslední instance budou mít strop, oznámil Havlíček

Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude zveřejněna v úterý, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Energetický regulační úřad (ERÚ) podle něj akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 17:54|